Dacă promisiunile făcute vor fi respectate, nu vor mai fi atacuri la independența BNR, iar reprezentanți ai Guvernului vor continua să se întâlnească cu oficiali ai BNR, pentru a analiza impactul asupra inflației al deciziilor de politică monetară.
Discuțiile au fost mai degrabă tehnice, ministrul Teodorovici având un rol important în a explica anumite detalii tehnice, iar președintele Dragnea a ascultat atent toate argumentele cu care BNR a venit la discuții.
Reprezentanții Băncii Naționale au pus pe masă trei grafice (vezi mai jos în text) și practic au repetat ceea ce spun și în conferințele de presă despre evoluția inflației. După cum e notat și în comunicatul final, s-a convenit faptul că, în principal, sunt factori exogeni care au alimentat fenomenul inflaționist. În principal așa și sunt, dacă excluzi acciza.
Legat de creșterile salariale, BNR admite că e dificil să nu crești salariile în România, date fiind presiunile de pe piața muncii, numărul mare de emigranți și nivelul nominal mic al salariilor. Problema este cum anume și cu cât anume le crești, pentru a nu strica echilibrele economice. Odată cu majorările salariilor, guvernul Tudose a crescut și acciza, într-un moment în care creștea și prețul petrolului . În plus, a mai dat drumul unor majorări ale prețurior la energie. Care trebuiau majorate în viitor (în primăvara asta fie în următoarea), dar Tudose le-a majorat în acel moment. .
Cât despre întâlnirile viitoare ale eprezentanților Guvernului cu conducerea BNR, acestea pot avea loc oricând, dar aceștia nu pot fi invitați la ședințele de Consiliu de Administrație, existând în acest moment o recomandare fermă din partea Băncii Centrale Europene. Probabil că întâlnirile vor avea loc la scurt timp după ce deciziile de politică monetară vor fi luate în CA.
Nu există nici o intenţie a PSD de a prelua controlul arupra BNR", a declarat Dragnea. A fost o discuţie destul de serioasă despre situaţia macroneconmică", a afirmat la finalul întâlnirii Liviu Dragnea, anunţând că atât Guvernul cât și Banca Naţională au convenit că principalele cauze pentru creşterea inflaţiei sunt factori "exogeni", din afara celor două instituţii, dând ca exemplu gazele, energia, petrolul, care au o contribuţie masivă la creşterea inflaţiei.
Agentia de stiri HotNews