Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24695
De la 07 Ianuarie 2003
122884762

Cetatea Sarmisegetusa, regat devastat de nepăsare şi căutători de aur

  • 15 October 2009, 23:00
Din ce în ce mai multe exemple par a spulbera orice dubiu referitor la faptul că românilor nu le pasă cine sunt şi de unde vin şi că istoria nu are greutate pentru ei decât atunci când ea se poate cântări, la propriu, în aur. Corespondentul Ştirilor Pro Tv, Alex Dima, prezintă în cadrul emisiunii România, te iubesc!, difuzată de Pro Tv duminică, 18 octombrie, de la ora 18:00, o anchetă despre situaţia actuală a cetăţii Sarmisegetusa, monument încadrat în patrimoniul UNESCO, şi despre celebrele brăţări dacice, furate şi recuperate ulterior de statul român, cum altfel decât pe bani grei.
Cei care se încăpăţânează să ajungă până la Sarmisegetusa, în Munţii Orăştiei, pe un drum care, deşi a costat fabuloasa sumă de 78 de miliarde de lei vechi, a fost rupt imediat de ape, constată că locul zace în paragină. Indicatoarele până la cetate, pliantele informative, ghizii sau orice alt detaliu ce ţine de prezentarea civilizată a unui astfel de loc, de o inestimabilă valoare istorică, lipsesc cu desăvârşire.
Statul şi-a luat mâna de pe leagănul civilizaţiei dacice şi nici o autoritate a acestuia nu are grijă ca acest loc să fie amenajat, reconstruit şi valorificat. Aşa cum numai pe aceste meleaguri se întâmplă, responsabilitatea este pasată de la un om la altul, până la cel mai înalt nivel cu putinţă. Până la urmă însă, legislaţia proastă, stufoasă şi incompletă, la care s-au adăugat autorităţiele nepăsătoare şi incompetente au făcut ca acest loc să fie al nimănui. Dar, cum se întâmplă mai de fiecare dată, nu lipsesc cei care au de câştigat de pe urma faptului că acest loc este neadministrat şi nepăzit: căutătorii de aur, care mişună nestingheriţi prin zonă.
În ultimii ani, Munţii Orăştiei au fost scormoniţi cu simţ de răspundere şi sute de kilograme de aur, cosoni şi podoabe au fost vândute peste graniţă. Alex Dima a obţinut în premieră un interviu cu Florin Rambetea, zis şi „Brăţară”, căutătorul de aur care a descoperit cele zece brăţări dacice în 2000 şi care acum se teme pentru viaţa lui. Acesta s-a lasat cu greu convins sa povesteasca despre anul 2000 cind a fost angajat de doi cămătari din Deva pentru a-i ajuta să sape în munţi şi să găsească aur, precum şi despre momentul descoperirii preţioaselor podoabe, care i-a schimbat viaţa pentru totdeauna, în rău însă.
Brăţările au intrat pe piaţa neagră, iar în clipa în care au fost descoperite, statul român a cheltuit sute de mii de euro pentru a le recupera. Însă şi această poveste are ceva cusut cu aţă albă, pentru că există voci care ridică semne de întrebare despre autenticitatea lor. Cei care le-au analizat şi care au semnat expertiza susţin autenticitatea lor, în timp ce un bijutier afirmă cu sinceritate c㠄dacă ştii compoziţia, se pot face simplu” şi c㠄băieţii deştepţi fac asta”. O poveste dureroasă despre o cetate care cândva era inima unui regat şi despre sumele fabuloase cheltuite de statul român pentru a recupera ceva ce poate fi un veritabil fals, duminică, la România, te iubesc!, într-o investigaţie realizată de Alex Dima. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marcu a descoperit că preşedintele Băsescu are manifestări dictatoriale
Majoritatea angajaţilor de la Apa Grup ar putea scăpa de concediere
Peste treizeci de botoşăneni înşelaţi prin telefon
Preşedintele Ţâbuleac mai speră să aducă bani europeni
el susţine că va primi finanţare pentru trei importante proiecte
Noul operator botoşănean de apă este „în sala de naşteri”
Dacă nu mai pot de grija noastră, atunci…
Ioan Rotundu
Atacul din vară asupra unui profesor român din Irlanda a fost anunţat acum
Posibil atentat împotriva tinerilor, la Chişinău?
Ţigări de contrabandă confiscate la Dorohoi
Program TELE'M Botoşani, vineri
Horoscop
Întrebare încuietoare pentru o blondă
Magicianul Băsescu
Are 21 de ani, vă ridică la cer, dar vă ia şi banii
Bălăşcău este cercetat penal pentru furt intelectual
Asiguraţii de sănătate, la cheremul patronilor şi al CAS
Deficit important de medici la Pediatrie
Sediul CAS rămâne nereabilitat
Sindicatele par a se înţelege cu patronatele
Macovei nu se arată alarmată de prezenţa profesorilor pensionari
Zarug stă cu geamantanul la uşa Protecţiei Consumatorului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog