Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5382
De la 07 Ianuarie 2003
92612914

Ce valori promovează învăţământul românesc şi pentru cine?

  • 13 May 2008, 23:00
Marile personalitati ale literaturii romane au fost scoase de Ministerul Educatiei din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana, in schimb, absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele, titreaza ziarul Ziua, citat de Romanian Global News, descriind situatia dezastruoasa, deja, a invatamantului romanesc.
Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. Profesorii i-au ignorat complet pe George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale. In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regasesc pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, dar si un anume Dorin Enciu cu un articol din ziarul Gandul. Nimeni nu pune la indoiala valoarea acestora, insa prezenta lor nu scuza cu nimic si nu poate justifica lipsa unor mari personalitati al culturii romane. De asemenea, este cat se poate de laudabila intentia de innoire a textelor literare din programa pentru bacalaureat si a modului de interpretare ale acestora. Totusi, nici in acest caz nu se justifica lipsa clasicilor si a marilor scriitori. Spre deosebire de alti ani, elevii nu mai sunt nevoiti sa ii citeasca pe Calinescu, Arghezi, Sadoveanu sau Marin Preda. Absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze, sa interpreteze si sa explice texte ale unor scriitori contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti.
Eminescu la egalitate cu Dinescu, dar depasit de Cartarescu
Pe cele o suta de subiecte postate deja pe site-ul MEC cel mai mare poet al Romaniei apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in 6 martie 1880 in ziarul "Timpul". La fel stau lucrurile si in cazul lui Ioan Slavici, Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu. La egalitate cu cei patru este spre exemplu Mircea Dinescu, un text de-al acestuia, din perioada de disidenta, aparut la 11 noiembrie 1989 in Frankfurter Allgemeine Zeitung, regasindu-se pe unul dintre bilete. Dar si un anume Dorin Enciu, care figureaza pe un bilet cu un articol aparut in cotidianul Gandul. In ceea ce priveste textele lui Vasile Alecsandri, acestea se regasesc pe doar patru bilete ce vor fi extrase de catre elevi la examenul de bacalaureat. In aceeasi situatie cu Vasile Alecsandri se afla si Mircea Cartarescu, scrieri de-ale acestuia aflandu-se pe patru bilete ce vor fi extrase de elevi la bacalaureat. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Job de student in Belgia, noua reglementare
Reacţii la acţiunile xenofobe îndreptate împotriva românilor din Europa
Adevărata corupţie
Ioan Rotundu
TVR 1 intră în Basarabia prin fiul lui Voronin
Voronin apără sârma ghimpată care desparte Basarabia de UE
Comentariul comentariilor (CXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă
Publikus informáciokat akar megtudni? Tanuljon meg magyarul!
Program Tele'M Botoşani miercuri, 14 mai
Horoscop
Dialog între blonde
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Zice că-i serios şi vrea să facă afacere serioasă
Merită să câştige preşedinţia CJ
Poliţia trebuie să facă lumină în cazul buletinelor de vot sustrase
Se limpezesc apele în lupta electorală
„Supravieţuitorul” la Botoşani
Bucecenii vor putea face sport pe săturate
Pensionarii mai au de aşteptat o lege
Credite speciale pentru profesori
Locul întâi la „Non violenta”
Cu profesorii la tratament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă