Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17989
De la 07 Ianuarie 2003
112742597

Ce șanse are PNL să dărâme Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură?

  • Scenariul la care lucrează liberalii și matematica parlamentară
  • 21 May 2018, 23:00
Liberalii au anunțat luni, prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban, că este posibil să depună în actuala sesiune parlamentară o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că există un scenariu la care opoziția lucrează zilele acestea.
Ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, mai exact 234 de voturi. PSD și ALDE au împreună 245 de mandate, iar susținuți de UDMR(30) și Minorități (17) ajung la 292 de parlamentari, în timp ce PNL,USR, PMP au 162 de parlamentari plus 11 parlamentari neafiliați care teoretic ar putea vota alături de opoziție. Practic, opoziția ar avea nevoie de 61 de voturi. Acestea ar putea veni, teoretic, 30 de la UDMR, 17 de la Minorități și 14 chiar de la PSD.
Asta în condițiile în care, potrivit surselor citate, există parlamentari PSD nemulțumiți de activitatea Guvernului Dăncilă, care ar fi dispuși să voteze în favoarea demersului opoziției. Este vorba un nucleu de 15- 20 de deputați și senatori PSD care consideră că premierul Dăncilă împreună cu miniștrii cabinetului său trebuie să plece pentru că afectează grav imaginea partidului și a României.
De altfel, Victor Ponta a anunțat încă de săptămâna trecută că racolează nemulțumiții din PSD. Surse politice au explicat pentru Hotnews.ro că liberalii nu sunt străini de demersurile fostului președinte PSD și chiar colaborează cu acesta.
Oficial, Ponta a anunțat că dorește să-și facă grup parlamentar și că partidul Pro România oferă o alternativă la „dezamăgiţii” din PSD. Prima achiziție în acest sens a fost deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor. Acesta a demisionat și s-a alăturat partidului Pro România. Totodată, Ponta a precizat că vor mai urma și alții.
Printre numele vehiculate ca sigure să părăsească PSD se află deputații Nicolae Bănicioiu și Alin Văcaru și europarlamentarul Cătălin Ivan. Un nume vehiculat în cadrul negocierilor este și primarul Iașiului, Mihai Chirică.
Surse din interiorul PSD au explicat pentru Hotnews.ro că Ponta nu va reuși să racoleze un număr semnificativ de parlamentari dar asta nu înseamnă că deputații și senatorii nemulțumiți nu ar putea să voteze împotriva Guvernului Dăncilă.
"Oamenii sunt nemulțumiți de activitatea premierului și a miniștrilor. Nu se mai poate ignora la nesfârșit faptul că fac partidul de râs. Pe de altă parte, oferta lui Victor Ponta nu este deloc tentantă pentru că în România de azi cu actuala legislație este greu să faci un nou partid politic și să reușești la alegeri. Nu mulți îl vor urma, dar asta nu înseamnă că nu vor vota un posibil demers de înlăturare a Guvernului. Sunt nemulțumiri și există șanse pentru un vot împotriva Guvernului", au explicat sursele citate.
Miza scenariului opoziției este valorificarea nemulțumirilor din PSD prin votul acestora împotriva Guvernului Dăncilă. Totodată, opoziția se bazează pe sprjinul lui Klaus Iohannis și negocierea acestuia cu reprezentanții UDMR și cei ai Minorităților.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Blondele la semafor
Horoscop zilnic 22.05.2018
Florin Cîțu (PNL): Dacă guvernul naționalizează Pilonul II de pensii, voi depune plângere penală
Adjunctul directorului SIE, Vasilică Sarcă, a fost trecut în rezervă de șeful statului
Un homosexual susține că Papa Francisc i-a spus c㠔Dumnezeu l-a făcut așa”
RBL cere autorităților să crească la 6% contribuțiile pentru Pilonul II de pensii
Cum a ajuns suspendarea contribuțiilor la Pilonul II în programul Guvernului.
Șeful Comisiei de Prognoză: E o eroare materială și am demarat o anchetă
Daniel Dăianu, președinte peste un institut care pare inexistent
- Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme
Salamandra gigantică chineză se îndreaptă spre extincție
Interes puternic pentru exportul gazelor din România în Ucraina:
11 companii concurează pentru transportul gazelor prin coridorul Trans-Balkan
Viorica Dăncilă: Exclud desființarea Pilonului II de pensii
A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie pe care noi nu o agreăm
Klaus Iohannis, despre Pilonul II de pensii:
Această abordare e deja la limita unei guvernări diletante foarte toxice / Somez Guvernul să-și revină
Afaceri marca Giread㠖 Bârsan
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă