Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19887
De la 07 Ianuarie 2003
122879954

Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie

  • 15 January 2014, 23:00
Nicusor Constantinescu, influentul baron local din Constanta, este ultimul dintr-o lista lunga a sefilor de Consilii Judetene urmariti penali sau trimisi in judecata. Nu mai putin de opt presedinti de CJ-uri din tara sunt urmariti penali sau judecati deja in instanta pentru coruptie, unii chiar in mai multe dosare. In plus, in cazul unora s-au pronuntat deja primele sentinte si primele condamnari. Mai mult, unul dintre cei mai influenti sefi de judet din ultimii zece ani a ajuns in fata Instantei Supreme si este judecat pentru frauda, insa, intre timp, a ajuns pe pozitia numarul doi in actualul guvern.
Sefii CJ urmariti penal
Nicusor Constantinescu, ridicat de procurori

Nicusor Constantinescu, baron local PSD si presedintele Consiliului judetean Constanta la al treilea mandat, a fost ridicat miercuri, cu scandal, de catre procurorii DNAintr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si plati ilegale in valoare de 5 milioane de euro. Pe langa acest dosar, Constantinescu ami este trimis in judecata intr-un alt caz de coruptie. In dosarul "Retrocedarile Ilegale", aflat pe rolul instantelor inca din 2008, Nicusor Constantinescu este acuzat, la pachet cu Radu Mazare si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ca ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.
In plus, in aprilie 2013, Constantinescu a fost declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) care sustine ca seful CJ Constanta s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 - 23.03.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Presesedinte al Consiliului Judetean Constanta cat si calitatea de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta.
Ion Prioteasa - seful CJ Dolj - saltat si el de DNA
In decembrie 2013, procurorii DNA au saltat un alt baron local, seful CJ Dolj, Ion Prioteasa. DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, vicepresedintele institutiei Cristinel Iovan si doi sefi serviciu in dosarul privind atribuirea, in conditii presupus nelegale, a unor contracte finantate din fonduri locale si europene.
Sefii CJ trimisi in Judecata
Constantin Nicolescu - baronul PSD de Arges
cu doua dosare la activ si cu doua condamnari nedefinitive
Un alt mare baron local al PSD este presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu. Seful de la CJ Arges este cunoscut ca unul dintre cei mai influenti baroni locali, insa in ultimii ani acesta s-a ales cu doua dosare de coruptie, in ambele fiind acuzati de procurori ca ar fi directionat bani europeni catre lucrari fictive.
In dosarul "Zeus 1 (bani europeni pentru scoli)", baronul PSD Constantin Nicolescu este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis.
In acest dosar, Nicolescu a fost deja condamnat de doua ori, lupta finala ducandu-se in prezent la Inalta Curte. In ultima condamnare, Nicolescu a primit o pedeapsa de 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare.
In dosarul "Zeus 2 (bani europeni pentru poduri)", Nicolescu a fost trimis in judecata pentru fraudarea de fonduri europene - circa 1 milion de euro - destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005. In realitate insa, dupa cum sustin procurorii DNA, indundatiile nu afectasera constructiile, iar firma care s-a ocupat de reabilitare a fost aceeasi ZEUS SA, firma de casa a PSD, implicata si in celalalt dosar de coruptie.
Bunea Stancu, seful CJ Braila, trimis in judecata in dosarul "Mita la PSD"
Gheorghe Bunea stancu, baronul PSD de Braila, presedintele CJ, a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae in dosarul "Mita la PSD". In acest dosar, procurorii anticoruptie acuza ca Bunea Stancu, in calitate de presedinte al organizatiei PSD Braila, ar fi facut trafic de influenta pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009.
Pe 20 noiembrie, Bunea Stancu si Ioan Niculae au fost achitati, in prima instanta de catre Judecatoria Sectorului 1.
Oprisan, campionul dosarelor intarziate - peste 2.700 de zile de judecata in dosarul de coruptie "Caprioara"
Marian Oprisan
Unul dintre cei mai influenti baroni locali din Romania este judecat intr-un dosar de coruptie de mai bine de 2.700 de zile. Marian Oprisan, lider PSD si seful CJ Vrancea este judecat in dosarul "Caprioara" inca din 2006, iar o prima sentinta in acest caz inca nu a venit. In schimb, dosarul in care procurorii il acuza pe Oprisan ca ar fi folosit ilegal fondurile CJ pentru achizitionarii unui complex turistic si pentru diferite actiuni de protocol a fost mutat in repetate randuri de la o instanta la alta.
Borboly Csaba, seful CJ Harghita, judecat pentru abuz in serviciu
In septembrie 2013, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, alaturi de alte 12 persoane. Printre acuzatiile aduse lui Borboly se numara abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata si calificata si fals intelectual.
Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurorii DNA rezulta ca Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de peste 1,8 milioane de lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrari de reabilitare a unui drum judetean. Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect. Prejudiciul produs in dauna judetului Harghita prin aceasta activitate este evaluat la suma de peste 620 de mii de lei si un folos material echivalent pentru SC STRAVIA GROUP SRL.
Ioan Cindrea, seful CJ Sibiu - trimis in judecata pentru conflict de interese
Un alt sef de consiliu judetean trimis in judecata este cel de la Sibiu - Ioan Cindrea. Pe numele acestuia procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala pentru un presupus conflict de interese din vremea cand era deputat.
Concret, actualul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, este acuzat ca pentru ca in perioada 05.10.2009-01.02.2011, deputat PNL fiind in Parlamentul Romaniei, a propus si a avizat angajarea in cadrul biroului sau parlamentar a sotiei sale.
Fostul deputat PSD a contestat la Curtea de Apel Alba decizia ANI, iar instanta de judecata i-a dat dreptate pe 21 martie 2012. Recursul se judeca in prezent la Inalta Curte.
Seful judetului Botosani, in instanta pentru fals intelectual si uz de fals
DeputatilorFlorin Turcanu, seful liberal al Cj Botosani, a fost trimis in judecata de DNA pentru fals intelectual si uz de fals pentru fapte din perioada cand era deputat.
Procurorii sustin ca Turcanu, in calitate de presedinte al PNL Botosani, a exclus fraudulos din partid mai multi membrii ai organizatiei, pentru a-i inlocui cu persoane agreate de el in functii de consilier local sau judetean.
Procesul s-a judecat pana in 2012 la Inalta Curte, insa dupa alegerea lui Turcanu in fruntea CJ-ului, dosarul a fost stramutat la Judecatoria Botosani acolo unde inca se judeca pe fond.
Liviu Dragnea - baronul de Teleorman judecat pentru frauda, ajuns vicepremier in actualul guvern
Actualul vicepremier Liviu Dragnea este trimis in judecata in dosarul fraudarii referendumului pentru fapte de coruptie din perioada in care era presedintele Consiliului judetean Teleorman. Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. Dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitiei din octombrie 2013.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an
Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice
prejudiciu: peste 5 milioane euro
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei
avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă
Ioan Rotundu
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog