Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27311
De la 07 Ianuarie 2003
122912960
Cazul primarului viu declarat mort

Din istoriile istoricului ajuns baron PSD şi primar de Cristeşti

  • Ioan Rotundu
  • 16 October 2019, 10:18
(Continuare cu episodul II)
Cum spuneam în episodul anterior, primarul Borfotină (foto) şi secretarul Peţenchea, în loc să pună în aplicare dispozitivul sentinţei judecătoreşti rămas definitiv la data de 22 februarie 2017 şi-au concentrat eforturile în a găsi noi mijloace de a o îndepărta pe Elena Brehuescu din primărie.
La data de 6 februarie 2017, ca din senin, apare Raportul de evaluare a perioadei de stagiu, deşi acesta trebuia întocmit de secretarul Borfotină în termenul de 5 zile de la expirarea timpului de stagiu de 12 luni de la angajare. Cum raportul concluziona că Brehuescu este necorespunzătoare funcţiei de consilier juridic, primarul Borfotină, prin Dispoziţia nr. 51/6.02.2017 dispune eliberarea Elenei Brehuescu din funcţia de consilier juridic debutant.
Poate că primarul şi secretarul şi-au frecat mâinile de bucurie că au găsit calea de a scăpa de Brehuescu. Numai că întreg şirul de ilegalităţi comis de cei doi a fost contestat din nou la Tribunalul Botoşani, dosar nr. 787/40&2017. Ilegalităţile n-au scăpat judecătorului care a constatat „Un dubiu puternic asupra întregii legalităţi de proceduri derulate rezultă şi din încălcarea vădită a termenelor stabilite de legiuitor în care are loc evaluarea activităţii funcţionarului public debutant.” Drept consecinţă judecătorul „Dispune suspendarea executării Raportului de evaluare nr. 1443/6.02.2017 emis de pârâţi, până la pronunţarea instanţei de fond Executorie de drept.” Fiind executorie de drept, adică imediat, primarul şi secretarul erau obligaţi s-o repună pe Elena Brehuescu în toate drepturile avute anterior desfacerii contractului de muncă. Nici vorbă de aşa ceva! Alte gânduri ascunse nutreau cei doi.
Primul pas care-l fac este să declare recurs la Curtea de Apel Suceava. Precizez că recursul declarat nu oprea repunerea în drepturi a reclamantei Brehuescu. Prin Decizia nr. 197/20 iunie 2017, Curtea de Apel Suceava respinge recursul Primăriei Cristeşti. Nici de această dată primarul şi secretarul nu se supun autorităţii judecătoreşti prin a-şi îndeplini obligaţiile.
În paralel cu acest proces, la Tribunalul Botoşani s-a judecat dosarul nr.846/40/3017 prin care Elena Brehuescu solicita drepturile băneşti cuvenite pentru perioada cât a fost lăsată în mod abuziv fără loc de muncă, integrarea pe post şi recunoaşterea statutului ei de consilier juridic asistent şi nu de debutant, prin anularea actelor administrative emise de primarul Borfotină cu încălcarea flagrantă a legilor în vigoare referitoare la statutul funcţionarului public.
De altfel, prin două adrese, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici Bucureşti (ANFP) pune în evidenţă ilegalităţile făcute de primarul Lucian Borfotină şi transmite ce trebuie făcut pentru reintrarea în legalitate. Numai că indicaţiile celor de la ANFP Bucureşti erau în contradicţie cu interesele sale.
Nu şi cu modul de a judeca a celor de la Tribunalul Botoşani care prin sentinţa pronunţată în dosarul nr. 846 „Anulează Dispoziţia Primarului Comunei Cristeşti nr. 51/16.02.2017 şi, în consecinţă, integrează reclamanta în funcţia publică de consilier juridic debutant începând cu data de 20.03.2017.” Soluţia rămâne definitivă şi executorie prin decizia Curţii de Apel Suceava din 25 iunie 2018. Nici această decizie nu i-a impresionat pe cei doi pentru a intra în legalitate.
În baza sentinţelor judecătoreşti anterioare rămase definitive, Elena Brehuescu trece la executarea silită. La executorul judecătoresc Radu Stărică ia fiinţă dosarul de executare silită nr. 549/2018 împotriva Primăriei Cristeşti. Primăria contestă executarea silită dar Judecătoria Botoşani, prin sentinţa civilă nr. 679 din 26 februarie 2019 respinge contestaţia primăriei. Cu toate acestea, executorul nu va reuşi să execute Primăria Cristeşti, cupola protectoare a PSD-ului, sub care stă primarul Lucian Borfotină, apărându-l cu succes.
Între timp, primarul Borfotină desfiinţează postul avut de Brehuescu din consilier juridic debutant din cadrul compartimentului juridic şi înfiinţează un altul de consilier juridic asistent, această modificare făcându-se fără avizul celor de la ANFP Bucureşti şi fără a respecta legea în sensul că un post aflat în litigiu de muncă nu poate fi supus modificărilor.
Este angajată consilier juridic Cristina Pavel pe care o va folosi împotriva Elenei Brehuescu. Va reuşi pentru că Pavel, în loc să-i atragă primarului atenţia că încalcă legea, se va asocia cu acesta la comiterea de noi ilegalităţi.
O primă făcătură este fabricarea unui nou raport de evaluare, cel cu nr. 14783/18.12.2018, încălcându-se toate prevederile legale în materie de evaluare a unui funcţionar public. Dar important a fost nota finală stabilită Elenei Brehuescu, cea de 1,90, cu 8 sutimi mai mare decât la primul raport întocmit tot fictiv. Elena Brehuescu mi renunţă la drepturile sale şi mai ales nu se lasă umilită de nişte oportunişti lipsiţi de respect faţă de lege.
La Tribunalul Botoşani apare dosarul nr. 136/40/2019 prin care Elena Brehuescu cere să i se repare toate drepturile confiscate abuziv de către primarul şi secretarul Primăriei Cristeşti. Prin sentinţa 105/8 martie 2019, printre altele, se obligă Primăria Cristeşti reprezentată de primarul Lucian Borfotină şi secretarul Bogdan Peţenchea la „”Anulează Raportul de evaluare 14783 din 18.12.2018, întocmit de secretarul UAT comuna Cristeşti Peţenchea Bogdan Dumitru în calitate de evaluator şi Dispoziţia Primarului comunei Cristeşti nr. 441 din data de 27.12.2018. Dispune reintegrarea petentei în funcţia de consilier juridic debutant, începând cu data de 28.01.2019.
Obligă pârâţii Primăria comunei Cristeşti şi Primarul comunei Cristeşti la plata către reclamantă a despăgubirilor reprezentate de toate drepturile de natură salarială de care a fost lipsită de la data încetării raportului de serviciu până la reintegrarea definitivă pe post..”

Executorie de drept şi această sentinţă, dar nu şi pentru primarul comunei Cristeşti Lucian Borfotină, istoric la bază dar priceput în a face istorii marca PSD. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa'n gura lu' Rotundu Emisiunea din 11.10.2019
Horoscopul săptămânii 14 -20.10.2019
Bancul săptămânii: Cum se roagă ginerele când îi trăieşte soacra
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Nici în ceasul al 12-lea, baronul primar de Cristeşti n-a respectat legea (III)
Ioan Rotundu
Când autoritatea publică a Urbanismului Botoşani este compromisă
Ioan Rotundu
Preşedintelui Costică Macaleţi i-au sărit… plombele
Ioan Rotundu
Gaşca roşie botoşăneană continuă cu minciuna şi ipocrizia
Ioan Rotundu
Cheful poliţiştilor organizat la cantonul din pădurea Vorona
Ioan Rotundu
Cum justiţia l-a declarat mort, de viu ce este, pe baronul – primar PSD de Cristeşti
Ioan Rotundu
COMUNA MIHAI EMINESCU A CASTIGAT PROCESUL CU A.D.I. ZONA METROPOLITANA
Salvarea României nu cred că va veni de la Guvernul Orban
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog