Nu cred că vreodată poporul român, în istoria existenţei sale, a fost umilit vreodată aşa cum a fost umilit astăzi, 21 decembrie 2020. În timp ce părinţii şi bunicii, supravieţuitorii evenimentelor sângeroase din zilele lui decembrie 1989 comemorau victimele căzute în lupta de înlăturare a comunismului din România, unul dintre cei mai feroce directori din Botoşani ai regimului comunist a prezidat prima şedinţă a Camerei Deputaţilor.
În vârstă de 78 de ani, Lucian Feodorov a reuşit, strecurat pe listele AUR, să obţină mult râvnitul mandat de deputat iar ca decan de vârstă a fost desemnat să conducă şedinţa de constituire a Camerei Deputaţilor rezultată în urma alegerilor din 6 decembrie a.c..
Înainte de 1989, ca inginer, Lucian Feodorov a deţinut conducerea mai multor instituţii publice, printre care şi la IRE Botoşani. Comportamentul său faţă de funcţionarii TESA şi muncitori era unul de zbir. Polua cu sancţiuni ori de câte ori Feodorov credea că-i este funcţia pusă în pericol. Nu conta dacă cel sancţionat era sau nu vinovat. Sancţiunea venea pentru faptul că Feodorov vedea în cel sancţionat un pericol pentru funcţia sa.
Venea dimineaţa la serviciu, făcea prăfuială cu angajaţii, după care se ducea în sediul PCR pentru a şopârli ce program are şeful, adică primul secretar. Pe la amiază mergea acasă mânca, trăgea un pui de somn, apoi venea la serviciu şi anunţa şedinţă operativă de analiza muncii pe care o ţinea până noaptea târziu. Acest mod de lucru i-a atras din partea salariaţilor porecla de Boul de Fedea
.
După 1990 a stat o perioadă retras din viaţa publică. Imediat ce a constatat că regimul comunist s-a transformat în regimul Iliescu şi că pericolul pentru faptele sale din timpul lui Ceauşescu a trecut, Feodorov a început să-şi facă simţită prezenţa în mediul de afaceri şi mai ales politic.
Ca afaceri, a devenit asociat cu inginerul Valeriu Iftimie şi au pus bazele firmei ELSACO. Pentru început, firma comercializa calculatoare şi timid intra pe piaţa serviciilor energiei termice. Obişnuit să-şi sape şeful şi să-şi ţină sub papuc colaboratorii, Feodorov a aplicat metoda şi cu Iftimie, care la IRE io-a fost subaltern.
. Numai că acesta l-a simţit că-i un impostor şi un profitor, aşa că io-a calculat partea care i se cuvenea şi i-a dat papucii din firmă.
Mihai Jitaraşu, fost instructor PCRR pe zona Darabani, devenise omul de teren la partidul PSDR a lui Sergiu Cunescu, partid condus la Botoşani de Sandu şi Dănuţă. Jitaraşu l-a adus pe Feodorov la PSDR iar Dănuţă, novice în politică, i-a căzut repede victimă. Profesorul Mircea Dănuţă vedea în Feodorov un om der mare viitor. Numai că în timp ce prin faţă îl lăuda, prin spate Feodorov îl făcea pe Dănuţă albie de porci O făcea din obişnuinţă, dintr-o normalitate înspăimântătoare..
După alegerile din 1996 câştigate de CDR, PSDR Botoşani, parte în Convenţie, a primit funcţia de subprefect iar Dănuţă a ţinut să-i fie dată lui Feodorov. Prefect era ţărănistul Alexandru Simionovici care-i cunoştea meteahna lui Feodorov de a-şi săpa şeful, ambii fiind directori de instituţii în regimul comunist. Cum Simionovici l-a simţit că-i trişat de Feodorov, i-a luat imediat toate atribuţiunile şi l-a lăsat pe post de marionetă, fiind ulterior schimbat din funcţie.
Rămas fără funcţie, Feodorov a început să-l sape pe Dănuţă, poftind la funcţia de preşedinte al PSDR Botoşani. Numai că după alegerile din 23000 PSDR s-a unificat cu PDSR formând actualul PSD iar Feodorov a rămas pe dinafară, cei din PSD Botoşani ştiind ce fel de poamă este,.
O vreme a cochetat cu Societatea Ruşilor Lipoveni, el fiind lipovan de etnie. A
ajuns la lipovenii din Deltă dar l-au simţit aceştia cam ce urmăreşte, aşa că l-au trimis la Bucureşti, de unde venise. Feodorov ar fi vrut să devină candidatul lor la Camera deputaţilor. Ulterior a apărut la PNG Botoşani, partidul lui Gigi Becali. Nu i-a ieşit nicio sfârâială, probabil că Becali l-a citit cam ce caracter are şi l-a îndepărtat din preajma sa.
O perioadă de câţiva ani nu am mai auzit de Lucian Feodorov. Brusc, după aceste alegeri, acesta a apărut candidat AUR şi chiar a obţinut mandatul de deputat. N-am reuşit să aflu cum a ajuns el la AUR şi pe cine a păcălit. Însă aş putea jura că Feodorov nu va termina mandatul la AUR, Va migra la cei care-i vor oferi un câştig, indigferent6 care va fi acel câştig.
Sincer să fiu, niciodată nu mi-aş fi putut imagina că un comunist atât de feroce cum a fost Lucian Feodorov va alunge atât de sus într-un sistem democratic, poziţie de pe care a pângărit public memoria celor căzuţi în decembrie 1989, fără ca vreun politician aflat prin preajmă să-i aducă un cât de mic reproş.
Somnul raţiunii naşte monştri, afirma marele pictor Francisco Goya. Iar pe la poporul român raţiunea doarme dusă!