Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27929
De la 07 Ianuarie 2003
83866753

Caramitru va salva Ipoteştii de Miluţă Tractoraş

  • 19 August 2013, 23:00
Ieri, fostul ministru al Culturii Ioan Caramitru a fost la Botoşani, Vizita sa a avut drept scop pregătirea omagierii naşterii poetului Mihai Eminescu, sărbătoare care va avea loc la jumătatea lunii ianuarie anul viitor.
Caramitru pregăteşte, în colaborare cu Teatrul „Mihai Eminescu” şi Primăria Botoşani un spectacol grandios prin care vor fi elogiaţi şi poeţii laureaţi ai Premiului naţional de poezie „Mihai Eminescu” acordat în fiecare an de Primăria Botoşani, premiu iniţiat de către poetul botoşănean Gelu Dorian.
M-am întâlnit cu actorul şi în biroul directorului Teatrului, Traian Apetrei dar şi în biroul primarului Cătălin Flutur.
În vizita sa de ieri la Botoşani, Caramitru a aflat cu stupoare că Memorialul Ipoteşti este condus de un economist specializat în producţia de tractoare. Pentru cine nu cunoaşte sau poate că a uitat, Caramitru este cel care sub bagheta sa de ministru al Cu8ilturii a alocat fondurile necesare pentru ca la Ipoteşti să se înfiinţeze un memorial care să promoveze imaginea poetului Mihai Eminescu.
Luând act de tot dezastrul produs de către imixtiunea politicului asupra activităţii de la Memorial, fostul ministru a promis în faţa unui grup de susţinători ai culturii botoşănene că în scurt timp Memorialul Ipoteşti va trece din nou sub coordonarea Ministerului Culturii. Este şi normal să se întâmple aşa ceva, de vreme ce poetul Eminescu este un simbol naţional şi nu un fel de „tractoraş” uzinal făurit de societatea socialistă multilateral dez voltată, tractoraş la care „specialişti” ca Miluţă jijie să mai adauge sau să scoată de poiect câte un şurub.
Caramitru ar fi dorit să se fi întâlnit şi cu Valentin Coşereanu, cel care s-a ocupat de Memorial cât el a fost ministrul Culturii. Numai că Valentin Coşereanu nu s-a aflat ieri în Botoşani, fiind plecat într-o deplasare.
Şi pentru că veni vorba de Coşereanu, de remarcat faptul că noua conducere a Memorialului a refuzat să-i organizeze acestuia lansarea volumului de proză dedicat poetului Eminescu şi care a constituit şi teza sa de doctorat.
În schimb, Editura Litera Bucureşti a organizat lansarea volumului cu mult fast, la lansare participând şli Eugen Simion, academician şi critic literar, fost preşedinte al Academiei Române până în aprilie 2006. Eugen nSimion a luat cuvântul şi a accentuat asupra valorii lucrării, declarând că aceasta va fi inclusă în bibliografia academică eminesciană.
Revenind la Caramitru, acesta a plecat aseară spre Bucureşti hotărât ca Memorialul Ipoteşti să treacă câît mai repede sub egida Ministerului Culturii şi astfel aşezământul cultural să-şi recapete identitatea şi prestigiul de rang naţional şi totodată să fie curăţat de incompetenţii ajunşi aici prin decizia politicului.
Sper ca Dumnezeu să-i ajute lui Caramitru să-şi vadă îndeplinită dorinţa cât mai repede cu putinţă, poate chiar până în 15 ianuarie 2011, când va avea loc marea sărbătoare dedicată poetului naţional.
7.12.2010

N.R. – Din păcate, nici Caramitru şi nici alţi iubitori ai operei eminesciene n-au reuşit să-l detroneze pe Mihăiţă Tractoraş. Ticăloşii politici locali au fost mai puternici decât respectul pentru memoria celui care a devenit simbolul culturii româneşti.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Concluzia blondei
Borş de cocoş… cu stârlici
Şeful de post şi adjunctul nu recunosc că-s pe-o mână cu hoţii
Blestemul ruşinii sau ruşinea de a fi botoşănean
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă