Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27625
De la 07 Ianuarie 2003
122913274

Chemaţi să votăm bracuri politice

  • 8 October 2007, 23:00
Ziua când va trebuie să ştampilăm buletinul de vot pentru a ne alege europarlamentarii se apropie vertiginos. Nu mai avem mult până la 25 noiembrie, iar partidele au depus listele de candidaţi, care nu mai pot fi modificate. Pentru că nu putem fi indiferenţi cine şi cum ne va reprezenta ţara în Parlamentul European, o trecere în revistă a candidaţilor botoşăneni ne-ar edifica asupra opţiunii de vot şi poate ne-ar motiva mai mult să fim prezenţi la urne în duminica de noiembrie sorocită acestor alegeri. O anchetă în rândul filialelor botoşănene ale partidelor ne-a dat posibilitatea să luăm cunoştinţă de numele candidaţilor botoşăneni şi de şansele acestora de a ajunge europarlamentari. Cel mai important partid, PSD-ul, îl are candidat pe prof. dr. Constantin Manolache (foto), fost vicepreşedinte CJ. El ocupă locul 33 pe listă şi nu are nici o şansă de a fi ales. Dealtfel PSD-ul şi-a propus să obţină 10 – 12 mandate de europarlamentar din cele 35 cuvenite României.
Al doilea partid, să-i zicem de opoziţie, este Partidul Democrat. Candidatul său este viceprimarul Florin Ghiorghiţă şi ocupă pe listă tot locul 33. PD-ul speră să obţină în jurul a 15 mandate. Aşadar, viceprimarul nostru n-are nici o şansă, fiind înscris pe listă ca atractivitate de vot pentru botoşăneni. Personal nu cred că botoşăneni vor vota lista PD de dragul lui Ghiorghiţă.
O problemă aparte vine din partea PNL. Cap de listă la europarlamentare este Renate Weber, fiica lui Max Weber, fost director al Filarmonicii Botoşani şi chiar fondatorul acesteia. Tot Max Weber a întemeiat în Botoşani şi Teatrul de păpuşi Vasilache. Este greu de spus că Weber este botoşăneancă, deoarece n-are nimic în comun cu urbea noastră, decât că s-a născut aici la 3 august 1956, în rest a trăit şi a muncit în Bucureşti. Mai mult , sunt voci politice botoşănene care susţin că Weber este mai apropiată de Israel decât de Botoşani.
Fiind cap de listă, Weber va fi aleasă europarlamentar, dar nu putem s-o revendicăm ca fiind botoşăneancă get-beget. Dar, având în vedere poziţia sa de apărător al societăţii civile, cred că poate intra în vederile noastre de vot.
Partidul Conservator s-a oprit asupra Marcelei Lozneanu, preşedintele filialei botoşănene şi totodată vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Ea ocupă locul 15 pe listă, iar PC-ul speră să obţină 2 sau 3 mandate. Iată că şi Marcela Lozneanu are rol de decor şi de momeală pentru voturile noastre. Să sperăm că măcar membrii săi de partid o vor vota.
Dorin Ciuştea a fost aşezat de Gigi Becali, în Partidul Noua Generaţie, pe locul 10. Speranţele lui Becali sunt de evaluate la 5 europarlamentari. Mai că-ţi vine să râzi. Dacă va continua să facă fiţe pe seama echipei de fotbal Steaua, nu va avea parte de voturile suporterilor echipei, voturi în care îşi pune mari speranţe. Nici crucea, nici sabia, nici asemuirea cu vitejii voievozi români nu-i vor aduce cele cinci mandate. Iar Ciuştea va lua tot atâtea voturi cât şi colega sa de la PC, că doar amândoi sunt vicepreşedinţi CJ şi n-ar fi bine ca electoratul să-i diferenţieze.
Curios, dar pe listele PRM nu se află nici un botoşănean. De ce s-o fi supărat pe noi Corneliu Vadim Tudor nu ştim, dar îi semn rău pentru conducerea botoşăneană a partidului. Ceva voturi va culege şi PRM-ul, că mai are câteva sute de membri prin judeţ.
Codaş din orice punct de vedere este Partidul Liber Democrat. Necunoscut electoratului prin vreo platformă electorală sau doctrină politică consacrată, pe lista PLD figurează doi botoşăneni. Liviu Rădăşanu, ilustru necunoscut în judeţ, preşedintele filialei ocupă locul 26. Dorohoianul Daniel Popa, şi el anonim din punct de vedere politic, ocupă locul 31. Poate că Theodor Stolojan, aşezat cap de listă, să obţină ceva voturi. Dar mă îndoiesc că vor fi suficiente ca să stea la Bruxelles sau Strasbourg.
Pe 25 noiembrie vom merge la vot. Cine va dori. Însă nici un partid, cel puţin până la ora actuală, nu ne-a spus de ce vrea să-i votăm candidaţii. Ce vor candidaţii lor să facă în Parlamentul European ca şi nouă, românilor, să ne fie mai bine. Vom vota ca să ne dăm cetăţeni europeni, în rest… fiecare ne vom descurca cum vom putea. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Biserică sfinţită cu pietate duhovnicească şi înghesuială tipic românească
Prima competiţie de streetball de la Flămânzi
Directiva europeană asemănătoare cu planurile de stat ale lui Ceauşescu
Va închide Agenţia de Protecţia Mediului societatea Termica?
Ciorbă ministerială a la Băsescu
(Cârcotaşul)
AJOFM oferă credite, angajatorii sunt prudenţi
SIP vrea schimbarea metodologiei de acordare a salariilor de merit
Aproximativ 1500 pachete de ţigări confiscate
Săptămâna prevenirii criminalităţii
Dreţcanu conduce delegaţia României la AUI Geneva
În loc de treabă românească s-a făcut una ţigănească
Prefectul răspunde prompt provocării senatorului Vasilescu
Prefectul Sorescu vrea să îndrepte o greşeală funciară
Absenţa prefectului la Dorohoi suplinită de membrii cancelariei sale
Tinerii afacerişti sunt ademeniţi de mirajul banilor lui Becali
Garda Financiară se laudă că a depăşit planul la amenzi şi confiscări
Penegiştii botoşăneni au prins podiumul în partid
Horoscop
La restaurant
Poate vă lipseşte nişte lucernă?!
Program TELE’M Botoşani, marţi, 9 octombrie
Mihai Petre îşi joacă propriul rol în „Cu un pas înainte”
Începe competiţia visurilor la “Dansez pentru tine”
Monica şi Mihaela au participat la lansarea „Canal+ Romania”, la Madrid
Puteţi opta şi pentru acest sistem de pensie privată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog