Dezamăgit de situaţia creată, liderul obştii, pensionarul Mihai Popa, a convocat duminică, la Flămânzi, Adunarea Generală a Obştii Dracşani, cerându-le oamenilor să spună dacă sunt de acord cu soluţia propusă de autorităţi. “Personal, m-am sfătuit cu avocaţii, care m-au spus să nu accept sub nici o formă punerea noastră în posesie pe un alt amplasament. Ei, ca să scape de noi, ne-au dat practic o listă de lacuri, nici aia completă, căci lipseşte din ea chiar iazul Dracşani. Ştiţi ce vor ei prin treaba asta? Să pulverizeze în tot judeţul cele 700 de hectare pe care trebuie să ni le dea. În plus, toate bălţile pe care ni le-au oferit, sunt concesionate la diverse societăţi. Prefectul a spus să ne alegem terenurile de pe lacurile oferite, apoi va face el demersuri la Guvern pentru a anula concesiunile respective. Adică să ne implicăm noi în zeci de procese, în loc să cerem rezolvarea situaţiei prin restituirea iazului Dracşani”, a menţionat Mihai Popa.
Evitând capcana întinsă de prefect, reprezentanţii obştii au refuzat categoric orice amplasament, în afară de iazul Dracşani, care să-i disperseze în judeţ. “Acuma au venit cu altă găselniţă, cică iazul Dracşani e nod hidrotehnic strategic de interes naţional şi nu se mai poate atribui. Am cerut şi noi de la prefect să vedem o hârtie în acest sens, dar nu ne-au arătat, pentru că totul este o făcătură, nimic nu-i adevărat. Iar dacă ei susţin că iazul e un punct strategic, de importanţă naţională, să ne dea despăgubiri ca pentru un punct strategic. Să ne dea un milird de hectar, şi ne liniştim. Dar pentru autostrada peştelui, care-i alimentează de acolo pe toţi demnitarii, nu e punct strategic?”, a mai întrebat liderul obştii.
Mihai Popa a mai specificat că pentru a veni în ajutorul păgubiţilor, profesorul Axinte, din Iaşi, va publica, luna aceasta, o carte intitulată “Pe iazul Dracşani au năvălit rechinii şi crocodilii”, despre istoricul şi problemele Obştii, lucrare care va fi oferită, cu prilejul campaniei electorale, politicienilor care vor încerca să-şi atragă electoratul promiţând că le vor rezolva problemele.
În discuţiile purtate, reprezentanţii păgubiţilor au făcut mai multe propuneri, una din cele mai interesante fiind aceea de a se colecta fonduri în vederea prezentării cazului la televiziunea lui Dan Diaconescu, “unde avocaţi renumiţi pledează împotriva nedreptăţilor din justiţie şi unde am mai văzut cum obşti de acest fel au obţinut câştig de cauză”.
O altă propunerea fost “să se facă întâmpinare la Strasbourg împotriva hotărârii judecătoreşti din decembrie 2007 care, deşi ne recunoştea dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 700 hectare de teren pe luciul de apă, a decis că punerea în posesie să se facă exclusiv vechiului amplasament, punându-ne pe drumuri şi aruncându-ne de colo, colo”. “Izolarea dreptului nostru de proprietate prin acordarea, în echivalenţă, de terenuri în alte locuri, este o făcătură grosolană, o măgărie a prefectului Gheorghe Sorescu şi a subprefectului Mihai Elvădeanu”, au concluzionat cei prezenţi care, spre finalul întâlnirii, au ajuns la circa 100 de participanţi.
Procedând aşa cum a cerut însuşi prefectul, la sfârşitul adunării a fost adoptată o Hotărâre a Obştii Dracşani care să certifice că în şedinţele desfăşurate la Lunca, în ziua de 5 aprilie şi la Flămânzi, în ziua de 6 aprilie 2008, “moştenitorii din cele două localităţi au decis în unanimitate că nu sunt de acord cu strămutarea pe alt amplasament”. (B.P.F.)