Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9415
De la 07 Ianuarie 2003
122581354

Ce este bomba GBU-43/B, supranumita "mama tuturor bombelor" si de ce sustin rusii ca il detin pe "tatal tuturor bombelor"

  • 17 April 2017, 23:00
Statele Unite au lansat joi o bomba GBU-43/B cunoscuta sub acronimul MOAB (Massive Ordnance Air Blast), sau bomba cu efect de suflu masiv, supranumita "mama tuturor bombelor", vizand un fief al gruparii Stat Islamic in estul Afganistanului. Rusii au precizat imediat, in presa de propaganda, ca detin o bomba putin mai mica, dar de patru ori mai puternica, supranumita "tatal tuturor bombelor".
Care sunt caracteristicile celor doua bombe, prezentate de AFP si de Sputniknews.com
Care este puterea bombei americane?
MOAB, versiunea americana, are 9,8 tone si este cea mai puternica bomba non-nucleara din arsenalul american, calificata de site-ul specializat in aparare GlobalSecurity.org drept "enorma, puternica si lansata cu precizie".
Acest dispozitiv contine 8,48 tone de explozibil H6, cu o putere comparabila ci 11 tone de TNT.
Lunga de noua metri si cu un diametru de un metru, este cea mai mare arma ghidata prin satelit si lansata din avion care a fost conceputa vreodata, potrivit GlobalSecurity.org. Popular Mechanics subliniaza ca bomba cantareste cat un avion de lupta F-16.
Ghidata prin GPS, este lansata de pe rampa posterioara a unui avion de transport de tip C-130. Este echipata cu o parasuta pentru a-i incetini coborarea.
Conceputa pentru a exploda inainte de a lovi solul, are o coca fina de aluminiu pentru ca unda de soc, care poate atinge 150 de metri, potrivit site-ului Wired.com, sa fie cat mai mare posibila.
Hans Kristensen, expert la Federatia cercetatorilor americani specializati in supravegherea arsenalului militar american, afirma ca MOAB are o putere de circa 1/30 din cea mai mica bomba nucleara americana actuala, B61-12.
Cand a fost produsa?
Bomba a fost dezvoltata in 2002-2003 de compania de aparare americana Dynetics, din Alabama, in parteneriat cu laboratorul de cercetare al armatei americane a aerului (AFRL), potrivit site-ului companiei.
A fost produsa in perspectiva de a folosita pentru prima oara in razboiul din Irak.
Potrivit US Air Force, ultimul test cu o bomba GBU-43 din 2003 a provocat o coloana de fum vizibila de la peste 32 de kilometri.
Ce versiune de bomba au rusii
Sputniknews.com spune insa ca bomba ruseasca Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP), supranumita "Tatal tuturor bombelor", depaseste versiunea americana in termeni de putere de distrugere si suflu.
Potrivit Rossiyskaya Gazeta, bomba ruseasca este o arma termobarica cu o putere de distrugere de patru ori mai mare decat MOAB, respectiv echivalentul a 44 de tone
de TNT. Raza de actiune a acestei bombe este de 300 de metri, comparativ cu 150 de metri pentru MOAB.
Bomba ruseasca are o greutate de 7.1 tone si este ghidata prin Glonass.
Agentia de stiri HotNews:

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Poliţistul şi provocatorul
Vremea de Paste
Bulgaria incearca de aproape trei ani sa obtina extradarea din Serbia a "omologului" bulgar al lui Sebastian Ghita
Cine l-a mai vizitat pe Ghita in Serbia
Curtea Suprema din Serbia a decis doua luni de arest pentru Sebastian Ghita
Horoscopul zilei de 18.04.2017
Zidul care-i desparte pe creştini de slujitorii Domnului
Ioan Rotundu
Ruşine, domnilor din administraţia şi cultura botoşănene!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog