Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11871
De la 07 Ianuarie 2003
120836337

Cat costa cornul si laptele pe care copilul le primeste zilnic la scoala?

  • Programul de care autoritatile romane fug
  • 10 March 2015, 23:00
Programul Cornul si Laptele functioneaza in Romania de peste un deceniu, dar rezultatele lui au inceput sa lase de dorit, conform unui raport publicat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE). Statul aloca doar 16,5 lei pe luna (adica aproximativ 85 de bani pe zi) pentru cornul si laptele pe care fiecare copil il primeste zilnic la scoala.
Pretul mic fiind unicul criteriu de atribuire, producatorii nu pot oferi produse de o calitate superioara. In plus, nici o autoritate publica nu mai doreste sa administreze acest program. “Guvernul sa faca bine si sa-si asume responsabilitatea si sa gestioneze licitatiile din program, nu sa fuga de ele”, a declarat Dorin Cojocaru, reprezentantul industriei laptelui din Romania. Peste 2 milioane de copii beneficiaza de acest program.
Programe similare se desfasoara peste tot in lume si beneficiile nu sunt limitate la cel de asistenta sociala. Desi perceput astfel, Cornul si Laptele in Romania nu are valente sociale, el ajungand la toti copiii din ciclul primar si gimnazial. Daca beneficiile lui in mediul rural sunt incontestabile, la oras lucrurile stau altfel. ”Copiii care nu provin din familii sarace sau in situatie de risc, nu consuma portia zilnica de lapte si corn, produsele fiind fie aruncate, fie date altor copii sau luate de personalul scolii”, precizeaza raportul CRPE.
O parte importanta a banilor necesari acestui program sunt acoperiti din fonduri europene. In 2012, Romania a fost a patra tara ca suma de decontare la nivelul UE, dar valoarea pentru o portie nu a mai fost actualizata de 7 ani de guvernul Romaniei. Este motivul pentru care „calitatea produselor oferite este afectata, iar producatorii isi pierd interesul fata de program si nu mai participa la licitatiile organizate de consiliile judetene”, subliniaza raportul CRPE.
Programe de acest fel sunt folosite in tarile UE ca un instrument important de educatie a copiilor in privinta alimentatiei sanatoase. Nu este si cazul Romaniei unde Cornul si Laptele nu este deloc asociat cu alimentatia sanatoasa, constata raportul CRPE.
Peste 4000 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul Cornul si Laptele, adica o sesime din productia nationala de lapte. Prin urmare programul este important pentru industria laptelului. George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii a anuntat ca se doreste o descentralizare si mai mare a programului pentru ca astfel vor avea acces la licitatii nu doar producatorii cu capacitate mare de productie, ci si producatorii mici: “Consiliile Judetene ar putea descentraliza licitatiile catre scoli”.
Raportul CRPE subliniaza ca principala problema faptul ca nicio autoritate publica nu pare a dori sa gestioneze acest program. Pana in 2012 de program s-a ocupat o directie din cadrul Ministerului de Interne. Dar dupa reorganizarea Guvernului din 2012, “cand administrarea sa a trecut de la Ministerul de Interne la Ministerul Dezvoltarii Regionale, programul nu a trecut si el in aria de competente a noului minister”.
“Asistam la o fuga de responsabilitate. Toti fug de licitatii”, a declarat Dorin Cojocaru, reprezentantul industriei laptelui din Romania. “Guvernul sa faca bine si sa-si asume responsabilitatea si sa gestioneze aceste licitatii, nu sa fuga de ele”. In plus, a mai spus Cojocaru, “laptele a cam fost scos din cosul zilnic din punct de vedere al Codului Fiscal”.
In viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, laptele este unul dintre cele mai importante elemente ale unei alimentatii zilnice sanatoase. In lipsa unei strategii nationale, Romania risca sa piarda finantarea europeana pe care in prezent o foloseste pentru Cornul si Laptele.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de dovlecei
Bancul zilei: Căsătorită de 10 ori
Horoscopul zilei
Sustinem orice initiativa care va duce la confiscarea efectiva a bunurilor indisponibilizate
Sa ceri mila este cel mai rau lucru pe care il poti face. Este o prostie
Razboi hibrid: Ucraina nu va fi ultimul capitol
Toni Grebla a fost retinut de DNA
Pacientii, inghesuiti in portbagajul unei ambulante
Vor fi alesi primarii dintr-un sigur tur iar sefii de Consilii Judetene de catre consilieri?
Ce vrea sa faca PNL in Parlament
Anunțată ca sigură, deschiderea vămii Racovăț s-ar putea amâna spre toamnă
Să fie primiţi şi de această dată banii!
Ioan Rotundu
Botoşani: Grave ilegalităţi comise la nivel de ASAS ca Ionică Nechifor să rămână şef la Popăuţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă