Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2558
De la 07 Ianuarie 2003
104749425

Câtă vreme vom mai răbda să fim umiliţi în propria casă?

  • Ioan Rotundu
  • 26 July 2022, 22:34
Duminică, la întrunirea anuală a maghiarilor din România la Băile Tuşnad, a participat ş premierul Ungariei Viktor Orban care, prin discursul public susţinut, a lăsat să se înţeleagă că Ardealul este un „teritoriu etern” al Ungarei.
În replică, câţiva participanţi, probabil români care cunoşteau limba maghiară, au încropit repede un banner pe care au scris „Transilvania, pământ românesc!.
Ungurii prezenţi au devenit repede violenţi şi i-au evacuat pe cei cu bannerul, scoţându-i din mulţime, iar premierul Viktor Orban i-a tratat pe protestatarii ad-hoc drept „drogaţii de pe podul Budapestei”, făcând trimitere la un eveniment recent din Ungaria când protestatari la deciziile autocrate ale lui Orban au ieşit în stradă, poliţia maghiară declarându-i „drogaţi”, aşa cum Ceauşescu i-a declarat pe revoltaţii din decembrie 1989 drept „agenţi străini”.
De la acest eveniment au trecut deja 3 zile iar de la nivelul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminări (CNCD)nu s-a dat vreun comunicat cum că s-a deschis o anchetă.
Dacă cei evacuaţi ar fi fost ungurii, preşedintele CNCD, ungurul Csaba Ferenc Asztalos (foto) ar fi apărut pe toate posturile tv şi radio spumegând că s-a comis un mare act discriminatoriu de către români faţă de etnicii maghiari. Fiind invers, acest Asztalos a preferat politica struţului. Adică să tacă chitic.
Nu este prima oară când preşedintele Asztalos a preferat politica struţului când a venit vorba de acte discriminatorii ale etnicilor unguri şi extrem de harnic când astfel de acte apăreau din partea românilor.
Ajuns preşedintele CNCD în anul 2005, Asztalos a continuat să fie reales după fiecare mandat expirat. Cum de este posibil ca această funcţie să fie monopol de decizie a UDMR-ului? Este posibil pentru că instituţiile guvernamentale ale României sunt incapabile să apere, în faţa şovinismului şi iredentismului maghiar, imaginea românilor şi a României.
Guvernanţii, parlamentarii români ne-au vândut şi ne vând ungurilor, spre a fi terfelite, valorile poporului nostru numai ca ei să aibă tihna necesară să jefuiască banul public. Am denigrat cea mai scumpă valoare naţională „patriotismul român” pentru a fi pe placul ungurilor şi a altor extremişti internaţionali care văd în români şi România o piedică în realizarea dezideratelor lor.
Vă mai amintiţi de Incidentul xenofob din comuna Ditrău din anul 2020? Este un incident debutat la 26 ianuarie 2020, în cursul căruia (estimativ) circa 200-300 de localnici din comuna Ditrău, judeţul Harghita s-au revoltat în cursul săptămânii care a urmat, nemulţumiţi că fabrica de pâine Ditrói Pékség (în română Brutăria din Ditrău) din localitate a angajat doi muncitori străini, aduşi cu acest scop din Sri Lanka.
Maghiarii, în frunte cu preotul, au demonstrat violent pentru ca muncitorii străini să nu fie primiţi în zona lor, pe care o consideră a fi Ţinutul Secuiesc, parte a Ungarei. Deşi era un act discriminatoriu cu ecou internaţional, preşedintele Asztalos as muşamalizat întreg cazul, nepedepsind pe nimeni.
Recent, echipa de hochei a României a participat la Campionatul European. Ungurii din echipă au cântat imnul Ungariei şi au tăcut la cel al României. Din nou Asztalos s-a făcut nevăzut şi nimeni n-a fost sancţionat, deşi cea umilită de jucătorii unguri era chiar România, ţara unde s-au născut şi se realizează în plan sportiv.
La un alt eveniment public consumat în zona Ţinutului Secuiesc, dar de nivel internaţional, când s-a cântat imnul României, ungurii au tăcut. Un tânăr român a început să cânte odată cu orchestra, dar a fost repede stopat de ungurii din preajma sa. Nici de această dată autorităţile române n-au acţionat.
Suntem de zecii de ani umiliţi de unguri în propria noastră casă şi acceptăm această umilinţă fără a riposta. Am ajuns să ne fie frică de gura mare a ungurilor care ţipă peste tot în lume că românii îi discriminează. Retrăim acea fază clasică când „hoţul strigă hoţul”.
Ostaşii noştri au pus steagul românesc să fluture în vânt de două ori pe Palatul Parlamentului din Budapesta dar ungurii ştiu să minimalizeze această umilinţă a istoriei şi s-o răstoarne, prezentând-o ca o virtute a poporului ungur.
Personalităţi de rang înalt din Ungaria se plimbă prin Ardeal ca la ei acasă. Dau ordine, fac ţi desfac afaceri care să le întărească autoritatea în acest teritoriu. Iar autorităţile noastre se fac că nu observă. Contextul internaţional este în momentul de faţă unul imprevizibil şi oricând se poate declanşa o revizuire teritorială între statele europene, Rusia fiind prima care a ieşit la vedere cu ceea ce râvneşte de zeci de ani.
Nouă, românilor, ne lipseşte o viziune guvernamentală de a acţiona într-o astfel de împrejurare, aşa cum ne-a lipsit şi în timpul celor două războaie mondiale. În schimb, ungurii, se pregătesc intens pentru astfel de momente. Dovadă, prezenţa lor tot mai insolentă în spaţiul transilvan. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8 – 14 august 2022
Bancul săptămânii: Umor fin cu Dalai Lama
Conac monument istoric şi parc dendrologic abandonate ruinei
Ioan Rotundu
Cum a reuşit Asztalos discriminarea discriminării
Ioan Rotundu
incident filmari piata Dorohoi
Csaba Asztalos îl va cita pe premierul Viktor Orban la CNCD
Ioan Rotundu
Ticăloşie jurnalistică pe seama concursului de vameş şef la Stânca
Ioan Rotundu
„Pui de pe casă” care au adus celebritate localităţi Ciocăneşti
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu: Tezaurul de la Ciocăneşti
Ce salarii au șefii de instituții publice controlate de Parlament / Cât câștigă șefii de la Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, AEP, ASF și Serviciile Secrete
Luminita Pirvu • HotNews.ro
Impostura, boala cu care s-a infestat şi Doina Federovici
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
Protestul anemic al bătuţilor şi umiliţilor
Ioan Rotundu
Seceta a muşcat adânc din veniturile fermierilor botoşăneni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă