Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2378
De la 07 Ianuarie 2003
75033680
Chisinau:

2 iulie 2009- 505 ani de la moartea Marelui Domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt

  • 2 July 2009, 23:00
Muzică şi multe flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În dimineaţa zilei de azi, 2 iulie, deja peste o sută de persoane s-au adunat pentru a comemora 505 ani de la moartea domnitorului.
Cei prezenţi cântau şi ei împreună cu ansamblu „Plăieşii" versurile cântecului „Când era să moară Ştefan". Participantii l-au invocat apoi pe marele domnitor şi l-au rugat să vină pentru câteva zile în Moldova ca să facă ordine în ţară, transmite Unimedia, preluata de Romanian Global News.
Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au depus împreună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. La monument deja era coşul cu panglica Preşedintelui ţării, semn că şi guvernarea a trecut să comemoreze 505 ani de la moartea domnitorului, însă presa nu a fost anunţată.
Ansamblu Plăieşii, condus de Nicolae Grebincea, au început ceremonia prin cântecul „Când era să moară Ştefan". Toată lumea cânta aceste versuri: „Când era să moară Ştefan. Multă jale-a fost în ţară..."
De la eveniment nu au lipsit nici conducerea Primăriei Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Mişcarea Acţiunea Europeană.
Întrebat ce reprezintă pentru el Ştefan cel Mare, Vlad Filat, liderul PLDM a declarat: „Este un exemplu de demnitate şi de modul în care să-ţi serveşti patria. Ştefan este în continuare un simbol al nostru şi care va dăinui mereu."
Dorin Chirtoacă, vice-preşedinte PL, a sublniat că „este simbolul stabilităţii şi statalităţii Republicii Moldova. El a devenit domnitor la vârsta de 27-30 ani şi a avut o domnie de 47 ani".
Serafim Urecheanu, liderul AMN, a declarat: „Rădăcinile ţării şi neamului nostru se trag de la Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, care ne-a adus faima şi stima. El a menţinut relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. El a păstrat credinţa noastră creştină, este personalitatea neamului nostru cu care ne mândrim".
În replică la faptul că guvernarea a adus flori fără să anunţe presa, Serafim Urechean a precizat: „El nu poate fi comparat cu cei care astăzi vin pe întuneric ca sa-şi facă obligaţiunile, mai lasă câte un coş pe furiş, e vorba de domnitorul distrugător al republicii Moldova, Vladimir Voronin".
„Să reabilităm imaginea lui Ştefan cel Mare, cred că cel mai bun omagiu ar fi ca poporul nostru chinuit, prostit, derutat să se trezească, la finele acestei luni si să voteze forţele democratice", a declarat Arcadie Suceveanu, membru Uniunea Scriitorilor. În anul 1504, în 2 iulie, marţi, a plecat la cele vesnice voievodul Moldovei Stefan cel Mare, împovărat de lupte si de glorie
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicii specialişti din policlinică nu respectă programul
De la 1 iulie preşedinţia UE este asigurată de Suedia, care vrea să ajute justiţia română
Primarul, neiertător până şi cu propriul consilier
Podul de lemn de la Chiţoveni, intenţie de reabilitare
Logică cazonă
Tensiunea Monicăi
Proba de sport la Bac s-a luat şi pe bani
S-a făcut repartiţia pe licee
Noul sistem de verificare a datelor cetăţenilor români din străinătate
„Monitorul Oficial” din România “denunţă” SIS-ului lui Voronin pe basarabenii cu dublă cetăţenie
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 3 iulie
Un bilanţ al pagubelor provocate de grindina ce s-a abătut asupra judeţului
Ţâbuleac vrea să „usuce” praful făcut de cei de la Apa Grup
Filială a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural la Botoşani
Expoziţii de grafică, pictură şi felicitări ale tinerilor din Penitenciarul botoşănean
Şeful CJ Botoşani a renunţat la mici şi hramuri pentru Ştefan Luchian
Coadă la uşa prefectului… de ziua sa
are de acum încolo cu ce să îi boxeze pe subordonaţii indisciplinaţi
Salariile celor de la DGASPC fac gaură în bugetul CJ Botoşani
Românul şi anonimatul
De cinzeci de bani regrete
în loc de cincizeci de bani plătesc 59,5 lei taxa de deblocare ca să nu plătească taxa de parcomat, proprietarii de autoturisme botoşăneni parchează alandala
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă