Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3036
De la 07 Ianuarie 2003
122574975

Cele 4 mari proteste sindicale in desfasurare cu care se confrunta Guvernul Ciolos

  • 15 September 2016, 23:00
Guvernul Ciolos are in fata, in acest inceput de toamna, 4 mari proteste sindicale. Exceptand protestul transportatorilor care a blocat in ultimele saptamani soselele de centura ale marilor oraselor, si care are la baza razboiul cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, celelalte reclama OUG 20/2016 prin care Guvernul Ciolos a reasezat salariile in sistemul bugetar.
1. Protestul in desfasurare al Transportatoriilor
Transportatorii rutieri au organizat joi, in fata Guvernului, un protest impotriva cresterii RCA, in ciuda unei decizii de ieri a Guvernului privind inghetarea RCA pentru 6 luni. A fost cel mai mare din seria de proteste ale trasportatorilor organizate in ultima vreme. Protestul a fost marcat de neintelegerile dintre marile confederatii patronale din transporturi. COTAR a renuntat sa participe, iar protestul de azi a fost organizat de UNTRR si FORT-Ro, al carei presedinte de onoare e Augustin Hagiu, fost candidatul pentru Primaria Sectorului 2 al partidului ultra-nationalist PRU. De altfel, trebuie precizat ca presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, este membru in Consiliul Executiv National al PMP.
In miezul problemei sta modul de calcul a tarifelor de referinta pentru politele RCA. ASF a anuntat ca a ajuns la un acord cu reprezentantii patronatelor care au protestat joi in fata Guvernului asupra elementelor care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA, elemnte in urma carora se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0, tarif tinta care nu include incarcari pentru profit si marja comerciala. In urma acestui acord, transportatorii au inceput sa plece din Piata Victoriei.
Executivul a anuntat ca a dat aceasta Ordonanta "avand in vedere imprejurarile exceptionale manifestate prin dezechilibru major intre cerere si oferta, respectiv disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania". Astfel, Guvernul Romaniei impreuna cu Consiliului Concurentei au considerat necesara instituirea unui mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, manifestat in prima etapa, prin stabilirea de catre ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA.
2. Medicii anunta proteste
Sindicalistii de la Sanitas anunta si ei ca intra in greva generala la sfarsitul lunii viitoare. Personalul medical a fost inclus in Ordonanta de Urgenta 20/2016, prin care Guvernul Ciolos a reasezat salariile. Cu toate acestea, Sanitas reclama inechitatile din sistemul sanitar si de asistenta sociale, invocand ca au fost bulversate nivelele salariale.
Sindicalistii Federatiei Sanitas vor intra in greva generala in toate spitalele din tara in data de 31 octombrie, daca nu se va ajunge la o solutie cu autoritatile pe Legea salarizarii unitare, a anuntat, joi, pentru Agerpres, presedintele Sanitas, Leonard Barascu.
Vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru B1 TV ca oamenii pe care federatia ii reprezinta sunt extrem de nemultumiti pentru ca Ordonantele de Urgenta 20 si 43 ale Guvernului nu doar ca nu au rezolvat inechitatile din sistemul sanitar si de asistenta sociala, dar chiar au bulversat nivelele salariale.
Evenimentul Zilei prezinta calendarul protestelor:
- 15 septembrie - incepe strangerea de semnaturi
- incepand cu 20 septembrie, in fiecare marti, membrii Sanitas vor picheta Ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor
- 12 octombrie - greva japoneza
- 19 octombrie - greva de avertisment
- 31 octombrie - greva generala.
3. Protstele judecatorilor, in plina desfasurae
66 de instante si 25 de parchete au adoptat deja, pana miercuri, in adunari generale "Memorandumul privind justitia", o prima masura de protest, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Magistratii vin cu o serie de revendicari, cele mai importante fiind cele de natura salariala.
Marul discordiei este aceeasi Ordonanta de Urgenta 90, despre care magistratii afirma ca "mentine discriminarea si inechitatea salariala".
Ministrul Justitiei Raluca Pruna a raspuns in 13 septembrie revendicarilor magistratilor printr-o circulara, informandu-i ca "incepand din acest an, salariile si indemnizatiile judecatorilor si procurorilor vor fi cele prevazute in actele normative, fara a fi incluse drepturile salariale stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti", scrie Luju.ro.
Raluca Pruna a respins astfel somatia magistratilor, care solicitau Ministerul Justitiei sa tina cont de hotararile judecatoresti pronuntate in materie de drepturi salariale.
4. Greva in penitenciare
Sistemul penitenciar ar putea fi blocat incepand cu luna octombrie in urma unor actiuni de protest organizate de sindicatele lucratorilor din penitenciare, arata un comunicat al acestor organizatii. Sindicalistii acuza Guvernul ca lucratorii din penitenciare sunt singurii aganjati din structura de aparare care nu beneficiaza de o prevedere a OUG 20/2016, prin care sunt acordate sume compensatorii pentru unele drepturi neacordate in 2009, pe motiv ca angajatii sistemului penitenciar ar fi platiti mai bine decat alte categorii de salariati.
Liderul sindical Stefan Teoroc sustine ca sindicatele si salariatii sistemului penitenciar au notificat deja conducerea penitenciarelor cu privire la refuzul de a efectuare ore de munca in plus iar acest lucru ar putea conduce la blocarea sistemului din cauza deficitului de personal. Stefan Teoroc spune ca s-ar putea ajunge in situatia in care penitenciarele sa fie pazite de Jandarmerie sau Armata.
Mai mult, in perioada urmatoare, lucratorii din penitenciare sustin ca vor sa picheteze penitenciarele iar in prima jumatate a lunii octombrie 2.000 dintre acestia vor protesta in fata Ministerului Justitiei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 16.09.2016
Bancul zilei: Destăinuiri sentimentale
Ameninţare fără precedent din partea lui Putin: ”Vă dăm Republica Moldova înapoi!”
Acuzațiile grave pe care Vântu i le aduce lui Călin Popescu Tăriceanu
Curteşti: Scandal iscat pe seama găinăriei firmei S.C. FEREMAM Orăşeni Deal
Ioan Rotundu
“Apa înseamnă viaț㔠sau lacrimile din ochii populației afectate de secetă, în Botoșani!
Comunicat de presă Penitenciarul Botoşani
Mihaela Huncă vrea să se lepede de Satana mitei
Mita primită mită de la Suceveanu este scoasă la vânzare
Resturi umane a mii de prizonieri, inclusiv romani, gasite intr-o groapa comuna din Rusia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog