Preparare: Carnea o măcinăm cu maşina de tocat având ciurul mai mare. Într-o crăticioară punem cca 1/2 litru apă să se înfierbânte şi punem în el cca 200 gr sare să se topească , adăugăm tot aici piper măcinat cca. 20gr, şi boia cam 3 mâini bune şi omogenizăm totul.
Se toarnă peste carnea tocată şi se frământă bine, se adaugă usturoi pisat după gustul fiecăruia şi se frământă în continuare. Se mai potriveşte de sare, piper dacă mai e nevoie şi se umple apoi cu cârnăţarul în intestine.
Se înţeapă pe alocuri cu un ac să nu crape intestinul, se răsuceşte din juma în juma de metru şi se aşează pe scânduraşe mai înguste şi se pun la zvântat la rece până a doua zi.
A doua zi se pun cârnaţii la afumat în afumătoare.
Poftă bună!