Buldozerul si minunea antica din nisip
De multe ori, obiecte foarte vechi, frumoase si incredibil de valoroase, au fost descoperite din pura intamplare. La fel s-a intamplat si in 1969 cand un localinic ce nivela cu buldozerul un teren cu dune de nisip de langa Dunare a gasit la 1,5 metri adancime un disc metalic de 30 cm in diametru. Intamplarea se petrecea intr-un sat din Dolj numit Calarasi, iar sateanul a decorat interiorul utilajului cu acest disc de care era tare mandru.
Cativa ingineri agronomi de la Bechet si-au dat seama ca discul este deosebit si l-au dus la Muzeul Olteniei din Craiova unde, cu mijloacele tehnice mai modeste ale acelor vremuri s-a estimat ca discul e vechi de (numai) cinci-sase secole si ca ar fi fost turcesc.
Teoriile indicau fie ca ar fi fost folosit ca scut, fie ca talger (pentru a produce sunete la lovirea puternica de un disc similar), noteaza arheologul Dorel Bondoc, cel care a readus in prim-plan piesa de 1,4 kg.
30 de ani de uitare si o binevenita schimbare
Trei decenii discul a stat neglijat la Craiova, fiind considerat cu peste 25 de secole mai nou decat era de fapt, insa povestea capata rapid o turnura pozitiva si un singur test, sofisticat ce-i drept, avea sa aduca o avalanse de informatii.
"Discul a fost redescoperit in 2000 de arheologul Dorel Bondoc care a observat asemanarea cu "capacele" din tezaurul Vălcitrăn gasit in 1924 in Bulgaria cam la 100 km sud de judetul Dolj", spune Bogdan Constantinescu, cercetator stiintific principal in cadrul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei care a povestit despre disc la o conferinta a Muzeului National de Istorie.
Dorel Bondoc a vrut sa faca analiza aurului si argintului. nu a reusit la Craiova si i s-a recomandat sa vina la Bucuresti, la profesorul Constantinescu de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara unde spectrometrele cu raze X puteau da detalii de mare profunzime.
Istorioara este cu atat mai inedita cu cat, neavand alternative, Dorel Bondoc a adus cu trenul acest disc, de la Craiova la Bucuresti, riscand multe in numele stiintei, mai ales ca piesa ar valora multe sute de mii de euro. Dupa analiza, Bondoc a dus seara discul la Craiova, tot cu trenul, povesteste profesorul Constantinescu.
Agenţia de ştiri HotNews