Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10124
De la 07 Ianuarie 2003
85170164

Chişinăul, încercând să rămână cu dosul în două luntrii, ar putea cădea între ele

  • 11 March 2010, 23:00
Miniştri ai guvernului de la Chisinau, apartinand partidului prorus al lui Marian Lupu, continua sa impinga Basarabia in bratele Rusiei. Dupa semnalul dat Bucurestiului prin trimiterea lui Andrei Popov ca sef al delegatiei care a venit sa negocieze cu Externele de la Bucuresti, Popov a plecat repede la Moscova pentru a-i informa pe rusi despre discutiile din Romania, dar si pentru a primi noi instructiuni privind optiunile Moscovei in ceea ce priveste evolutiile politice de la Chisinau.
Popov, care este Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, s-a vazut cu grei ai Kremlinului cum ar fi vicepreşedintele Consiliului de Securitate, Iurii Zubakov, Preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru relaţiile cu statele CSI, Alexei Ostrovskii şi cu Preşedintele Comitetului Executiv al CSI, Serghei Lebedev, dar si cu Grigorii Karasin, Secretar de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.
Un alt ministru al gruparii pro-ruse a lui Lupu vrea sa integreze Basarabia in noua uniune pe care Rusia o pregateste pe scheletul muribundului CSI. Conform lui Valeriu Lazar, vicepremier in executivul de la Chisinau, "Moldova urmează să studieze şi să valorifice noile instrumente de integrare în cadrul Comunităţii Statelor Independente, propuse de Federaţia Rusă, pentru fortificarea şi modernizarea propriului potenţial economic", "Integrarea" a fost propusa de către Rusia în cadrul celei de-a 45-a Reuniune a Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente şi la Forumul liderilor business-ului din ţările CSI, care s-au desfăşurat la Moscova în data de 5 martie.
Printre priorităţi se numără integrarea în sfera energetică, sporirea eficienţei energetice a economiei, realizarea unor programe energetice comune, integrarea în sferele financiar-bancară, transporturilor, asigurării informaţionale a activităţilor de cercetare şi inovare, adica, cu alte cuvinte, dependenta totala de noua structura.
Lazar se arata incantat si incearca sa vinda cat mai atractiv marfa Moscovei: „CSI îşi propune să devină o structură atractivă pentru membrii săi, oferindu-le posibilitatea unei integrării la nivele diferite şi cu viteză diferită, în corespundere cu priorităţile naţionale de dezvoltare" , se arata in comunicatul ministerului economiei condus de Lazar.
Dealtfel Valeriu Lazăr l-a citat pe Serghei Lavrov, adevaratul sau sef, care a declarat că în lumea modernă creşte rolul structurilor regionale şi chiar al aşa-numitelor alianţe pentru supravieţuire.
Cu alte cuvinte Lazar spune ca este preferabil ca Basarabia sa supravietuieasca in CSI decat sa prospere in Uniunea Europeana.
Miscarile pro-ruse de la Chisinau arata practic si planul Moscovei care joaca, asa cum este normal pentru un jucator, pe cel putin doua carti principale. Una este Partidul Democrat care are ca misiune, ajutat si de alte persoane din celelalte partide ale AIE, sa impinga Alianta catre Moscova, tipand si invocand distrugerea bietei tarisoare la orice gest al AIE in alta directie. Cartea a doua este Voronin si aliatii sai care incearca sa preia puterea pe fondul dezamagirii provocate de AIE, care nu a reusit sa respecte doleantele celor care in 7 aprilie au adus-o la putere.
Bucurestiul bajbaie, derutat si de mesajele dezamagitoare ale asa ziselor partide pro-romanesti si pro-europene de la Chisinau si nu stie sigur daca suta de mlioane de euro care vor fi trimisi la Chisinau, nu vor ajuta primarii numai unuia dintre partidele din AIE, partid al carui lider a inceput sa aiba cel putin o atitudine ambigua fata de Romania si de romani. Functia si privilegiile il fac sa uite de prieteni. Ca si pe altii de altfel. Dar totul se vede si se contorizeaza, iar nota de plata nu va intarzia sa apara.
Tot la fel de adevarat este si faptul ca incoerenta Romaniei in gestionarea eforturilor de ajutor si reintegrare a romanilor basarabeni ramane un obstacol extrem de serios pe care institutiile romanesti conduse de birocrati rau intentionati sau prosti, nu a reusit sa-l depaseasca.
Fara evolutii rapide, coerente si hotarate prin care Romania sa-si ajute singura romanii basarabeni de dincolo de Prut, daca este nevoie sarind peste clasa politica de la Chisinau, lucrurile nu vor evolua pozitiv. Evident daca partenerii de la Chisinau continua sa joace la mai multe capete, este singura solutie.
Dar in conditiile in care acestia sunt gata sa arunce in incertitudine si saracie timp de10-15 ani, poate mai mult, trei milioane de romani doar pentru a-si pastra privilegiile institutionale in loc sa le ofere securitate si prosperitate prin topirea frontierei de pe Prut, atunci ceva este defect undeva.
Apropos, daca la referedumul pentru noua Constitutie ar mai fi adresata o intrebare: "Sunteti de acord sa ne integram in Uniunea Europeana prin reunirea cu Romania?".
Intr-o astfel de campanie adevarul ar iesi la suprafata. Si la Bucuresti si la Chsinau. Exista oare un partid la Chisinau care sa sustina introducerea unei asemenea intrebari pentru ca poporul sa fie cel care sa hotarasca?
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cum poţi face sex cu colega de birou
Bucătăria Jurnalul: Ciorbă rădăuţeană ca la ea acasă
Românii din ţară şi de pretutindeni spun NU enclavizării pe criterii etnice a României
Facilităţi în obţinerea actelor pentru basarabenii din străinătate
Romanii au plătit anul trecut 41 milioane de lei
pentru greşelile judecătorilor sancţionate de CEDO
Acţiuni religioase tematice în Postul Mare,
la biserica „Sf. Maria” din Dacula, Georgia
Firmele vor achita cu prioritate principalul unei datorii la stat,
iar numărul declaraţiilor fiscale va fi redus
Scandalul pedofiliei din Biserica Catolică
Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, aduce în discuţie celibatul sacerdotal
Funcţionarii publici cer repoziţionarea în grilele de salarizare
La ce poate fi bun CO2-ul
Doi deputaţi PDL implicaţi într-un scandal de prostituţie şi trafic de persoane
O firmă nu poate fi controlată de mai multe ori în decursul a doi ani
Nu avem nevoie de o revenire spectaculoasă
„Fata babei şi fata moşneagului”
Noi gesturi de iubire, de la prichindei pentru mame
Profesori formaţi ca buni consilieri ai elevilor din Flămânzi
Paşi ai europenizării
IPS Teofan va face vizite pastorale în judeţul Botoşani
Ministrul Elena Udrea vine la Botoşani
Slugoii lui Voiculescu şi-au făcut datoria cu prisosinţă
Greva profesorilor, un nou foc de paie
Bolnavul cronic, obligat să devină clientul fidel al unei singure farmacii
La toamnă încep lucrările la Spitalul Judeţean „Mavromati”
Peste 150 de sindicalişti au pichetat Prefectura
Angajaţii Urban Serv aveau pensii private plătite de stat
Viceprimarul Ghiorghiţă i-a luat la purecat pe camionagii
Parteneriat între reprezentanţii Liceului Şendriceni şi ai Universităţii Agronomice Iaşi
„Vrem să-i învăţăm să facă bani, nu să le dăm” a spus rectorul Gerard Jităreanu
Municipalitatea a făcut curăţenie la bannere
Ţurcanu îl vrea adjunct pe preşedintele Mihai Ţâbuleac
dacă Ţâbuleac acceptă, Ţurcanu îi promite un al doilea mandat de preşedinte al CJ
Relu Târzioru pleacă din PNL?
Salariul directorului de la Urban Serv depăşeşte 5000 de lei
Jandarmi decoraţi
Autoturisme reparate fără autorizaţii eliberate de către poliţişti
Pe ministrul Funeriu l-a cuprins mila faţă de elevii şi profesorii rurali
Vor consulta mai mulţi pacienţi, vor primi mai mulţi bani
Vor consulta mai mulţi pacienţi, vor primi mai mulţi bani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă