Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10475
De la 07 Ianuarie 2003
85336528

Cele bune să s-adune, cele rele să se spele

  • 30 June 2014, 23:00
Ne mai desparte o zi până vom merge la vot. Candidaţii, indiferent de culoarea politică, ca buni creştini ce pretind a fi, în drum spre secţia de votare ar trebui să treacă pe la biserică. Nu înainte de a-şi cere iertare de la contracandidaţii pe care i-au beştelit, pe drept sau pe nedrept, pe tot parcursul campaniei electorale. Ar fi un fel de spălare a conştiinţei de păcatele comise în goana după scaunul puterii, dar şi un imbold interior al dovezii că omenia există şi nu ne-am degradat într-atât încât să fim dominaţi de instinctele animalice. Ar fi dovada acelei toleranţe pe care hâtrul Creangă a sintetizat-o prin sfătoasa zicală moldovenească:
„Cele bune să s-adune
Cele rele să se spele”

Pentru noi, votanţii, important este să fim prezenţi la urnă. Ce vom vota, este o problemă de ordin moral, de maturitate politică, de solidaritate socială şi de dovadă a interesului ce-l manifestăm faţă de problemele comunităţii.
O sinteză a campaniei electorale se impune, nu pentru a manipula conştiinţele în drum spre urna de vot, ci pentru informarea corectă a celor ce-şi doresc acest lucru. Interesul cel mai mare şi lupta cea mai puternică s-a purtat pentru Primăria Botoşanilor. Ţinta tuturor atacurilor a fost primarul Egner (foto). Dacă PSD-ul rămânea hotărât în a-l desemna candidat pe actualul prefect Macaleţi, iar la PRM rămânea candidat vicepreşedintele actual al Consiliului Judeţean, Dorin Ciuştea, concurenţa politică la scaunul de primar al Botoşanilor se limita la aceste două personalităţi, restul candidaţilor devenind simple piese de decor.
N-a fost să fie, iar Egner a devenit calul de bătaie şi pentru cel mai nesemnificativ şi necunoscut concurent. Iar consecinţa n-a întârziat să apară. În timp ce Egner cobora în sondaje în ritmul constantei gravitaţionale, cei doi adevăraţi concurenţi au urcat vertiginos. Mă refer la Cătălin Flutur – PNL şi Florin Ghiorghiţ㠖 PRM. Există posibilitatea ca în urma votului din 6 iunie, din urnă să iasă pentru turul doi varianta Egner şi Flutur, dar şi varianta Flutur cu Ghiorghiţă.
Aceasta în condiţiile când votul nu va fi măsluit, după cum circulă unele zvonuri care acreditează ideea că la toate secţiile de votare din municipiul Botoşani au fost postaţi oamenii lui Egner, pregătiţi să recurgă la orice subterfugiu. Nu lipsit de importanţă este şi faptul că listele cu votanţi, adică listele electorale, sunt întocmite într-o dezordine totală, numărul real de votanţi neştiindu-l nimeni, decât poate Egner.
Pe liste apar străzi inexistente, numere de imobile inexistente sau repetate, blocuri de locuinţe sărite, familii mutate de la secţiile de votare apropiate la altele îndepărtate. Pentru formarea Consiliului Local Municipal vor participa PSD, PRM, PNL şi PD, celelalte partide având şanse minime de a atinge pragul de 5%. Puterea o va deţine PSD-ul, care-şi are pe lista PNL pe Gheorghe Ciubotaru şi la PRM pe Val Guraliuc.
Mai sunt şi alţii, dar tac chitic să nu fie descoperiţi. Aceşti doi pioni otrăviţi sunt oamenii de bază ai primarului Egner, şi rămâne inexplicabil faptul că n-au putut fi anihilaţi de partidele din care fac parte.
La Consiliul Judeţean fără doar şi poate stăpânul adevărat este şi va rămâne PSD-ul. Cred că în campania pentru CJ, cea mai deşteaptă mişcare pe care a făcut-o PSD-ul a fost să concentreze atenţia electoratului pe imaginea lui Constantin Conţac. Dealtfel, actualul preşedinte al CJ este singura personalitate din PSD care are credibilitate de sută la sută prin judeţ. I-am întâlnit tabloul prin cele mai neaşteptate cătune. Localnicii ştiau cine este, ce a făcut pentru judeţ şi ce va mai putea face.
Restul candidaţilor de partide erau celebri anonimi, nebăgaţi în seamă de nimeni. Dacă prin judeţ imaginea PNL-ului este dezastruoasă, cea a PD-ului aflată la pragul minim de 5%, surpriza ar putea veni din partea PRM-ului. Acest partid nu se mai bucură de simpatia anului 2000, electoratul nemaifiind atras de discursul demagogic al lui Vadim Tudor. Foarte mulţi sunt cei care nu mai sunt dispuşi să strice votul pe un partid a cărui lider şi-a schimbat discursul politic numai pentru a fi pe placul unor organisme externe. Una peste alta, la CJ pare a se contura tot o conducere PSD, avându-l în frunte pe Conţac. Personal achiesez la o astfel de conducere, Conţac fiind omul faptelor şi nu a gargarei politice.
Aceasta fiind în mare situaţia politică (este opinia mea şi trebuie luată ca atare), înainte de a merge la urna de vot ar fi bine să chibzuim încă odată dacă cei pe care îi vom vota ne reprezintă interesele, sunt sinceri, nu suferă de demagogie şi de dorinţa de a-şi spori averea. Să nu uităm că a da votul unui candidat cu avere modestă nu înseamnă ca neapărat să-i creăm drum spre îmbogăţire, cum cei deja îmbogăţiţi pe seama funcţiilor nu înseamnă că vor renunţa la a-şi spori averea. Important este să fim prezenţi la vot.
4 iunie 2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Critica n-ajută, poate bâta!
Bancul zilei: Un cadou pentru nevastă
Horoscopul zilei
Ipocrizie de rang înalt la Prefectura Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă