Reprezentanţii societăţii de termoficare Modern Calor s-au întâlnit ieri la Primăria Botoşani cu 13 dintre cei 70 de preşedinţi de asociaţii d eproprietari care refuză încheierea contractelor cadru cu noua societate. De partea cealaltă a baricadei au stat asociaţiile de locatari, care nu se lasă convinse de noul operator de termoficare Modern Calor care a devenit funcţional de la data de 1 octombrie 2010, reprezentate de preşedintele Asociaţiilor de Proprietari, Petrică Butnaru. Între cele două tabere au stat reprezentanţii Primăriei care au încercat să aducă argumente în favoarea populaţiei care va suferi de frig în cazul în care poroblemele ridicate de asociaţiile de proprietari nu sunt soluţionate.
„Nu vreau ca noua societate să pornească cu stângul şi să nu fie performantă. Ei ca să funcţioneze trebuie să factureze şi trebuie să existe un contract încheiat cu beneficiarii. Suntem undeva la început de drum şi dacă nu colaborăm ajungem de unde am plecat. Nu putem să-i ţinem pe oameni în frig. Trebuie să vă gândiţi că dumneavoastră sunteţi aleşi de către cetăţeni în fiecare asociaţie. Sunteţi cei aleşi ca să rezolvaţi problemele oamenilor, nu să aveţi ştiu eu opinii separate, puteţi avea opinii, nu este nici un fel de problemă, dar ca şi persoană, dar este vorba de interesul cetăţenilor, pentru că ei la rândul lor în mod individual nu au înţeles foarte bine ce înseamnă asociaţii de proprietari şi că Primăria este cea care poate să controleze şi să influenţeze într-un fel activitatea acestor asociaţii”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Preşedintele Asociaţiilor de prorietari din Botoşani, Petrică Butnaru a acuzat societatea nouă de termoficare de şantaj. „Nu trebuia zic eu să recurgă la acest lucru, Primăria este bine că a intervenit, este patronat, a făcut eforturi în Consiliul Local. Problema este că aceste contracte au fost transmise către asociaţii cu data de 1 octombrie, legea spune clar că trebuie lăsat un termen. Şi vreau să vă spun, domnule primar, eu am fost cel care a declarat că a fost şantaj din partea noului operator”, a declarat acesta.
Majoritatea asociaţiilor de proprietari au semnat contractele cu Modern Calor, în prezent fiind 13 asociaţii din 70 care mai sunt în zona unitară care au exitat să perfecteze cu noul operator. „La data aceasta discutăm de 13 asociaţii din 70 care mai sunt în zona unitară care nu au semnat aceste contracte, noi după toată legislaţia în vigoare suntem obligaţi să furnizăm doar în condiţiile în care avem un document, un contract încheiat cu beneficiarii chiar şi după regulamentul CL, furnizorul este obligat să încheie un contract înainte de furnizarea serviciilor. Hai să zicem că am încălcat puţin această prevedere şi am furnizat de la începutul lunii octombrie apă caldă, în schimb când am fost nevoiţi să deschidem şi încălzirea am considerat că este desul de riscant să ne trezim cu facturi pe care să nu avem cui să le trimitem şi să fie acceptate şi încasate. În aceste condiţii am deschis încălzirea în măsura în care asociaţiile au semnat aceste contrate”, a explicat directorul Modern Calor, Ioan Diaconu.
Dacă astăzi ar scădea temperaturile cert este că sute de botoşăneni ar îngheţa de frig în case. Asta pentru că preşedinţii asociaţiilor la care sunt arondaţi nu au înţeles prea bine care treaba cu Modern Calor, de ce s-a desprins din Termica sau de ce a preluat dacă ei erau învăţaţi cu fostul operator. Primarul Cătălin Flutur a fost tranşant încă o dată şi a pus degetul pe rană. Botoşănenii sunt cei care au de suferit. (Lavinia Preda)