Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21232
De la 07 Ianuarie 2003
86860928

Cândeşti: Gunoaiele satului sfidează procedura de infringement

  • Ioan Rotundu
  • 10 September 2017, 23:00
Din cauză că România n-a transpus în legislaţia naţională directivele Comisiei Europene privind reutilizarea deşeurilor şi nici n-a raportat la datele stabilite modul în care în România sunt refolosite deşeurile, Comisia Europeană a declanşat în luna mai acest an procedura de infringement.
Ca să înţeleagă şi ţăranul cititor al acestor rânduri, pentru că a aruncat gunoiul menajer în drum, în fundul grădinii sau la marginea satului şi nu l-a dus la locul de colectare şi depozitare amenajat conform normelor europene, România riscă să plătească amenzi uriaşe.
Separat, Comisia Europeană a solicitat României să transpună integral legislaţia UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor provenite din exploatarea navelor şi a reziduurilor de încărcătură.
Cum au respectat guvernele României de când ţara a devenit membră a Uniunii Europene aceste norme, se ştie de vreme ce suntem, supuşi celei mai severe sancţiuni. Marele necaz este că actualul guvern PSD, aflat la cârma ţării din mai 2012, n-a considerat ca prin Ministerul Mediului să pună în practică normele europene.
Cauza este de ordin politic, pentru că a face ordine în depozitarea gunoiului şi reutilizarea deşeurilor nu se poate realiza decât prin măsuri coercitive atât împotriva primarilor dar mai ales împotriva cetăţenilor. Pentru a nu pierde voturile celor de la ţară, Guvernul PSD a preferat să pună ţara în situaţia de a plăti sume uriaşe cu titlu de amendă, în condiţiile în care banii la buget nu ajung pentru plata pensiilor şi a salariilor în sectorul bugetar.
La Botoşani, cât Garda de Mediu, instituţie abilitată să controleze şi să sancţioneze respectarea normelor europene în domeniul deşeurilor, a fost condusă de interlopul ajuns deputat PSD Răzvan Rotaru, primarii liberali au fost cei sancţionaţi. Aşa că pe la comunele cu primari liberali activitatea de preluare a gunoiului şi de refolosire a deşeurilor stă mult mai bine. Dezastrul este în oraşele şi comunele cu primarii ai PSD. Despre cum procedează unii primari ai PSD-ului voi publica în curând un material din care va rezulta clar interesul politic.
Deocamdată exemplific cu starea pe care am constatat-o sâmbătă în comuna Cândeşti, comună condusă de primarul PSD Constantin Ciornodolea. Imediat cum se trece râul Molniţa, la Intrarea în satul Cândeştiul Rusesc s-au depozitat munţi de moloz şi gunoaie menajere. Dacă în curmă cu vreo câteva săptămâni în zonă erau doar ceva gunoaie menajere, de câteva zile s-au depozitat mari cantităţi de moloz rezultat din demolări.
Mai grav, molozul a fost depozitat şi în şanţul de scurgere a apei care mărgineşte şoseaua, blocând scurgerea apei. . Am întrebat un trecător dacă se ştie cine a depozitat molozul. Cu accentul de ucrainean, acesta mi-a strigat din mersul căruţei c㠄Se ştie! Ştiu şi cei de la primărie dar n-au zis nimic”.
Aşadar, în plină procedură de infringement, în unele comune se continuă aruncarea gunoaielor la întâmplare iar când numele vinovatului este cunoscut, cei de la primărie nu iau nicio măsură de sancţionare. Dar dacă Garda de Mediu îl sancţionează pe primar, scandalul politic izbucneşte iar comisarul de Mediu care a aplicat sancţiunea este ameninţat cu desfacerea contractului de muncă.
Cum spuneam, voi reveni în curând cu exemple mult mai grave.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ipocrizie popească ridicată la rang patriarhal
Ioan Rotundu
Românii din străinătate riscă să fie sancționați de autoritățile din țară
Huffington Post: Romania, probabil cea mai frumoasa tara din Europa
Un candidat la functia de consilier municipal al Moscovei i-a muscat pe membrii comisiei electorale
Am cerut de la Administratia Nationala a Penitenciarelor toate hotararile de amanare a liberarii conditionate
Maimutele au capacitatea de a sti daca un raspuns este corect sau gresit
Tudorel Toader, inca ministru al Justitiei, sare in apararea infractorilor, uitand de victimele acestora
Guvernul reduce finantarea programelor "masa calda" pentru elevi si "tichete sociale" pentru prescolari,
la cererea directiilor generale regionale ale ANAF
Azi incepe scoala. Structura anului scolar 2017-2018:
noutati si marile probleme ale educatiei
Lumea lu' Rotundu: Cimitirul vesel - Săpânţa
Bancul zilei: Frozerul tradus conjugal
Horoscopul zilei de 11.09.2017
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 8.09.2017
Lucrările de re refacere a casei bunicilor lui George Enescu s-au împotmolit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă