Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21659
De la 07 Ianuarie 2003
90427170

Ce drepturi și obligații avem în timpul unei percheziții domiciliare

  • sau a sediului social și ce avem de făcut?
  • 18 February 2019, 20:10
Uneori, statului îi este permis să intervină, prin organele abilitate, în anumite limite, cu mijloace care pot duce la restricționarea drepturilor fundamentale. Asemenea mijloace sunt și perchezițiile simple (de exemplu, perchezițiile corporale din aeroporturi), inspecțiile derulate în proceduri administrative (dreptul concurenței, protecția datelor cu caracter personal) sau percheziții desfășurate într-un proces penal (percheziții corporale, ale vehiculelor, informatice sau domiciliare).
Toate aceste activități sunt permise însă numai pentru motive clar determinate și numai dacă organele statului acționează în limitele legale. Ne oprim mai jos asupra perchezițiilor din procesul penal, în special asupra percheziției domiciliare sau a sediului unei societăți.
Fie că sunteți vizați de o percheziție domiciliară, fie vă aflați într-un spațiu în care se desfășoară o percheziție, puteți fi personal afectați cu privire la viața privată, secretul comunicațiilor și libertatea de mișcare. În experiența noastră practică, am constatat, însă, că limitele pe care autoritățile trebuie să le respecte în timpul percheziției sunt prea puțin cunoscute și acestora nu li se acordă suficientă importanță, deși această activitate poate afecta chiar libertatea persoanei vizate.
Ce poate face Poliția?
În primul rând, anchetatorul trebuie să obțină un mandat de percheziție, care poate fi emis doar de un judecător și care trebuie să aibă la bază motive suficiente pentru a justifica intruziunea în viața personală sau în activitatea societății. De exemplu, o suspiciune că în locul percheziționat se află o probă a unei infracțiuni sau o persoană cercetată penal.
După obținerea mandatului, poliția poate intra în spațiul vizat și căuta obiectele, documentele sau persoanele la care se referă mandatul. Uneori, percheziția poate depăși limitele prevăzute în mandat, putând fi extinsă și în alte spații ori cu privire la alte obiecte care pot constitui probe sau care sunt interzise. De exemplu, într-un dosar de evaziune, se observă că arhiva contabilă a fost mutată în subsolul unei clădiri cu mai multe etaje, iar mandatul se referea doar la etajul la care societatea avea birourile. Sau, deși percheziția viza anumite documente, se constată că în spațiul respectiv există bunuri de contrabandă.
Poliția poate intra și fără mandat dacă, de exemplu, este pus în executare un mandat de arestare sau pentru apărarea securității naționale.
Ce poate sau nu poate face persoana percheziționată?
Pe toată durata percheziției trebuie păstrată o atitudine calmă, cooperantă și este, în anumite limite, recomandată facilitarea activității polițiștilor pentru a reduce timpul pe care aceștia îl petrec în spațiul percheziționat. Un drept important este acela de a fi asistat de un avocat pe parcursul desfășurării percheziției. Prin urmare, persoana percheziționată sau persoana desemnată pentru interacțiunea cu organele de urmărire penală, în cazul unei companii, trebuie să contacteze imediat un avocat și să invoce respectuos dreptul legal de a amâna începerea percheziției până la sosirea avocatului (termenul legal este de 2 ore).
Care este rolul avocatului în timpul percheziției?
Când o percheziție este nelegală, probele obținute pot fi excluse din dosar. Avocatul trebuie să se asigure că formulează obiecțiunile necesare pentru ca doar probele obținute în mod legal să fie folosite în procesul penal, iar prin percheziție să nu fie încălcate drepturi. Avocatul poate sesiza ridicarea unor obiecte nevizate de mandat și pentru care nu s-a extins percheziția și poate cere consemnarea ridicării în procesul-verbal de percheziție.
Cum se poate reduce riscul de încălcare a drepturilor?
Întrucât percheziția este, prin natura sa, imprevizibilă, sunt vitale timpul și calitatea reacției în caz de percheziție. Pentru a asigura ca acest lucru se poate întâmpla în mod eficient, avocații de la Botezatu & Asociații | TheCounsel au lansat recent aplicația mobilă White Collar ce poate fi descărcată accesând AppStore sau GooglePlay.
Aplicația este gratuită și oferă utilizatorilor un rezumat al informațiilor necesare înainte, în timpul și după o percheziție. În plus, aceasta dispune de un modul GPS care permite localizarea avocatului și estimarea timpului în care acesta va ajunge la locul percheziționat, iar prin simpla apăsare a butonului YourRedButton, unul din avocații specializați în White Collar Crime poate fi contactat imediat și ajunge la client în cel mai scurt timp pentru a asigura asistența necesară la locul percheziției.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 18 – 24.02.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.02.2019
Lumea lu' Rotundu: Fabrica dispărută
Bancul săptămânii
Ministru iranian: Există un risc mare de război cu Israelul
Partidul lui Ponta cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale, Daniel Barbu,
după ce acesta a participat la o reuniune ALDE: A încălcat principiul
Invidia directorului şcolar Vasiliu pe munca profesorului Manolache
Ioan Rotundu
În lipsă de poliţişti la sate, hoţii fură şi violează în zori de zi. Cazul Lişna
Ioan Rotundu
Baronul de Drăguşeni ştie să scoată câştig şi din apa chioară
Ioan Rotundu
O ticăloşie menită să distrugă cariera unei învăţătoare
Ioan Rotundu
Şoferul ministru Budăi conduce abil pe autostrada propagandei PSD
Ioan Rotundu
Inculpata Raluca Stâncescu şi maliţiozitatea judecătorului
Ioan Rotundu
Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar
Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi
Lupul paznic la oi:
solicităm retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente
Impostorul ticălos Tudorel Toader trebuie canonizat sfântul infractorilor
Ioan Rotundu
Lupaşcule, şi un mincinos profesionist s-ar fi ruşinat!!
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 22.02.2019
Lumea lu Rotunu: O treabă ţigănească
Lumea lu Rotunu: O treabă ţigănească
Huiduit de Gomes, urecheat de Timmermans., Dragnea îşi vede de-ale sale
Ioan Rotundu
Cioloș, despre Dragnea
E nevoie de mult tupeu să te duci la Timmermans și să vorbești despre valori comune, după ce ți-ai pus slugile să-l dea în judecată
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă