Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12314
De la 07 Ianuarie 2003
122872381

Ce se intampla cu politisti de la omorurii pedepsiti din cauza ca n-au vrut sa fie grajdani in dosarul Oprea?

  • 23 March 2016, 23:00
Politistii de la serviciul omoruri, care au investigat in dosarul Oprea moartea politistului Bogdan Gigina, s-au trezit cu trei controale pe cap dupa ce au finalizat ancheta iar fostului ministru i s-a ridicat imunitatea pentru a fi cercetat penal sub acuzatia de abuz in serviciu. Interpretarea lor este ca au fost pedepsiti din cauza ca si-au facut datoria. Cum a fost posibil ca mana lunga a lui Oprea sa-i ajunga chiar si dupa ce acesta a plecat din minister? Aici n-ar fi chiar complicat. Un prim control a fost dispus de seful IGPR, Bogdan Despescu, facut sef de ministrul Toba care la randul lui trece drept omul lui Oprea.
Acest prim control este deja finalizat. Oricine arunca o privire pe raportul de control al IGPR intelege rapid ca avem de-a face o sicana administrativa ca la carte. Nu am vazut nimic consistent, legat de activitatea de ancheta, de dosare si de modul in care au fost solutionate. In schimb, li se imputa politistilor ca n-au lipit afise pe usa sau sau nu stiu ce marcaje de securitate pe sistemele informatice. Pretextul oficial al controlului il reprezinta modul in care politistii "respecta legislatia privind protecția informațiilor clasificate și protecția datelor cu caracter personal."
Din relatarile politistilor, pe durata verificarilor interne s-a ajuns la situatii absurde. De pilda, unul din politisti a fost intrebat de a accesat datele in cazul politistului Gigina din moment ce acesta era mort. Tocmai aceasta cauza, au explicat politistii, pentru ca murise si trebuia anuntata familia conform unei proceduri, care presupune autentificare etc. Ce sa mai anuntati familia, care a aflat oricum din presa, li s-ar fi spus.
Acest tip de atitudine reflecta cel putin rea credinta, daca nu incompetenta crasa. Acesti politisti care au refuzat sa musamalizeze cazul colegului lor, Bogdan Gigina, care a murit deschizand calea ministrului Oprea grabit la carciuma sau la coafor, trebuie aparati in fata acestei evidente tentative de intimidare. Ce se intampla cu ei este un abuz administrativ pentru care cineva trebuie sa dea socoteala.
Nu putem accepta nepasatori sa fie pedepsiti tocmai functionarii care isi fac datoria, refuzand sa joace rolul de grajdani ai marilor cercetati penal. Politistul brasovean, Marian Godina, reprezinta un bun exemplu. Daca premierul Ciolos n-ar fi mers in mod simbolic la lansarea cartii sale, acum era calcat in picioare de superiori si dat afara din sistem. Apropo, cum de un impostor si un suspect de abuzuri de talia lui Oprea mai dispune de atata influenta in sistem? N-ar fi cazul sa fie scosi din sistem cei care il slujesc mai departe?
Romania isi va reforma cu adevarat administratia cand functionarii nu vor mai fi pedepsiti atunci cand isi fac treaba si refuza sa comita abuzuri pentru a acoperi abuzurile superiorilor. Politistilor de la omoruri li s-ar fi sugerat s-o lase mai moale inca din primele zile de ancheta in dosarul Oprea, cu argumentul ca nu s-a intamplat mare lucru, ca toti ministri s-au folosit de coloana, dar n-a indraznit nimeni sa faca presiuni directe asupra lor. Puteau sa tranteasca dosarul dar n-au facut-o desi in cauza era vorba despre seful lor. Au mers pana la capat, au ridicat registrele cu evidenta deplasarilor de la Politia Rutiera, alte probe esentiale si documente care au dus in final la inculparea fostului ministru Oprea pentru doua infractiuni de abuz in serviciu.
Cam pe cand era ridicata imunitatea lui Gabriel Oprea in Parlament, militienii lui Toba au tabarat peste politistii de la omoruri cu trei controale incrucisare, unul din ele fiind anulat pentru ca se suprapunea cu celelalte. Cazul a fost prezentat pe larg vineri de HotNews.ro, de Adevarul si alte cateva publicatii, dar subiectul s-a stins peste weekend. Or, cazul este suficient de grav pentru a nu fi lasat la categoria fapte diverse si cineva trebuie sa dea socoteala.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Becali beat
Reţeta zilei: Supă-cremă de dovlecei cu lapte
Horoscopul zilei de 24.03.2016
La Darabani, activitate febrilă acum în prag de alegeri.
Rudel Obreja a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare
Sebastian Ghita, audiat la DNA Ploiesti: Am calitatea de suspect in dosar
Protest al fermierilor in fata Parlamentului. Manifestantii au incercat fortarea cordonului
Donald Trump: Musulmanii nu fac destul pentru a impiedica atentatele
E ca si cum s-ar apara unii pe altii
Serghei Lavrov cere UE sa inceteze cu jocurile geopolitice
sa isi uneasca eforturile cu Rusia in lupta antiterorista
Botoşani: Cum obţinea şpaga Florin Ţurcanu
Tribunalul Suceava a decis arestarea pentru 30 de zile
Suharău: La mulţi ani!… în libertate, domnule primar!
Neglijenţă păguboasă
APIA Botosani: Comunicat de presa
Măsuri financiare temporare pentru susținerea agricultorilor
Proceduri mai simple pentru călătoria în străinătate a românilor minori
Neculai Ontanu a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog