Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16169
De la 07 Ianuarie 2003
122901818

Cearta dintre Ciuştea şi Conţac dă la iveală anumite interese

  • 4 May 2007, 23:00
Cel puţin în mediul politic, mulţi sunt cei care se declară surprinşi de disensiunile apărute între Dorin Ciuştea, ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi Constantin Conţac, ca preşedinte al aceleaşi instituţii. Între cei doi exista o strânsă amiciţie, bazată pe colaborare politică şi toleranţă reciprocă. De-o bucată de timp, folosind expresia uzitată frecvent de preşedintele Conţac, Ciuştea îl cam „muşcă de cur”.
De exemplu, la alocarea unei sume din fondul de rulment al Consiliului Judeţean, cei doi nu s-au înţeles asupra destinaţiei, cearta dintre ei răbufnind public. Ciuştea dorea ca banii să fie alocaţi spitalelor botoşănene, cu prioritate către Spitalul judeţean „Mavromati”. Conţac şi-a dorit ca banii să ajungă la Vama Rădăuţi Prut, pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate, deşi investiţiile din vămi au ca sursă de finanţate bugetul republican. Divergenţa dintre cei doi pare să fi pornit de la nişte interese personale. Este de notorietate faptul că Dorin Ciuştea a intrat în conducerea Consiliului Judeţean, ca vicepreşedinte, venind din postul de acţionar şi economist la societatea SIMCOS Botoşani. De când Ciuştea stă pe acest post, prosperitatea firmei SIMCOS a devenit evidentă, având multe afaceri derulate pe bani publici. Una dintre afacerile acestei firme s-a derulat cu Spitalul Judeţean „Mavromati”. Cât timp directorul spitalului a fost dr. Radu Malancea, societatea SIMCOS nu s-a prea înfruptat din banii unităţii spitaliceşti, nereuşind să câştige licitaţii substanţiale. Chiar dacă s-au făcut presiuni asupra sa şi a fost reclamat în repetate rânduri, directorul Malancea n-a cedat, pe motiv că ofertele societăţii SIMCOS erau total neserioase. O lucrare, la care SIMCOS pare să fi râvnit, era cea de modernizare a reţelei termice, care impunea reconversia unor cazane de pe abur pe gaz, înlocuire de conducte, aducţiune gaz etc. lucrare evaluată la 15 miliarde lei vechi. Malancea zice că a respins oferta oferta societăţii pe motiv că voiau să facă reconversia cu cazane second-hand şi, apoi, SIMCOS-ul nu avea autorizaţie ISCIR de a modifica cazanele pe abur. Între timp Malancea a fost înlocuit cu dr. Ovidiul Florin Mimor, iar societatea SIMCOS şi-a văzut realizat visul cu ochii, în dauna unei alte participante la licitaţie, societatea SIGMA. A primit şi executat lucrarea, dar n-a primit toţi banii. Înţelegerea Ciuştea – Mimor pare să se fi făcut pe seama celor zece miliarde de lei din fondul de rulment al Consiliului Judeţean. Ciuştea urma să facă lobby ca banii să fie alocaţi spitalului, iar Mimor să achite către SIMCOS contravaloarea lucrărilor executate la centrala termică. Bătrânul Conţac, uns cu toate alifiile vieţii, a simţit interesul lui Ciuştea şi s-a folosit de maşina de vot ce-o controlează în Consiliul Judeţean, alocând banii către vamă.
Nici interesul lui Conţac de a aloca banii către vamă nu pare a fi unul imaculat. Preşedintele Conţac are tot interesul ca investiţiile pentru construcţia vămii de la Rădăuţi Prut să fie demarate şi chiar accelerate. Odată vama ajunsă în stare de funcţionare şi punctul vamal Rădăuţi Prut – Lipcani Republica Moldova deschis, traficul pe şoselele spre nordul judeţului va lua amploare. Motiv ca aceste drumuri, în majoritate de categorie judeţeană, să fie modernizate. Chiar dacă firmele lui Conţac nu vor apărea în prim plan, pentru a genera suspiciuni asupra corectitudinii licitaţiilor, ele vor putea prelua lucrările în subantrepriză, metodă practicată cu succes şi în prezent. Iată că, în prima ciocnire de interese dintre Ciuştea şi Conţac, câştigătorul a fost să fie Conţac, el având în mână frâiele puterii locale, putând rosti „cea” sau „hăisa”, după nevoi.
Cearta dintre cei doi fiind abia la început, aşteptăm ca ea să îmbrace şi alte forme, dând la iveală şi celelalte mişmaşuri. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Turul României la Ciclism s-a legat de Botoşani
Poliţia municipală vrea apropierea de cetăţean
Comentariu la comentarii (LXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Democraţii pleacă să cucerească noi redute la Suharău
Două tone de materiale electorale pentru judeţul Botoşani
Vasilescu va vota la Horodiştea
Printr-o abilă manevră politică, Eram a devenit vicepreşedinte PNL
Sorana a strălucit din nou
Comisarii de mediu au ieşit la atac
Garda de Mediu a încasat amenzi de peste 1,700 miliarde
Orchestra Liceului de Artă pleacă în Germania
Chiriaşii Locativa vor fi scoşi în stradă
Minoră fugită de acasă şi recuperată dintr-un bar
Incendiu de 30.000 lei
Comunicat de presă CJ
Horoscop
Citate şi cugetări din Portugalia
Elefantul lui Ştrul
10 adevăruri importante despre hrană
Nu ştii de unde poate sări iepurele?
Anunţ atractiv
Câmpanu crede că a avut dreptate în privinţa Termicii
Cartelul cabliştilor, varianta Melinte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog