Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14417
De la 07 Ianuarie 2003
111282751

Ce sifona la infractori comisarul-şef Petru Pitcovici cârtiţa de la Afaceri Interne

  • . Le-a spus traficanţilor şi unde sunt montate microfoanele
  • 7 September 2016, 23:00
Servicii secrete, cocaină din America de Sud, interceptări, beizadele şi interlopi sunt ingredientele unui dosar de trafic de droguri fără precedent în care sunt implicaţi controversatul comisar Pitcovici şi afaceristul Dan Chioru. Poliţistul le spunea traficanţilor inclusiv unde montau anchetatorii tehnica de supraveghere. Ştiri pe aceeaşi temă
Petreceri şi cadouri din fondurile informatorilor „Doi şi-un sfert”. C...
Unul dintre cei mai controversaţi ofiţeri din Poliţia Română, comisarul-şef Petru Pitcovici din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat de favorizarea a doi traficanţi de droguri. Ofiţerul este specializat în operaţiuni informative şi a condus la DGA Divizia de Operaţiuni Speciale - care se ocupă de partea tehnică a acţiunilor: filaj, interceptări telefonice, sau prinderile în flagrant. Acum riscă până la 5 ani de închisoare pentru că l-ar fi avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, cunoscut ca „Dan Chioru’“, că este filat într-o anchetă de trafic internaţional de droguri. În anchetă era monitorizat şi finul comisarului-şef, Bogdan Paraschiv.
Practic, cercetările în acest caz au fost declanşate în octombrie 2015, atunci când Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut ca „Doi şi-un sfert“, a primit informaţii privind o reţea de trafic internaţional de cocaină, coordonată de „Dan Chioru’“. Acesta aproviziona beizadelele din cluburile de lux din Bucureşti. Tranzacţia autorizată de droguri
Cazul a fost preluat de DIICOT, iar pe 26 noiembrie 2015, un colaborator al procurorilor a cumpărat autorizat de la „Dan Chioru“, aproximativ 10 grame de cocaină în schimbul a 600 de euro. Tranzacţia a fost monitorizată ambiental, iar colaboratorul, care a primit nume de cod „Samir Tudorache“, a purtat aparatură audio, montată de DIPI. „Câtă vrei?“, a întrebat „Dan Chioru“. „Păi... 6... 6... 600 am ! Cât vrei tu să mai...“, a spus „Samir Tudorache“. „Mergi să îţi dau“, i-a ordonat traficantul. Potrivit interceptărilor şi procesului verbal încheiat de ofiţerul de legătură, „Dan Chioru“ i-ar fi dat colaboratorului cantitatea de 9,64 grame de cocaină.
Pitcovici a aflat că „oamenii săi“ îl monitorizau pe „Dan Chioru’“ şi nu a ezitat să-l avertizeze: „Ce faci, mă, te-ai apucat iar de prostii, să vinzi droguri? Vrei să spargi piaţa, vinzi droguri cu 60 de euro gramul?!“. Trebuie spus că relaţia dintre Pitcovici şi traficant era una veche, potrivit unei declaraţii date de poliţist. Pitcovici a declarat că îl ştia de aproape 9 ani pe „Dan Chioru’“, după ce atunci când a lucrat la Antidrog a încercat timp de 4-5 ani să probeze activitatea infracţională de trafic de droguri de mare risc pe care o desfăşura acesta, însă nu a reuşit.
Ulterior, „Dan Chioru’“ i-ar fi furnizat informaţii despre alţi traficanţi, i-ar fi devenit informator şi ar fi fost într-o relaţie de amiciţie. De altfel, avertizarea lui Pitcovici a fost la un pas să fie periculoasă pentru colaboratorul DIICOT. „Samir Tudorache“ a povestit procurorilor că „Dan Chioru’“ a refuzat să-i mai vândă droguri, şi se temea să mai colaboreze cu procuroriiDIICOT.
A furat camera „Doi şi-un sfert“
După efectuarea cumpărării autorizate de cocaină, procurorii DIICOT au încercat să identifice sursele de aprovizionare cu droguri ale lui „Dan Chioru’“, cine sunt complicii, cum funcţiona reţeaua – cărăuşi, vânzători. Din nou, procurorii DIICOT acuză că aceste acţiuni ar fi fost îngreunate de Pitcovici, care ar fi divulgat că există tehnică de supraveghere în locuinţa unui traficant din Sectorul 5. Concret, pe 16 februarie magistraţii au emis mandate de supraveghere tehnică pe numele lui „Dan Chioru’“, privind interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă. Înarmaţi cu aceste mandate, pe 19 februarie, ofiţerii DIPI au montat camere video la locuinţa lui „Dan Chioru’“, situată pe Bulevardul Pieptănari, Sectorul 5.
Procurorii nu au putut însă să monitorizeze activitatea traficantului decât câteva zile pentru că pe 6 martie toată tehnica de supraveghere video a fost furată. „Inculpatul Simion Dan Sandu a indicat în detaliu locul în care aceasta a fost amplasată, ceea ce duce la concluzia că în mod direct sau prin intermediari a sustras această tehnică“, arată DIICOT. Procurorii au separat ancheta în acest caz, modul în care a dispărut aparatura de înregistrare, privind infracţiunea de furt calificat. De altfel, „Dan Chioru’“ a mărturisit la DIICOT că în luna martie 2016, Pitcovici l-ar fi vizitat acasă şi i-ar fi spus că este monitorizat.
Filiera din Olanda
Din monitorizarea discuţiilor lui „Dan Chioru’“ a reieşit că acesta discuta frecvent cu finul comisarului „sifonar“ Bogdan Paraschiv. Ba mai mult, traficantul i-ar fi vândut cocaină cu suma de 80 euro/gram. Faptul că Paraschiv o luase pe căi greşite se ştia. Fiul Angelei Cîrjan, una dintre intermediarele care au fost trimise în judecată în dosarul „Judecătoarelor şpăgare de la Tribunal“, el apare în interceptările din acest dosar, după ce mama sa s-a plâns că atunci când i-a dat acestuia o sumă de bani să o ducă drept mită uneia dintre judecătoare, tânărul s-a dus la cazinou şi a pierdut toţi banii. La DIICOT, Pitcovici a explicat că Paraschiv este prietenul său, căruia i-a botezat copilul în 2015.
La începutul lunii mai 2015, „Dan Chioru“ ar fi finanţat cu 10.000 de euro achiziţionarea a jumătate de kilogram de cocaină din Olanda, iar Paraschiv trebuia să o aducă cu maşina în România. Pe 7 mai, Paraschiv a părăsit România, împreună cu doi apropiaţi: Cristinel Dumitrache şi Nicoleta Tripon. Drogurile au fost cumpărate de la un furnizor al lui Chioru din Amsterdam şi au fost ascunse în filtrul de aer al autoturismului. Pentru serviciile lor, fiecare ar fi urmat să primească între 500 de euro şi 1.000 de euro. Însă, pe 11 mai, în jurul orei 22.00, autoturismul în care se aflau Paraschiv, Dumitrache şi Tripon a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 pe sensul de intrare în România. La un control sumar, poliţistul de frontieră a descoperit în haina Nataliei Tripon o pungă de ciuperci halucinogene. Acela a fost şi momentul în care Paraschiv l-a anunţat pe Chioru că oamenii lui sunt filaţi. Era însă prea târziu. Deoarece afară era vijelie şi ora târzie, maşina a fost parcată în sediul curţii Poliţiei şi sigilată, urmând ca percheziţia autoturismului să continue a doua zi. Cei trei s-au cazat la un hotel din apropiere. Câteva ore mai târziu, Paraschiv şi-a abandonat complicii şi a dispărut.
Opţiuni: predarea la DIICOT sau fuga în Ecuador
Pe 12 mai, în contextul în care poliţiştii trebuiau să percheziţioneze autoturismul sigiliat în curtea Poliţiei din Arad, „Dan Chioru’“ a luat legătura cu Pitcovici, şi au decis să se întâlnească. Cei doi au discutat în sediul Curţii de Apel Bucureşti despre prinderea finului la Nădlac 2. Pitcovici avea termen în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu. După ce drogurile au fost descoperite, pe 13 mai 2016, Natalia Tripon şi Cristinel Dumitrache au fost arestaţi, iar faţă de Paraschiv au fost declanşate procedurile în vederea arestării în lipsă. Pe 16 mai, „Dan Chioru’“ s-a întâlnit cu mama lui Paraschiv, Angela Cîrlan, căreia i-a spus că sunt două variante pentru fiul ei: să fugă în Ecuador împreună cu el, sau să se ducă se să predea la DIICOT şi să-şi asume toate acuzaţiile aduse de procurori.
Desigur au urmat şi promisiunile: „o să aibă grijă“, „o să îi angajeze avocat“ , „o să îi facă un 16“ - să-l ajute să denunţe pe cineva, pentru reducerea condamnării, însă sub condiţia „să o ia pe el (infracţiunea-n.r.)“. În cazul în care voia să fugă din ţară, Paraschiv urma să fie cărăuşul unui traficant de droguri din America Latină, pe relaţia Ecuador – Panama.
Paraschiv nu a fost convins de mama sa, aşa că pe 19 mai 2016 s-a întâlnit cu Pitcovici şi „Dan Chioru’“ într-un club din Bucureşti pentru a pune la cale o strategie de „apărare“. Cu toţii au fost însă reţinuţi din procurori. Petru Pitcovici a negat în faţa procurorilor toate acuzaţiile. Dar acuzarea spune că poliţistul l-ar fi consiliat pe „Dan Chioru’“ cu privire la poziţia procesuală pe care să o adopte „în scopul evitării sau diminuării răspunderii penale, precum şi ticluirea de probe în vederea evitării tragerii la răspundere penală“.
Antecedente
Pitcovici a fost condamnat, în iunie 2016, la doi ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului în dosarul în care a fost judecat şi milionarul Puiu Popoviciu. De asemenea, Pitcovici a mai fost vizat, în 2005, într-un caz privind presupusa dispariţie a şase kilograme de cocaină, cunoscut ca „Afacerea Venezuela“. Un fost agent sub acoperire folosit într-o afacere cu droguri a acuzat într-o plângere penală muşamalizarea acestui caz. Cu toate acestea, ancheta în cazul lui Pitcovici a fost clasată.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Reţetă pentru relaţiile extraconjugale
Horoscopul zilei de 8.09.2016
Profit.ro: Amnistie pentru averile nejustificate
Dragnea: Ponta trebuie sa fie pe listele PSD
Este un caz special, se va discuta in Comitetul Executiv/ Ponta nu l-a pus pe Ghita pe listele PSD
Isarescu si-a publicat veniturile din 2009 pana in 2015
In 2009, castiga in medie 12.163 de euro lunar. In 2015, venitul mediu lunar a fost de 21.472 de euro
Germania, catre Turcia: Libertatea presei nu este negociabila
Anca Dragu neagă informatiile privind modificarea Codului Fiscal
Nu avem in vedere o asemenea masura. Nu va creste povara fiscala, nu vor fi cresteri de taxe. Predictibilitatea fiscala este foarte importanta
ony Blair ar putea fi săltat
Darabani: Un consilier liberal a venit la şedinţă beat şi cu sămânţă de scandal
Otrava a fost împrăştiată. Aşteptăm efectul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă