Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2737
De la 07 Ianuarie 2003
68857668

Care sunt centrele nevralgice ale unei economii?

  • unde şi când se formează febra financiara?
  • 16 March 2010, 23:00
E ca si in cazul unui corp uman. Cand apare o durere de cap, poate fi o simpla migrena sau semnul unei afectiuni mai grave. Segmentul economic al unei tari are si el puncte nevralgice pe care e bine sa le supraveghezi. A le controla din cand in cand echivaleaza cu efectuarea unei vizite medicale la doctorul de familie. Si reciproca e valabila. A nu le controla la timp e ca si cum ai permite virusului sa se instaleze. Care sunt asadar punctele nevralgice ale unui sistem financiar? Cum se formeaza febra economica? Unde se pot ascunde bombele cu efect intarziat?
Comertul
Cand comertul scade vertiginos, ceva nu e in regula. Vanzarile cu amanuntul sunt si cauza si efect. Cauza pentru ca reculul comertului poate inchide firme, iar falimentele inseamna somaj si cheltuieli mai mari ale Statului. Efect, dintr-un motiv simplu. Creditul este aproape inghetat cu exceptia celui „aspirat” de Stat. Economiile populatiei nu se simt nici ele foarte bine. Deja indatorati, romanii nu au de unde sa mai puna bani deoparte si nici puterea sa mentina vanzarile cu amanuntul la cotele din anii trecuti. Somajul in crestere duce increderea la niveluri extrem de scazute. In consecinta, comertul se contracta, reculul durand de cateva luni. Cei mai optimisti manageri mizeaza pe o crestere din semestrul al doilea. Cei mai pesimisti isi suspenda firmele.
Cardurile de credit
Multi vad in cardurile de credit noua sursa a problemelor din sistemul bancar. Restantele urca ingrijorator, semnalul de alarma fiind deja tras inca din ultima parte a anului trecut. Toti emitentii au de suferit din aceasta cauza, iar cei care aveau cote de piata mai mari inregistreaza acum cele mai ridicate volume ale restantelor. Un sfert din inregistrarile la Biroul de Credit sunt ca urmare a restantelor la carduri.
Leasingul
Firmele de leasing se plang de comportamentul de plata mult deteriorat al clientilor. Piata romaneasca de leasing si-a temperat acum declinul trimestrial la 16% in ultimele trei luni ale anului trecut, cand finantarile au fost de 254,77 milioane euro, comparativ cu o scadere de 32,8% in trimestrul al treilea fata de trimestrul al doilea, arata datele prezentate marti de ALB Romania.
Cel mai mare declin, de 44,1%, s-a inregistrat in primul trimestru al anului trecut cand finantarile au fost de 356,18 milioane euro, fata de ultimul trimestru din 2008 cand afacerile firmelor de leasing s-au ridicat la 637,15 milioane euro.
Piata romaneasca de leasing a scazut cu 72% in 2009, pana la 1,333 miliarde euro, in conditiile prabusirii afacerilor pe segmentele auto si de echipamente, cu cea mai mare pondere in portofoliul companiilor.
Insolventele
Din totalul restantelor de 1,84 miliarde de euro raportate de banci la BNR pentru decembrie anul trecut, circa doua treimi proveneau din credite acordate companiilor si doar o treime din credite de retail. In decembrie 2007, restantele populatiei erau usor mai mari decat cele ale companiilor. De altfel, inca de anul trecut bancherii se aratau mai ingrijorati de capacitatea firmelor - in special a celor de dimensiuni mici si medii- de a face fata crizei, care le-a redus dramatic vanzarile si a dus la blocaje financiare.
In timp ce calitatea portofoliilor de retail a inceput sa se stabilizeze inca din vara trecuta, majoritatea clientilor adaptandu-se dupa socul deprecierii de curs si saltului dobanzilor de la sfarsitul lui 2008, in zona companiilor efectele crizei se resimt pe o perioada mai indelungata.
Tranzactiile imobiliare pe segmentul birourilor
Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale (birouri, centre comerciale sau logistice) din Romania a scazut de aproape sase ori in 2009, fata de anul precedent, la 203 milioane de euro, peste 70% din suma vizand proiecte de retail, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE). In 2008 au fost incheiate tranzactii totalizand 1,161 miliarde de euro.
"Activitatea de investitii si-a mai revenit in a doua parte a anului, cand s-au inregistrat tranzactii totalizand 147 milioane de euro, dupa un volum foarte redus, de 56 milioane de euro, in primele doua trimestre. Chiar si in aceste conditii semestrul al doilea a fost inchis cu un volum al tranzactiilor cu 25% mai redus decat in perioada similara din 2008", se arata in raportul companiei de servicii imobiliare.
Investitiile straine directe
Investitiile straine directe au scazut de 3,7 ori in ianuarie, la 302 milioane de euro, acesta fiind cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Finantat integral prin investitiile directe straine, deficitul contului curent al balantei de plati s-a diminuat cu 73,2%, potrivit BNR. In acelasi timp, deficitul comercial s-a redus cu 38,4%, insa importurile au crescut pentru prima oara dupa 14 luni de scadere.
In prima luna a anului, investitiile straine directe (ISD) au fost de numai 302 milioane de euro, in scadere de aproximativ 3,7 ori fata de nivelul de 1,12 miliarde de euro din ianuarie 2009, potrivit datelor publicate la sfarsitul saptamanii trecute de BNR. ISD din ianuarie 2010 sunt cele mai mici din ultimii patru ani, in 2007 investitiile straine directe insumand 394 de milioane de euro, iar in 2008, 603 milioane.
Deficitul bugetar
In luna mai 2009, CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. In iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de incepere a procedurii de deficit excesiv pentru Romania in urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB in 2008 si a recomandat reducerea deficitului sub acest prag pana cel tarziu in 2011.
Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective. In 2009 s-a inregistrat un deficit de 7,2% din PIB, fiind sub tinta anuala, stabilita prin acordul Stand - By incheiat cu FMI”, potrivit Ministerului Finantelor.
Pentru 2010, Romania tinteste un deficit de 5,9% din PIB. Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile Guvernului depasesc incasarile. Ideal este ca deficitul sa se reflecte, in totalitate, in cheltuieli de investitii (in special, in realizarea infrastructurii) si sa fie acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare care sunt de regula inflationiste.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


A P E L
FRAŢI ROMÂNI din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, vă cheamă să lăsaţi pentru o zi grijile voastre acasă şi să veniţi la Topliţa, sâmbătă, 20 martie 2010!
Comunicat de presă - Gheorghe Ciubotaru
„Firma mea, problema mea”
Un nou motiv de mândrie pentru micul oraş Flămânzi
190 de ani de la naşterea eroicului tenor Enrico Tamberlick
Şoferul imprudent n-a putut pica „la pace” cu femeia accidentată
Moldoveni cu documente false opriţi din drumul spre Franţa
De ce l-a mazilit Vadim pe Codreanu
Firmele-mama au investit anul trecut 3,5 miliarde euro în România
Moldoveancă expulzată din ţara mamă
Greve menite să ne ascundă ceva
Ioan Rotundu
Medicilor de familie li s-a limitat lista cu numărul de asiguraţi
Guvernul Boc nu va ceda la aplicarea Legii salarizării unice
Piaţa Viilor din municipiu va fi închisă
Noua grilă de salarizare i-a ars la buzunar pe angajaţii DGASPC
Tot mai puţine cupluri îşi leagă destinele în Flămânzi
Portughezii au predat la Botoşani căile prin care se poate preveni violenţa,
comportamentele deviante şi infracţionalitatea
Tudor Gheorghe va cânta la Chişinău pe 27 martie cu prilejul Zilei Unirii
Chemata la Chisinau printr-o capcana intinsa Aliantei pentru Integrare
Dacă va fi exprimată dorinţa de Unire,
doar atunci vom putea discuta serios pe marginea acesteia”
Horoscop
Bancul zilei: Ei, pe dracu’!
Bucătăria Jurnalul: Friptură de miel la tavă
Comentariul comentariilor (XLIV)
Ioan Rotundu
Victoria amară
IPS Ioan: Situaţia românilor din judeţele
Covasna şi Harghita devine una îngrijorătoare
Alte veşti triste pentru asiguraţii la sănătate şi pacienţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă