Conform europarlamentarului PSD, presa scrisă din Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu o serie de provocări care devin din ce în ce mai complexe: concurenţa mass-media disponibile pe Internet şi accesibile gratuit, difuzarea din ce în ce mai limitată, costuri de imprimare şi de distribuţie tot mai ridicate sau încasări din publicitate în scădere. În anumite ţări ale Uniunii, precum Franţa, Suedia sau Portugalia, presa scrisă beneficiază, prin lege, de scheme financiare speciale prin care cotidienele sau periodicele sunt subvenţionate.
Ajutoarele publice acordate, pe baza unor criterii foarte transparente ziarelor europene încearcă să ducă la un echilibru între obiectivul clasic de promovare a instituţiei respective şi obiectivul mai larg de asigurare a pluralismului de titluri de presă şi a diversităţii de opinii.
În aceste state, sprijinirea nediscriminată a presei scrise şi, astfel, a accesului cetăţenilor la informaţii corecte şi exacte, este văzută ca o formă prin care populaţia este încurajată să participe mai activ la procesul de luare a deciziilor politice din ţările respective. Amintind de rolul fundamental jucat de presa scrisă în încurajarea dialogului social şi în stimularea culturală, Cătălin Ivan a subliniat necesitatea protejării acestui segment tradiţional al mass-media.
„Există o datorie pan-europeană de a salva presa scrisă, cu atât mai mult cu cât doar unele state membre au decis să acorde ajutoare de stat pentru diferite acţiuni menite să sprijine presa scrisă. În celelalte state, unde astfel de măsuri nu au fost luate, presa scrisă a fost abandonată, ca un bun care şi-a epuizat toate resursele”, a arătat Ivan în motivarea întrebării adresate Comisiei Europene. (Lavinia Preda)