Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12304
De la 07 Ianuarie 2003
122872371

Cate fonduri UE a adus Romaniei acordul de asistenta cu Comisia Europeana si FMI

  • 17 March 2015, 23:00
Comisia Europeana a platit Romaniei un plus de peste 767 de milioane de euro, sub forma suplimentului la finantarile din fondurile structurale si de coeziune acordate statelor care se afla in acord de asistenta cu executivul comunitar, releva date de la Bruxelles obtinute de HotNews.ro.
Situatia care indica asa-numiul top-up-ul european de 10 puncte procentuale se refera la perioada de pana in 28 februarie 2015. In martie 2012, Comisia Europeana a aprobat Romaniei cresterea finantarii din bani de la Bruxelles a proiectelor europene cu 10 puncte procentuale (pana la 95% din valoarea proiectului), ca urmare a faptului ca tara se afla in acord de asistenta cu Comisia Europeana si FMI.
Ajunsa la al treilea acord cu Comisia si cu FMI, Romania se pregateste sa finalizeze actuala intelegere in septembrie 2015.
Ministrul demisioar al Finantelor, Darius Valcov, a declarat, in urma cu doua saptamani, intr-un interviu acordat HotNews, ca Romania nu va pierde top-up-ul de 10% nici dupa septembrie 2015, pentru ca nu va iesi din acordul cu Comisia.
"Nu se va pierde acel top-up de 10%, sub nicio forma. Acel top-up va ramane atat timp cat noi vom ramane in acesti indocatori. Este o falsa tema aceea cu top-up. O sa vedeti din septembrie ca nu se va pierde. Dar nu e vorba sa iesim, noi nu vom iesi din acel acord. Aici aveti dreptate: daca Romania ar iesi, atunci este un risc, dar noi nu vrem sa iesim si noi nu vom iesi", a spus Darius Valcov.
Conform evidentei de la Comisia Europeana, in perioada 2007-28 februarie 2015, Romania a inregistrat o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 52,5% din totalul alocat pe perioada de programare 2007-2013, ca fonduri primite de la Bruxelles plus bani ceruti si aflati in proces de rambursare.
La acesti bani, se adauga avansuri platite de comisia Europeana de 2,1 miliarde de euro, ceea ce ridica absorbtia la 63,6%, adica 12,11 miliarde de euro.
Pana la finalul lunii februarie 2015, Romania a incasat efectiv de la CE 9,08 miliarde euro, ceea ce inseamna o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 47,68%.
Riscul de pieredere a fondurilor structurale prin dezangajare automata este calculat de Comisie la 2,2 miliarde de euro la inceputul anului 2015, in condititiile in care anul acesta mai poate tara sa mai traga din banii europeni din perioada de programare 2007-2013.
Evitand acest risc de dezangajare, Romania ar urma sa inregistreze la finalul anului 2015 o rata de absorbtie de circa 79%, adica 15,07 miliarde de euro, conform calculelor de la Bruxelles.
In final, Romania ar urma sa piarda definitiv 4 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune alocate pe perioada de programare 2007-2013, ca urmare a dezangajarilor automate din trecut.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Salată de cartofi
Bancul zilei: Poliţistul… poliţist
Horoscopul zilei
Vladimir Klitschko: Comunitatea europeana doarme, Putin face ce vrea
UE trece la contra-atac in fata campaniilor de dezinformare ale Rusiei in criza ucraineana
Dan Voiculescu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu
PNL il acuza pe Victor Ponta de un abuz fara preceden
in cazul 26 de Ordonante de Urgenta inghesuite intr-un singur act normativ
Victor Ponta: Nu excludem reduceri de taxe inainte de sfarsitul anului
Ma astept la un surplus bugetar de 1 mld. de euro dupa primul trimestru
Gabriel Liiceanu: De astazi nu mai am nicio relatie cu Uniunea Scriitorilor
Botoşani: Cine-i trimite acasă pe cei din conducerea societăţii Nova Apaserv?
Cine stă în spatele DNA-ului?
Ioan Rotundu
Curtea de arbitraj din Sankt-Petersburg autorizeaza evacuarea consulatului general al Poloniei
Înalţi în stat, mici la caracter
Ioan Rotundu
Păgubiţi de foc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog