DNS Iaşi şi DIICOT Iaşi şi Vaslui au finalizat ancheta privind marea corupţie instalată în rândul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră din punctele vamal de pe graniţa cu Republica Moldova.
Despre percheziţiile efectuate în Vama Stânca şi la domiciliile unor funcţionari de aici de către procurorii DNA Iaşi începând cu 17 ianuarie a.c. s-a scris pe larg în publicaţia de faţă, cu reveniri ulterioare.
În Rechizitoriul de trimitere în judecată stă scris: În perioada 01 iulie 2021 12 septembrie 2022, inculpaţi menţionaţi mai sus, în calitate de lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.
În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.
În Dosarul nr. 610/99/2023 aflat pe rol la Tribunalul Vaslui, prin pronunţarea dată în ziua de 15 martie a.c. 14 vameşi şi 13 agenţi de poliţie de frontieră au fost trimişi în judecată pentru acte şi fapte de corupţie.
În ce priveşte Punctul vamal Stânca, 5 vameşi şi agenţi de poliţie au fost trimişi în judecată aflaţi în continuare sub control judiciar. Este vorba de vameşii Dinu Rusty Constantin, Viorel Iftimie şi Alina Cornelia Bălăucă. Alături de aceşti 3 vameşi se află 2 agenţie de poliţie, respectiv Sebastian Sandu şi Cristian Căliman.
De ani de zile scriu că în Vama Stânca vameşii, în colaborare cu agenţii de poliţie de frontieră, cer şi primesc mită de la moldovenii care fac contrabandă cu ţigări sau trec cu autocarele către ţările occidentale fără vreo oprelişte impusă de lege.
Tot de ani de zile scriu că agenţii de poliţie de frointi9eră lucrează sub protecţia şefului lor de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisarul şef Victor Mariniuc originar din Dorohoi. Cu toate acestea, anumiţi judecători din justiţia botoşăneană l-au spălat pe Mariniuc de orice dovadă că acesta protejează contrabanda cu ţigări, declarându-l imaculat, ignorând dovezile evidente şi extrem de clare care-l acuzau.
Tot ceea ce s-a scris în Jurnalul de-a lungul anilor s-a confirmat şi se confirmă de la o zi la alta de către organele de cercetare penală, nu de la Botoşani, ci de la DNA Iaşi şi DIICOT Vaslui. Firesc se naşte întrebarea: Dar DIICOT Botoşani mai există?