Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17252
De la 07 Ianuarie 2003
95331783

Cardul de sănătate a devenit o realitate

  • 23 December 2010, 23:00
Guvernanţii au decis. Propunerea Ministerului Sănătăţii, de introducere a cardului naţional de sănătate, a fost aprobată ieri. Persoanele asigurate de sănătate vor primi în 2011, prin poştă cardul fără de care nu putea beneficia de servicii medicale decât contracost.
Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate.
Cardul asiguratului va cuprinde unele informaţii minime despre cetăţean, precum datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului, dar şi codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
Pe de altă parte, cardul va conţine şi alte date, de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va conţine informaţii, ca de exemplu: diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, numele medicului de familie şi datele sale de contact.
Diagnosticele medicale cu risc vital şi bolile cronice care vor fi înregistrate pe cip-ul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se stabilesc prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS. Cardul profesional al medicului va fi utilizat de către acesta, în acelaşi timp cu cel al pacientului, pentru ca acesta din urmă să poată beneficia de servicii medicale.
Toţi medicii din sistem vor primi un astfel de card, acesta va fi un fel de card de control, va fi cheia de acces în sistemul informatizat. De exemplu, un pacient care are nevoie de o reţetă de la medicul de familie, va merge cu cardul medical la medicul său, care la rândul lui va introduce în sistem şi cardul său pentru a putea accesa informaţiile şi a elibera reţeta.
Nu se va putea efectua niciun serviciu medical dacă nu există cele două carduri în acelaşi timp introduse în sistem. Asiguraţii vor plăti numai contravaloarea emiterii cardului, care este estimată la suma de 2 euro.
Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu excepţia serviciilor de urgenţă. Data de intrare în vigoare a cardului se va stabili prin hotărâre de guvern. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Şi animalele mint frumos
O femeie a fost dată dispărută de soţ
Toate străzile din inelul principal al oraşului vor fi reabilitate
Colindători pe bandă rulantă la Primăria Botoşani
Cinci sute de botoşăneni s-au înfruptat la tombola organizată de PNL
PNL-iştii dorohoieni au nou sediu
în incintă va funcţiona şi un cabinet parlamentar
Mii de ţigarete confiscate în preajma Sărbătorilor
Povestea lui Moş Crăciun
Caricatura zilei: Mesia în variantă românească
Sindicatele vor dezbate Codul de dialog social
Vacanţa de iarnă a elevilor se va stabili de comun acord cu părinţii
Călătoria şi Închinarea Crailor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă