Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5843
De la 07 Ianuarie 2003
122891492

Cazul Vlase - durerea nedreptăţii unor oameni simpli terfelită de trustul Intact

  • 4 September 2012, 23:00
Campania declansata de postul Antena 3 impotriva mea loveste, din pacate, in drama familiei Vlase din Brasov, pe care, din pozitia de europarlamentar, am incercat sa o ajut prin trasmiterea solicitarii ei mai departe la Parchetul General. Probabil ca am fost singurul polician ales care am dat curs apelului disperat al familiei Vlase.
Istoria dramatica a familiei Vlase este simptomatica pentru Romania, unde familii simple isi cauta dreptatea in justitie de peste 20 de ani fara ca autoritatile sa-i bage in seama.
Sotii Nicolae si Elena Vlase din Brasov si-au pierdut copilul Nicusor, de 19 ani, la Revolutie, ucis in circumstante suspecte neelucidate pana astazi. Elena Vlase, mama lui Nicusor, spune ca „pe 27 [decembrie], atunci cand l-am identificat, corpul era moale si ranile sangerande. Pe palmele si tamplele copilului erau vizibile urme maronii, cum sunt cele de la electrozi, iar incheieturile aratau ca si cum ar fi fost legat la maini".
Dupa 20 de ani de procese si petitii, autoritatile romane inca nu au gasit criminalul copilului lor. Familia Vlase a dechis un proces la CEDO, care a decis pe data de 24 mai 2011 ca Statul Roman a incalcat dreptul la viata a lui Nicusor Vlase si ca uciderea oamenilor in timpul Revolutiei din 1989 nu se prescrie. In data de 12 decembrie 2011, domnul Nicolae Vlase a fost supus unei interventii chirugicale la Spitalul Militar Brasov. Ulterior acestei operatii, sustine familia, din culpa medicilor au aparut complicatii care au facut necesare alte interventii chirurgicale in decurs de o luna si care au dus, in cele din urma, la decesul domnului Vlase pe 12 ianuarie 2012.
Pe 13 ianuarie 2012, familia a depus o plangere penala. Pentru stabilirea exacta a imprejurarilor decesului, familia, prin avocat, a cerut procurorului de caz sa dispuna o expertiza medico-legala in prezenta unui expert desemnat de familie. Potrivit petitionarilor, parchetul a aprobat initial solicitarea, iar Institutul de Medicina Legala si-a dat acordul, dar procurorul de caz a dispus o simpla constatare medico-legala. In plus, potrivit dnei Vlase, desi a fost informat ca un expert din partea familiei va participa si chiar este pe drum, procurorul a facut constatarea medico-legala in absenta expertului parte.
In urma acestui refuz, pe data 13 ianuarie 2012, Asociatia 21 Decembrie a transmis un comunicat de presa prin care solicita PICCJ sa preia noul caz Vlase Apelul disperat al familiei Vlase a ajuns si la mine, in urma caruia am transmis pe data de 16 ianuarie, la cererea Asociatiei 21 Decembrie si a familiei victimei, in numele petentilor, o scrisoare catre Parchetul General. Asadar, totul a fost un demers public si transparent.
Familia Vlase si intreaga societate au dreptul sa afle circumstantele mortii domnului Nicolae Vlase. Am considerat ca este nefiresc si ar fi de neiertat daca, dupa ce in urma uciderii copilului in timpul Revolutiei nu s-a ajuns la identificarea si condamnarea vinovatilor din vina Parchetului, asa cum a constatat CEDO, familia Vlase sa retraiasca aceeasi experienta. In plus, pentru credibilitatea sa, Parchetul General avea datoria si interesul sa stabileasca adevarul.
Revenirea asupra subiectului dupa aproape 4 luni de zile si enuntarea exclusiv a opiniei CSM nu pot decat sa le pun in contextul larg al unei campanii pe care insusi Ponta a definit-o ca fiind „pe viata si pe moarte”.
USL reia, in lipsa unor decizii economice si politice in favoarea populatiei, teme clarificate deja de cateva luni, chiar si cu riscul de a provoca noi traume doamnei Vlase si a celorlati membri ai familiei, care isi vad astfel tragedia prin care au trecut expusa public si luata in deradere.
Cat despre cazul Vlase, inclusiv jurnalisti ai trustului Intact si cei care clameaza acum „presiunile” pe care le-as face asupra justitiei l-au semnalat cu ingrijorare la timpul respectiv (aici si aici), iar acum, fara nicio justificare, se pare ca si-au schimbat opiniile.
Campania declansata impotriva mea nu ma va determina sa renunt la a semnala public posibile derapaje din justitie si nici la a mai da curs plangerilor venite pe adresa cabinetului de europarlamentar din partea unor oameni simpli, care isi pun sperante intr-o justitie corecta si echitabila. Este datoria mea sa duc plingerile oamenilor pe masa autoritatilor.
Voi continua sa vorbesc si sa actionez.
(Bucuresti, 4 septembrie 2012) – Monica Macovei – Declaratie de presa

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Deconspirare
De ce trebuie să participăm la marşul din 16 septembrie
Jignirile pe stradă sunt pasibile de o amendă de până la 250 de euro
Un sistem care permite controlarea unei drone cu ajutorul gândurilor
Începe iarăşi manipularea prin sondaje?
Încrederea scăzută în economie are cauze reale
România nu are drumuri înapoi şi drumul nostru nu e spre Est
România a împrumutat 750 milioane de euro, pe 6 ani
Mihail Neamtu în vede viitor premier pe actualul lider de la Cluj, Ioan Rus
Guvernul va demara procedurile declararea falimentului autorităăţilor locale
O afacere de zeci de milioane de euro
evaziunea fiscală la comerţul cu cereale
Comunicat umplere instalații
Botoşani: Poliţist arestat pentru luare de mită
Botoşani: Copii scăpaţi de abandonul şcolar cu ajutorul banilor europeni
Sute de motociclişti sunt aşteptaţi la Auto Moto Fest
Ţurcanu este cel care pune directori la şcoli
el recunoaşte implicarea în astfel de activităţi
Botoşani: Primarul Portariuc vrea să pună stavilă distrugerilor făcute de ţigani
Centrul Vechi al Botoşanilor, proaspăt reabilitat, este distrus bucată cu bucată
Încă nu se ştie cine va organiza în şcoli controlul epidemiologic
Cardurile de sănătate le vom primi de la CAS
Festiv, anul şcolar se va deschide pe 15 septembrie
Vin banii europeni pentru medicii din mediul rural
Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog