Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2297
De la 07 Ianuarie 2003
79885398

Chişinăul vrea parteneriat strategic cu SUA , România, Ucraina .. dar şi cu Rusia

  • 23 October 2009, 23:00
Ministrul de externe de la Chisinau, Iurie Leancă a fost intervievat de Europa Liberă despre mesajul lui Joe Biden referitor la Basarabia.
Europa Libera: Am stat de vorba joi seara, tîrziu, cu ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, intrebindu-l mai intii cum comenteaza declaratiile de sprijin ferm pentru Moldova facute la Bucuresti de vicepresedintele american Joe Biden.
Iurie Leanca: In primul rind, in luna iulie, daca imi amintresc bine, vicepreşedintele american Biden s-a aflat la Kiev şi cu acea ocazie nu am retinut sa se fi referit la situatia democratiei din Moldova, la necesitatea unui sprijin pentru autoritati. Si acum, cu aceasta ocazie, vedem o diferenţă enorma şi este o diferenta pozitiva.
Din punctul meu de vedere explicatia este ca la Chisinau s-a schimbat puterea, ca exista acum o coalitie de partide care si-au propus promovarea unor reforme politice, economice, sociale, care vor aduce beneficii cetătenilor republicii Moldova si vor permite integrarea Moldovei in familia europeana, care se bazeaza pe anumite valori, pe anumite principii şi standarde.
Deja stim despre decizia pozitiva Statelor Unite de a beneficia de o suma foarte importanta de bani in cadrul programului Provocările Mileniului, ceea ce vine inca o data sa demonstreze ca atunci cind la Chisinau se instaureaza o putere constienta si responsabila, vine si sprijinul din afara.
Europa Liberă: Domnule ministru, sa înteleg că este vorba de un parteneriat special la care se gindeste Republica Moldova cu Statele Unite ?
Iurie Leancă: În programul de guvernare, ne-am propus parteneriate strategice cu 4 ţări - la est de noi cu Ucraina si Rusia, la vest de noi cu Romania si Statele Unite. Bineinteles ne dorim o astfel de relatie si cu Uniunea Europeana si tările membre. Din pacate, in ultimii 8 ani si jumătate, relatia cu Washingtonul şi-a pierdut în totalitate din vitalitate si dinamica. Eu nu stiu ce obiective a vrut sa realizeze Chisinaul oficial pe parcursul anilor, in raporturile sale cu Washingtonul. Ceea ce dorim noi, este sa reluam relatia de acolo de unde am lasat-o in 1999-2000.
Ne propusesem atunci sa elaboram asa zisul plan de actiuni care urma sa aibe 3 coordonate - discutii politice, discutii strategice si pe probleme de securitate şi a treia componenta urma sa fie sprijinul american in domniul relatiilor comerciale, atragerea investitiilor. Am vorbit deja cu reprezentatii ambasadei americane la Chisinau, am gasit o reactie pozitiva fata de aceste propuneri, fata de ideea reanimării relatiilor si coerentizării acestor mesaje.
Sper foarte mult că intr-o perioada previzibila ne vom deplasa la Washington, oficialităţile de la Chisinau, şi sper foarte mult că, intr-o proxima ocazie şi vicepreşedintele american si secretarul de stat, sa se afle nu doar in regiune, dar ne vor vizita şi la Chisinau. Si sunt convins ca vizita acestor inalte oficialităţi la Chisinau va depinde de maniera şi de viteza cu care guvernul va intelege sa promoveze reformele. Suntem foarte motivati în acest sens si sunt convins ca vom reusi mai ales ca avem acest sprijin din partea tarilor membre ale Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia, o imensă piaţă de desfacere pe care România a pierdut-o
Americanii, despre R. Moldova, la Bucuresti
Bogat şi sărac: Se rupe PCRM?
S-a sfinţit nouă biserică românească din Pasat, ţinutul Herţa
Tristeţe în comunitatea românilor din Ungaria
profesorul Mihai Cozma a încetat din viaţă
Protocol pentru asistenţă juridică gratuită în Italia pentru români
Românii din Canada l-au primit pe românul basarabean, Vasile Şoimaru
Simona Jumară, patroană de restaurant
Secretara Florica face baie şefului
Horoscop
Beţiv vertical
Ardei umpluţi în bulion
Povestea ţăranului român autentic spusă la Truşeşti
Un poliţist vrea să se îmbogăţească pe seama banului public
Premiul de excelenţă pentru activitatea prefectului Cristian Roman
De luni, botoşănenii vor putea ridica zahărul şi făina
Centrale termice de la primărie pentru nevoiaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
După ziar, şi-a cumpărat televiziune
Desemnarea directorilor de şcoli rămâne încurcată
Spitalul judeţean şi-a îndeplinit şi depăşit planul la internări
DSP-ul va verifica unităţile şi camerele de primirea urgenţelor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă