Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21734
De la 07 Ianuarie 2003
104660484

Care sunt explicatiile DNA dupa ce Directia a fost acuzata ca audiaza batrane de 90 de ani

  • si citeaza martorii prin intermediul copiilor lor minori
  • 5 October 2017, 23:00
DNA precizeaza, in legatura cu audierea bunicii Anei Maria Patru, in varsta de 90 de ani, ca actualul Cod de procedura penala nu prevede posibilitatea audierii martorului la domiciliu, asa cum se prevedea in mod expres vechiul Cod, iar batrana nu a anuntat ca nu are posibilitatea de a se prezenta la audieri. Procurorii contrazic si declaratiile Mihaielei Moraru-Iorga, care a sustinut ca procurorii i-au sunat fiica minora pentru a o cita la Parchetul Ploiesti.
Intr-un comunicat de presa, DNA precizeaza ca batrana "a aratat, in prezenta avocatului, ca se va prevala de dreptul de a nu face declaratii".
DNA acuza faptul ca "in ultimele zile, spatiul public a fost invadat de o serie de materiale jurnalistice menite sa manipuleze opinia publica prin acreditarea ideii ca, in cursul investigatiilor penale, procurorii anticoruptie ar comite abuzuri si ar recurge la metode care incalca procedurile judiciare" si ca "in unele cazuri, in media s-a recurs chiar la exploatarea emotionala a unor imprejurari construite pe informatii false, care au prezentat drept actiuni abuzive ale procurorilor o serie de proceduri reglementate clar de lege".
Replica DNA vine dupa ce o serie de televiziuni de stiri au difuzat abundent imagini cu bunica in varsta de 90 de ani a Anei Maria Patru, fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, audiata de procurorii DNA Ploiesti.
Care sunt explicatiile DNA legate de bunica Anei Maria Patru:
Simionescu Nicolita (bunica inculpatei) a fost citata atat pentru a fi audiata in calitate de martor si pentru a participa la procedura de instituire a sechestrului asigurator pe bunuri care apar ca fiind proprietatea sa (teren si casa situate in Voluntari, cartier Pipera) si care fac, spun procurorii, obiectul infractiunii de spalare a banilor.
Acesta a fost chemata in fata organelor judiciare pentru data de 4 octombrie, prin emiterea si transmiterea unei citatii scrise la data de 28 septembrie 2017, existand dovada ca aceasta a fost primita de martora la data de 2 octombrie 2017. In actuala reglementare, la art. 114 alin. 2 lit. a Cod de procedura penala, se prevede ca "orice persoana citata in calitate de martor are obligatia se a se prezenta in fata organului judiciar care a citat-o, la locul, ziua si ora aratata in citatie".
Actualul Cod de procedura penala nu prevede insa si posibilitatea audierii martorului la domiciliu, asa cum se prevedea in mod expres in Codul de procedura penala anterior, in vigoare pana in anul 2014 (art. 86 alin. 3 rap. la art. 74 din Vechiul Cod de procedura penala).
Totodata, Codul de procedura penala este cel care prevede si procedura de urmat si in cazul persoanelor audiate care manifesta stari speciale.
Astfel, art. 106 alin. 1 spune ca, "daca, in timpul audierii unei persoane, aceasta prezinta semne vizibile de oboseala excesiva sau simptomele unei boli care ii afecteaza capacitatea fizica ori psihica de a participa la ascultare, organul judiciar dispune intreruperea ascultarii si, daca este cazul, ia masuri pentru ca persoana sa fie consultata de un medic".
Desi a luat la cunostinta cu doua zile inainte de data la care a fost chemata pentru a fi audiata si avea timpul necesar, aceasta nu a formulat nicio cerere in cuprinsul careia sa atentioneze organele judiciare ca se afla in imposibilitatea de a se prezenta la audiere.
In schimb, la data de 4 octombrie 2017, prin intermediul avocatului, aceasta a formulat o cerere prin care solicita asistenta medicala, in baza careia organele judiciare au apelat la sprijinul unui echipaj medical, care a asigurat asistenta medicala martorei pe tot parcursul procedurilor judiciare.
Pe parcursul realizarii procedurilor, starea de sanatate a martorei Simionescu Nicolita a fost corespunzatoare, fapt constatat si de echipajul medical care i-a acordat asistenta.
Conform art. 117 al Codului de procedura penala, rudele apropiate au dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor, acest drept fiindu-le comunicat de organul judiciar. Decizia apartine acestor persoane, intrucat exista posibilitatea ca ele sa doreasca sa formuleze declaratii, inclusiv in apararea inculpatilor. Martora Simionescu Nicolita nu a refuzat prezentarea la audiere. In acest context, in cauza, martorei i s-a dat posibilitatea sa justifice sumele de bani cu care au fost achizitionate bunurile imobile (terenul) ce reprezinta obiect al infractiunilor de spalare de bani. Totusi aceasta a aratat, in prezenta avocatului, ca se va prevala de dreptul de a nu face declaratii.
Ce spune DNA dupa ce Ana Maria Patru a acuzat ca a fost citata prin intermediul fiului sau
Procedura de citare s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a din Codul de Procedura penala, la posturile telefonice indicate de aceasta ca fiind cele la care poate fi contactata.
Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiului inculpatei, cum in mod neadevarat s-a sustinut.
Mai mult, fiul inculpatei Ana Maria Patru, Patru Stefan, major, a fost singurul care a apelat organele de urmarire penala dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon indicate de inculpata, la care ofiterii de politie initiasera apeluri pentru contactarea acesteia.
De altfel, art. 261 alin. 1 Cod de procedura penala precizeaza ca, daca persoana citata nu se afla acasa, agentul inmaneaza citatia sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu ea ori care in mod obisnuit ii primeste corespondenta. Citatia, de asemenea, poate fi inmanata unui minor de peste 14 ani. Ulterior, dupa aproximativ 3 ore, de la momentul initierii primelor apeluri de catre organele judiciare, Ana Maria Patru a contactat ofiterii de politie.
Totodata, aceasta a fost citata si prin intermediul organelor de politie din localitatea Voluntari, judetul Ilfov, acolo unde aceasta se prezinta periodic, conform programului de supraveghere stabilit in cadrul controlului judiciar dispus intr-o alta cauza in care a fost trimisa in judecata. Acest fapt rezulta si din procesul-verbal semnat de inculpata, aflat la dosarul cauzei.
Ce spune DNA despre acuzatiile potrivit carora Mihaiela Moraru Iorga a fost citata prin intermediul fiicei sale minore
Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia, procurorul neavand nicio discutie pe aceasta tema cu minora.
Procedura de citare a martorei Moraru-Iorga Mihaiela s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a Cod de procedura penala.
In vederea realizarii procedurii de citare, au fost identificate 11 posturi telefonice ale caror abonamente o au ca titulara pe martora Moraru-Iorga Mihaiela. Ca urmare, aceasta a fost apelata la 10 din cele 11 posturi telefonice. Nu a raspuns la aceste apeluri.
Apoi, o persoana care s-a prezentat a fi fiica martorei Moraru-Iorga Mihaiela a fost prima care a contactat organele de urmarire penala, apeland de pe unul din cele 10 posturi telefonice la care se initiasera apeluri pentru citarea martorei, dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon avand-o ca titulara de abonament pe Moraru-Iorga Mihaiela.
Procurorul insa nu a avut nicio discutie pe aceasta tema cu minora. Prin urmare, procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia. Procedura de citare s-a realizat personal cu martora Moraru-Iorga Mihaiela, care a apelat ulterior procurorul de pe unul din cele 10 numere la care se initiasera apeluri.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Elsaco Botoşani prinsă că a f[cut înţelegeri anticoncurenţiale
Amenzi de aproape 800.000 de euro: Concurenta a amendat 11 companii active pe piata repartitoarelor pentru incalzire
Primul cyborg recunoscut oficial, la București. Ce poate face cu antena implantată în cap
Gorghiu: Am un gust amar cand vine vorba despre Dacian Ciolos.
Nu e tarziu sa devina un om politic implicat si sa intoarca serviciile PNL
Varujan Vosganian, deranjat de autoconsumul din Romania:
"Fiecare ou mancat de la gaina din curte vaduveste bugetul de cincizeci de bani!"
Albeşti: Natura ne aseamănă, educaȚia ne deosebeȘte
Bancul zilei: Vecinul grijuliu
Horoscopul zilei de 510.2017
Ionică Nechifor zugrăvit de sora mai mare şi cumnat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă