Proiectul de ordin scos în consultare publică de MAI urmează să modifice un ordin mai vechi al ministrului de interne: OMAI nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
Ordinul 60/2010 prevede constituirea unor dispozitive de menţinere a ordinii şi siguranţei publice formate din polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi. „În baza solicitărilor primite săptămânal, jandarmeria şi poliţia de frontieră comunică structurilor de poliţie corespondente efectivele disponibile ce vor participa la activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice”, se mai arată în vechiul ordin.
Ordinul din 2010 mai prevede că:
„Menţinerea ordinii şi siguranţei publice se realizează, pe întreg teritoriul naţional, de către Poliţia Română, prin activităţi specifice executate de structurile proprii cu atribuţii în domeniu”.
„Jandarmeria Română şi Poliţia de Frontieră Română participă la planificarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, sub conducerea Poliţiei Române”
Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă pune la dispoziţie datele şi informaţiile de interes operativ necesare organizării şi executării activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice”
Noul ordin pregătit de Carmen Dan urmează să introducă în aria de competență a acestor dispozitive mixte și evenimentele spontane și neavizate. Astfel, Carmen dan vrea să adauge la art. 10^2 și litera j:
„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate în dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice desfăşoară activităţi de patrulare pe itinerare stabilite înainte de intrarea în serviciu, având următoarele atribuţii principale:
j) iau primele măsuri de ordine publică, potrivit legii, în momentul constatării desfășurării unor adunări publice spontane sau neavizate”.
De asemenea, ordinul pregătit de ministra Carmen Dan prevede:
,,Efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, repartizate într-o zonă de siguranţă publică, desfăşoară activităţi de patrulare pedestră, auto sau folosind animale de serviciu, pe itinerare stabilite în funcţie de evoluţia criminalităţii și asigură intervenția la evenimentele semnalate”.
„În cazul unor situaţii urgente, neprevăzute, care implică adoptarea măsurilor de asigurare și/sau de restabilire a ordinii şi siguranţei publice, atunci când efectivele de jandarmi sunt insuficiente, şeful unităţii de jandarmi competente teritorial poate dispune retragerea efectivelor proprii aflate în dispozitivele de patrulare pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu informarea prealabilă a şefului unităţii de poliţie similare.
Agentia de stiri HotNews