Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14490
De la 07 Ianuarie 2003
78389845

Ce-au făcut coronaviruşii dintr-un fost militar pe submarin izolat acasă

  • Ioan Rotundu
  • 26 March 2020, 20:06
Constantin Pitorac din oraşul Flămânzi a fost printre puţinii militari români care au făcut parte din echipajul singurului submarin al Armatei Române cumpărat de la Uniunea Sovietică. „Sicriul” cobora până la o adâncime de peste 300 metri şi nimeni nu putea garanta că vor mai ieşi la suprafaţă. Aflat permanent în cabină cu moartea care aştepta momentul să-l preia, Pitorac a făcut parte din echipajul submarinului timp de 10 ani. Când submarinul a fost scos din uzul militar, membrii echipajului s-au împrăştiat care şi pe unde au putut să facă rost de un loc de muncă.
Constantin Pitorac a revenit în oraşul natal Flămânzi şi a pus bazele unei societăţi de televiziune prin cablu, el pe submarin având gradul de maistru militar clasa V-a specializat pe reţeaua electronică a vasului. În anul 2008 a fost ales primarul oraşului din partea PDL iar în urma alegerilor din vara lui 2012 a pierdut funcţia în favoarea liberalului Dan Oloeru.
Obişnuit a fi activ în permanenţă, Constantin Pitorac, imediat c a pierdut mandatul de primar s-a ocupat de prelucrarea şi tipărirea manuscriselor rămase de pe urma omului politic şi de cultură Dimitrie Iov, născut în Flămânzi, care a refăcut sistemul de învăţământ şi cultural în Basarabia imediat după unirea din 1918, a fost guvernator a regiunii Soroca, un apropiat al mareşalului Antonescu şi s-a remarcat ca un talentat poet şi scriitor. A
Avea să moară în puşcărie, dat pe mâna comuniştilor de către Mihail Sadoveanu şi Zaharia Stancu pe motiv că în Basarabia s-a arătat a fi mai român decât trebuia, declarându-se duşman înverşunat al Uniunii Sovietice devenită prietenă a României prin a ne lua din nou Basarabia şi ca bonus Nordul Bucovinei..
În demersul său de a face cunoscută opera literară a lui Dumitru Ion, Constantin Pitorac a legat puternice prietenii cu profesori universitari din Republica Moldova, a colaborat cu Academia Republicii Moldova, la două din acţiunile sale de la Chişinău fiind prezent şi subsemnatul cu Lumea lu’ Rotundu.
Acum, izolat în propria casă de către ordonanţele militare, şi-a găsit o altă preocupare. În nostalgia vremurilor când se lăsa răcorit de briza Mării Negre pe puntea submarinului în aşteptarea ordinului de imersiune, s-a dedicat construcţiei unei bărci.
Posedând cunoştinţele tehnice necesare, Pitorac a confecţionat până acum, aşa cum se poate vedea din fotografie, partea exterioară a bărcii, pereţii, urmând a trece la lucrările de interior, barca putând fi manevrată de 4 persoane şi putând purta o greutate de 800 kg.
Dacă coronaviruşii îl vor ţine în continuare izolat în curtea casei, speră ca până pe la sfârşitul lunii mai barca să poată fi lansată la apă. Putem spune că militarul rezervist Constantin Pitorac a găsit ac pentru cojocul coronaviruşilor!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Îngrihorări pentru noaptea nunţii spulberate de mireasă
Presa'n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 20.03.2020
Lumea lu rotundu De la Botosani la Verona - Invierea I
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 23 – 29.03.2020
Prea multă nebulozitate în jurul moşierului Tudorel Toader
Ioan Rotundu
Plafonarea preţurilor, o metodă comunistă golită de conţinut
Ioan Rotundu
Trista experienţă politică a lipitorului de afişe Chiteală
Ioan Rotundu
Cine destructurează corupţia i8nstalată în Poliţia Oraş Ştefăneşti?
Ioan Rotundu
Cum au jumulit soţii Vaipan veniturile sălii de sport
Ioan Rotundu
: Restricțiile de circulație devin obligatorii / Am decis să folosim și Armata
ANAF recomandă interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale
Coronaviruşi şi mizeria morală a politicienilor şi preoţilor
Ioan Rotundu
Cum a blocat poliţistul Vaipan activitatea primăriei şi şi-a salvat naşul de la omor prin imprudenţă
Ioan Rotundu
Ticăloşiile Guvernului Orban pe fond de coronaviruşi
Tupeul soţilor Vaipan, contrabandistul Başagă şi profesorii umiliţi şi timoraţi
Ioan Rotundu
Primarul din Mileanca boicotează acţiunile de combatere a coronaviruşilor
Ioan Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.03.2020
TELE'M BT: Dosarul zilei . Cristian Roman, şeful Cabinetului prefectural
Urmărit pentru a fi omorât de către interlopii din Poliţia Ştefăneşti
Primarul oraşului, Florin Buţura, m-a avertizat asupra pericolului care mă paşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă