Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14707
De la 07 Ianuarie 2003
80795127

Care sunt costurile ascunse ale unui credit

  • 10 July 2006, 23:00
Când vrem un credit, tot mai mulți dintre noi caută să afle toate costurile acestuia, nu doar dobânda și rata lunară. Există multe comisioane mai mult sau mai puțin ascunse pe care le aflăm abia atunci când semnăm contractul de credit sau când plătim rata lunară. Cât trebuie să plătesc atunci când depun actele sau înainte de a primi creditul? Vin cu bani de-acasă sau banca reține din credit suma aferentă diverselor comisioane de acordare? Și nu se oprește totul aici. Unele bănci te vor pune să plătești comisioane și pe parcursul derulării creditului. E vorba de comisioane de administrare a creditului, prima de asigurare sau pentru administrarea contului. În cele mai multe cazuri, aceste comisioane sunt lunare, dar există și anuale. E foarte important dacă un comision de gestiune se calculează la valoarea creditului acordat sau dacă se aplică la soldul creditului, în acest din urmă caz fiind mai ieftin.
Dacă achiți mai devreme creditul, plătești
Credeați că ați scăpat de comisioane? Nu. Mai există și cel perceput pentru rambursarea în avans a creditului. Dacă vrei să te achiți de împrumut mai devreme decât perioada convenită inițial, va trebui să plătești un comision care variază între 1% și 5%, în funcție de banca de la care ai luat creditul. Cel mai mare comision de rambursare anticipată este perceput de Bancpost, pentru Creditul Imediat de nevoi personale fără ipotecă, de 5% din suma achitată în avans. Există însă bănci, e drept, doar două: Banca Transilvania și Finansbank, care nu percep acest tip de comision nici pentru creditele fără ipotecă, nici pentru cele cu ipotecă. Așadar, dacă sunteți sigur că peste un an sau doi veți da lovitura și veți avea bani să vă achitați mai devreme creditul, alegeți una dintre cele doua bănci.
Comision și pentru schimbarea datei de plată a ratei
Un alt cost ascuns, sau mai degrabă necunoscut inițial este cel al modificării datei scadente de plată a ratei lunare. Îți schimbi serviciul și primești salariul mai târziu sau intervine o altă problemă și vrei să plătești ratele într-o altă zi, atunci trebuie să anunți banca în acest sens să-ți schimbe data la scadențarul de credite. Altfel riști să ai întârzieri mari și să ajungi la Biroul de Credit. Pentru modificarea datei însă, o serie de bănci percep un comision de rescadențare/reeșalonare de 1% sau chiar 2,5% la sold, în cazul Bancpost.
Plata asigurării
O serie de bănci solicită și o asigurare de viață pentru un credit de nevoi personale, plata acestei asigurări urmând a se face distinct de rata creditului. În cazul ABN AMRO, de pildă, asigurare de viață este de 0,102% lunar din soldul creditului, în timp ce la BRD, aceasta este de 0,085%.

Comisionul de analiză a dosarului
Să o luăm însă cu începutul, adică primul comision pe care-l ai de plătit la un credit de nevoi personale, cel de analiză a dosarului de credit. Unele bănci, precum, ABN Amro, HVB sau BRD nu percep acest comision, altele, precum Bancpost sau Finansbank, îl includ în comisionul de acordare a creditului, iar la alte bănci comisionul de analiză a dosarului este reprezentat fie de o sumă fixă:10 euro în cazul BCR, fie de un procent din creditul acordat: 1,5% în cazul Băncii Transilvania.
Comisionul de acordare a creditului
Comisionul de acordare a creditului este un cost destul de important, el variind, de asemenea, foarte mult de la o bancă la alta: dacă la BCR este de 0,3% din valoarea creditului, la Alpha Bank ajunge la 6%, în cazul unui credit fără ipotecă. În schimb, această bancă nu percepe comisionul de gestiune, care în cazul BCR este de 0,05%, perceput lunar la valoarea creditului. Adică 0,6% în fiecare an. O serie de bănci, precum Raiffeisen Bank sau Banca Românească nu percep comisioane de acordare a creditului. În schimb, există comisioane lunare de gestiune a creditului.
Comisionul de gestiune
Comisioanele de gestiune a creditului variază între 0,05% la BCR, perceput lunar la valoarea creditului și 4,5% în cazul Piraeus Bank. Aceste comisioane se aplică la valoarea creditului acordat. La alte bănci însă, precum HVB sau BRD, comisionul de gestiune este mai mare, dar se aplică la soldul creditului, adică la ce a mai rămas din ceea ce rambursăm lunar, în consecință costul comisionului fiind mai mic. (BankNews.ro)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bărbații intră în magazine fără a ști ce vor cumpăra
BNR a sancționat 30 de bănci
România înaintea Bulgariei la capitolul salarii
Fiscalitatea și birocrația, spaima IMM-urilor
Dreptate făcută cu… cuțitul
Evenimente care au zguduit județul
1300 de copii așteptați în taberele botoșănene
92,6% din absolvenții de liceu au promovat la BAC
Povestea terifiantă a unei familii cu 11 copii
Elvădeanu își reia traseul prin județ
Ciuștea face previziuni sumbre pentru partidele mici
Bani insuficienți pentru cadrele didactice
Scaunele conducerii Apa Grup sunt amenințate
Bisericile din lemn intră în vizorul Direcției de Cultură
Alianța poate funcționa și fără încrederea partenerilor
Inițiativă pentru identificarea ziariștilor securiști
Macovei își continuă lupta cu CSM
Irlandezii sunt cei mai bogați oameni din lume, după japonezi
Laptele care nu are temperatura prevăzută de lege nu este subvenționat
Ministrul Comunicațiilor bagă Internet la sate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă