Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26860
De la 07 Ianuarie 2003
104532562

Cetăţeni de onoare ai comunei George Enescu

  • 4 September 2015, 23:00
La propunerea Fundaţiei NICOARĂ Botoşani,duminică 6 septembrie 2015,la Casa memorială George Enescu,va avea loc ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare a comunei George Enescu, jud.Botoşani, următoarelor personalităţi din Rep.Moldova :
1. Nicolae Botgros – un magician al viorii, care conduce din 1978 Orchestra de Muzică Populară LĂUTARII din Chişinău, considerată cea mai bună orchestră de gen din întreg arealul românesc, pentru măiestria deosebită în interpretarea la vioară a melodiilor populare româneşti şi neobosita preocupare de a rămâne un autentic şi neântrecut staroste de lăutari:
2. Vasile Iovu - primul naist profesionist din stânga Nistrului şi primul profesor la clasa de nai a Academiei de Muzică din Chişinău, autorul primei Metode de nai destinate învăţământului mediu şi universitar - profesor universitar, instrumentist de excepţie la nai, compozitor, fiind decorat în luna mai a acestui an de Preşedintele României cu Ordinul MERITUL CULTURAL în grad de ofiţer al României – în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate artistică şi în mod deosebit pentru măiastra interpretare a rapsodiilor enesciene la nai ;
3. Constantin Rusnac – compozitor cu renume în arealul românesc, cântecele şi compoziţiile sale fiind publicate în diverse culegeri antologice şi colective. Profesor universitar, a fost rectorul Conservatorului de Stat Gavril Musicesu din Chisinău, Prim-vicepreşedinte al ministrului culturii din Rep.Moldova şi în prezent Secretar General al Uniunii Compozitorilor din Moldova, Secretar General al Comisiei Naţionale a Rep.Moldova pentru UNESCO şi din anul 2010 este Preşedintele Consiliului Naţional Delfic .Activitatea sa compoziţională este bogată şi diversă, remarcându-se prin creaţii muzicale pentru copii, compoziţii de muzică uşoară şi simfonică ,având creaţii deosebte închinate idolului său – George Enescu ;
4. Iulian Filip – scriitor, jurnalist, dramaturg din Rep.Moldova,doctor în sectorul de folclor al Secţiei de etnoghrafie şi studiul artelor de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.A ocupat diverse funcţii administrative la Ministerul Culturii din Moldova şi şef al Direcţiei de Cultură a Primăriei Chişinău şi,în acelaşi timp, jurnalist şi reporter la Radioteleviziunea din Moldova, prilej cu care şi-a adus o contribuţie remarcabilă la difuzarea şi popularizarea creaţiilor enesciene în Basarabia. În semn de înaltă preţuire a abnegaţiei şi dăruirii cu care a contribuit la formarea tinerei generaţii din Republica Moldova,pentru implicarea constantă în promovarea limbii române şi a valorilor democrative în spaţiul românesc dintre Nistru şi Prut, la data de 25.11.2014 a fost decorat de preşedintele României cu Ordniul Naţional SERVICIUL CREDINCIOS – în grad de ofiţer.
Acţiunea face parte din programul propiectului cu denumirea DIALOG MOLDAV, cofinanţat de Consiliul Judeţean Botoşani în baza contractului de finanţare nerambursabilă din fonduri ale bugetului Judeţului Botoşani pentru activităţi nonprofit, de interes judeţean, domneniul cultură cu nr.8979 din 2 iunie 2015. După ceremonia de acordarea a titlului de cetăţean de onoare, va avea loc în sala Căminului cultural din localitate un spectacol susţinut de maeştrii Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Constantin Rusnac şi solista Natalia Tanasciuc din Chişinău, precum şi de Grupul Folcloric VATRA Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


"Interesul National", acum si pe tricourile UNPR-istilor
Vladimir Putin isi arata latura sensibila, intr-o noua incercare de a-si intari popularitatea aflata in scadere
Porumbei de uscător si gândaci de apartament
Jihadistii de la Statul Islamic au distrus trei turnuri funerare din Palmyra
Cum se vad efectele propagandei antioccidentale a Kremlinului in sondajele de opinie
Atitudinea rusilor fata de SUA si UE se radicalizeaza
BASF si Gazprom fac o afacere de miliarde de euro in ciuda sanctiunilor internationale
Horoscopul zilei de 5.09.2015
Bancul zilei: Dezamăgirea lui Chris
Reţeta zilei: Roşii cu ţelină şi ardei iute pentru ciorbe
Linistea presedintelui Iohannis
Dă-i pe goarnă, coane Mitică, că-ţi ia Fiscul muncuşoara!
Ioan Rotundu
Botoşani: Judecător sindic cu ochelari de eclipsă solară pe ochi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă