Art.17 alin 2. din Legea nr.115/ 19 mai 2015,pentru alegerea autorităților publice locale prevede că:
Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor, dar nu mai târziu de 24 de ore de la solicitare, primarii sunt obligaţi să pună la dispoziţia partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, la cererea şi pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, pe suport electronic sau pe suport hârtie.
Mai mult decât atât Autoritatea Electorală Permanentă aemis pe data de 10 mai 2016, Hotârârea nr.26 care reglementează acest lucru: (1) Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale, dar nu mai târziu de 24 de ore de la data înregistrării solicitării, primarii sunt obligaţi să pună la dispoziţia formaţiunilor politice care participă la alegerile locale, la cererea scrisă şi pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau pe suport hârtie.
(2) Cererea scrisă prevăzută la alin. (1) trebuie să fie semnată de către reprezentantul formaţiunii politice ori al organizaţiei locale a acesteia, după caz. (3) Punerea la dispoziţie a extrasului din Registrul electoral se realizează prin predarea acestuia, pe bază de proces-verbal, către reprezentantul formaţiunii politice sau al organizaţiei locale a acesteia, desemnat în acest sens. (4) Prin suport electronic se înţelege un suport informatic de tip CD, DVD, stick USB sau altul
(5) Prin formaţiuni politice care participă la alegerile locale, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, ale căror propuneri de candidaţi au rămas definitive în unitatea administrativ-teritorială respectivă ori în judeţul din care aceasta face parte.
După cum se poate observa acest drept nu îl au și candidații independenți ci numai formațiunile politice.Cui îi este frică de independenți? Cred că Mark Twain avea dreptate:Dacă votul nostru ar putea schimba ceva,nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.
(Cu stimă prof. Ion Stoiciuc)