Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3758
De la 07 Ianuarie 2003
122575697

Cat ne costa sa comunicam in roaming in UE de la 30 aprilie 2016

  • Tarifele de roaming in UE vor fi eliminate complet de la 15 iunie 2017
  • 20 April 2016, 23:00
La 30 aprilie 2016 intra in vigoare ultima etapa intermediara reglementata de Comisia Europeana inainte de eliminarea completa a tarifelor de roaming in interiorul Uniunii Europene de la 15 iunie 2017. Astfel, in aceasta perioada, romanii care au ales planurile tarifare de baza pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica in tarile UE la aceleasi costuri ca in Romania, la care operatorii pot adauga o taxa suplimentara de maximum 5 eurocenti/minut pentru apelurile efectuate catre statele membre UE, maximum 1,14 eurocenti/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenti pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) catre tarile UE, in timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenti/MB (toate fara TVA), a anuntat miercuri ANCOM.
Taxarea serviciilor de roaming in UE
Daca un furnizor alege sa aplice o suprataxa, fie pentru toate serviciile in roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful national in afara retelei si suprataxa aplicata nu trebuie sa depaseasca urmatoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fara TVA) pentru traficul de date.
ATENTIE! Utilizatorii de cartele preplatite trebuie sa incarce un credit suplimentar din care sa se deduca valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor in roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.
Cum se aplica taxele suplimentare pentru serviciile de roaming
De exemplu, un utilizator roman beneficiaza in tara de un abonament ce include:
200 minute in retea + 100 minute nationale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil
iar dupa consumarea acestora plateste:
0,16 euro/minut (fara TVA, in retea/ in afara retelei), 0,05 euro/SMS (fara TVA, in retea/ in afara retelei), respectiv 0,16 euro/MB
1. Daca efectueaza un apel de 10 minute in retea, atunci cand se afla in roaming intr-un alt stat membru UE, va fi taxat in baza planului tarifar standard (Eurotarif) si cu aplicarea de catre operator a suprataxei maxime astfel:
daca nu a consumat deja cele 200 minute disponibile in retea - cele 10 minute se pot scadea din acestea, iar utilizatorul plateste doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adica in total 0,50 euro (fara TVA)
daca a consumat deja cele 200 minute disponibile in retea - cele 10 minute se vor tarifa cu tariful national de 0,16 euro/minut (fara TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fara TVA), plafonat insa la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fara TVA); asadar utilizatorul plateste 0,19 euro/minut * 10 minute, adica in total 1,90 euro (fara TVA)
In mod similar se taxeaza atat apelurile catre un utilizator al unui alt operator din Romania (apel in afara retelei), cat si mesajele SMS catre aceleasi categorii de utilizatori, precum si serviciile de acces la internet.
2. Daca efectueaza un apel de 10 minute local in tara vizitata sau catre un alt stat UE, acesta va fi tarifat astfel:
tariful national in afara retelei de 0,16 euro/minut (fara TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fara TVA), plafonat insa la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fara TVA); asadar utilizatorul plateste 0,19 euro/minut * 10 minute, adica in total 1,90 euro (fara TVA)
3. Daca primeste un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului (din Romania, din tara vizitata, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat astfel:
suprataxa de 0,0114 euro/minut (fara TVA) * 10 minute, adica va plati in total 0,114 euro (fara TVA).
Tarife speciale de roaming
Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta. De aceea, este de preferat ca utilizatorii sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor lor de comunicare.
Pentru calatoriile in afara Uniunii Europene, ANCOM le recomanda utilizatorilor sa verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru tarile pe care le vor vizita, tarifele putand fi in acest caz cu mult mai mari.
Mai multe informatii privind utilizarea si costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autoritatii
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Morala socialismului
Reţeta zilei: Ciorbă de miel cu cartofi
Horoscopul zilei de 21.04.2016
Botoşani: Pădurarii hoţomani pot fura în continuare cu voie de la Parchetul
Jean-Claude Juncker: UE pierde din sustinerea populara, s-a amestecat prea mult in vietile oamenilor
Trei sportivi, unul din Rusia si doi din Ucraina, au primit cetatenie romana
CSM a sesizat Ministerul Justitiei cu o propunere de interzicere a eliberarii conditionate
pentru recidivistii cu pedepse mai mari de 10 ani
Cati bani trebuie sa returneze presedintele Iohannis din chiriile incasate
Sprijin masiv pentru cei care cumpara masini electrice:
6.000 de euro eco-bonus si finantare a retelei de alimentare
Concursul de machete ,,BOTOŞANI, ORAŞUL MEU- trecut, prezent, viitor"
Penitenciarul Botoşani: Școala Altfel – Școala Vieții
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog