Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13107
De la 07 Ianuarie 2003
122873174

Centrul European de Studii Covasna – Harghita:

  • Nyiro Jozsef – vinovat de propagandă de război fascist şi de anti-Semitism
  • 21 May 2012, 23:00
Este de neînţeles cum Parlamentul ungar girează astăzi o acţiune profund imorală, de reabilitare a unui scriitor care prin loialitatea lui faţă de demersurile criminale ale Parlamentului ungar din timpul lui Szalasi (1944) a dus la cumplite atrocităţi contra românilor din Transilvania şi la Holocaustul contra evreilor din Ungaria şi Transilvania ocupată.
Ce fel de “acţiune culturală” este aceasta şi nu cumva această “pioşenie” de a aduce osemintele lui Nyiro Jozsef în România este de fapt o blasfemie la adresa victimelor legislaţiei Parlamentului ungar din timpul Dictatului de la Viena? Nu cumva această “pioşenie” este de fapt o blasfemie şi la adresa victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, pentru care scriitorul şi parlamentarul ungur Nyiro Jozsef s-a angajat cu toată convingerea sa? “Azi lumea e în flăcări şi cu cât flăcările se înalţă mai sus cu atât mai bine putem pătrunde în adâncul viitorului nostru” – spune Nyiro în 1942.
Cercetătorul care studiază revista editată de Nyiro Jozsef din perioada 1942-1943, intitulată “Magyar Ero” (Forţa maghiară) – din care am citat cele de mai sus – este stupefiat cum acest scriitor s-a angajat cu toate forţele intelectuale pentru sprijinirea războiului, a “Conducătorului” – cum îl numea pe Horthy (“mare ctitor şi unificator de ţară, Domnul nostru Conducător – siguranţa noastră, sprijinul nostru, refugiul nostru şi sursa forţei noastre “) – şi a regimului nazist, a “noii ordini mondiale” ale lui Hitler, publicând, număr după număr (vezi fotografiile la www.forumharghitacovasna.ro), cu comentarii favorabile, portretele acestor criminali de război, vinovaţi de crime contra umanităţii, susţinând cu arma scrisului şi a ideologiei, pas cu pas, războiul din Est contra “bolşevismului” – unde au murit mii şi mii de oameni nevinovaţi – şi războiul de pe frontul african purtat de nazişti contra marilor puteri democratice Anglia şi Statele Unite ale Americii.
Nu credem că statul român ar face un act necesar şi drept să admită extensia actului imoral al Parlamentului ungar pe teritoriul românesc de a onora pe acest Nyiro Jozsef, jignind astfel pe cetăţenii români care au avut de suferit de pe urma legislaţiei ungare din timpul parlamentarului Nyiro Jozsef, jignind sentimentele naţiunii americane şi ale naţiunii britanice, Nyiro Jozsef a publicat frecvent în revista sa, cu satisfacţie, imagini cu prizonieri americani şi englezi din lagărele naziste, a publicat cu satisfaţie imaginea unui nou avion german care “ar putea bombarda New York-ul” (cum comenta Nyiro), imagini cu avioane naziste care bombardează oraşe din Anglia (vezi fotografiile alăturate).
De asemenea, s-ar jigni profund şi sentimentele naţiunilor din fosta URSS, Nyiro Jozsef publicând cu mare satisfacţie succesele honvezilor şi ale naziştilor, inclusiv ale trupelor SS, pe frontul din Est, cu sate “bolşevice” în flăcări, cu Stalingradul numai ruine, cu cadavre ale “bolşevicilor” presărate pe câmpul de luptă şi îngheţate, revista sa fiind o armă perfectă în sprijinul honvezilor de pe front, unde avea mare cinste (a se vedea fotografia cu “Magyar Ero” pe frontul din Est).
De fapt hovezilor le era dedicată revista, pentru că “Honvezii întruchipează astăzi forţa maghiară,… publicaţia noastră îi aşează în rândul întâi pe honvezi, gravând pe fruntea lor cele două cuvinte magice care sunt cheia secretului adânc ascuns în măruntaiele vieţii maghiarimii: …”- spune Nyiro.
Acest “apostol al maghiarilor” mai spunea: “Slăvit fie Dumnezeul maghiarilor! Mă gândesc la fapte concrete atunci când vreau să dovedesc vitejia honvezilor. Cei avizaţi apreciază aşa cum trebuie faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, iar lumea priveşte cu admiraţie pe honvezii maghiari.
Nu avem voie să-i uităm niciodată”. Numai că, din păcate, aceşti honvezi care au comis odioasele atrocităţi contra românilor: copii, femei, bătrâni nevinovaţi de la Ip, Treznea, Camăr, Zalău, Huedin, Mureşenii de Câmpie şi din alte localităţi româneşti ale Transilvaniei erau de partea fascismului şi a nazismului, nu de partea demnităţii şi libertăţii umane, a civilizaţiei. S-ar jigni, de asemenea, şi sentimentele evreilor de oriunde, Nyiro Jozsef a publicat o instigare contra evreilor în revista sa, identificând astfel pe evrei cu spionii şi cu duşmanii maghiarimii, care răspândesc numai zvonuri duşmănoase.
“În închisoare este locul răspânditorilor de zvonuri” – instigă Nyiro, de fapt Hitler, atât de cultivat de Nyiro în revista sa, va găsi, nu peste mult timp, soluţia finală pentru evrei . Nu sunt numiţi evreii, dar imaginile acestor “spioni şi duşmani” sunt exclusiv numai cu evrei (vezi fotografiile la www.forumharghitacovasna.ro), într-un moment extrem de periculos, când se năştea ideea criminală a Holocaustului.
“Maghiarul conştiincios trebuie să dea dovadă de un comportament identic inclusiv faţă de cei care sunt nehotărâţi ca şi faţă de cei care nu-şi îndeplinesc îndatoririle în spiritul compasiunii şi a disciplinei impuse de ordinele maghiare ale zilelor noastre!” – mai instigă Nyiro – , şi astfel nu este de mirare cum “maghiarul conştiincios” a participat cu nespusă cruzime în Transilvania contra românilor şi apoi la adunarea evreilor în lagărele de concentrare şi transportul lor la Auschwitz, Dachau, Birkenau şi în alte locuri ale morţii.
Evident că Nyiro Jozsef a fost căutat după război, pe bună dreptate, ca şi criminal de război.
Aşteptăm ca statul român să stopeze astfel de acţiuni de “pioşenie” şi “culturale” pe teritoriul românesc, ţinând cont că acestea jignesc – conştient sau nu – sentimentele, nu numai ale românilor, ci şi ale naţiunilor americane, britanice, ucrainene, ruse, evreieşti şi ale altora care au fost de partea democraţiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Biroul de presă al CESCH, 19 mai 2012
Romanian bGlobal News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Furia mamei
Cine pierde şi cine câştigă?!
Ioan Rotundu
Botoşani: Campania electorală văzută la faţa locului (II)
Sute de kilograme de zahăr cu aromă de evaziune, confiscat la Mihăileni
În drum spre casă s-a ales cu un dosar penal
Cum a transformat ministrul Daniel Constantin un training intr-o diplomă acordată de Scottish Agricultural College
Ministrul Silaghi şi-a angajat până acum 11 consilieri şi secretari
Tot de la “păsărică” i se trage şi lui Romanescu
Ioan Rotundu
Călăraşi: Eveniment de neuitat pentru bătrânii comunei
Botoşani: Premianţi în chimie felicitaţi de prefectul judeţului
Bătaie cu sticle de bere la Roma
Bac în sesiune specială
O nouă strategie pentru prevenirea violenţei în şcoli
IŞJ Botoşani mai are nevoie de 180 camere video
Nu se mai achiziţionează prin licitaţie mobilier pentru clasele pregătitoare
Deces la Maternitatea Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog