Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22921
De la 07 Ianuarie 2003
122908570

Chitoarcă a cerut la Iaşi cetăţenie pentru toţi românii din afara României

  • 26 January 2009, 23:00
Primarul celei de-a doua capitale romanesti - Chisinaul, Dorin Chirtoacă, a solicitat celor prezenţi la manifestarile prilejuite de implinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane să ţină un minut de reculegere în memoria poetului Grigore Vieru, despre care a spus că poetul „a lăsat un testament, testamentul unităţii naţionale", transmite Romanian Global News.
„Este necesar construcţia liniilor electrice şi a conductelor de gaz între cele două maluri ale Prutului, pentru a asigura o autonomie şi o independenţă reală a celor care locuiesc în această zonă a Europei, inclusiv construcţia liniilor de cale ferată cu ecartament european pentru direcţia Chişinău - Iaşi, ceea ce va însemna o mai mare deschidere către Uniunea Europeană", a declarat Chirtoaca in discursul tinut in fata a mii de ieseni.
„In contextul aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, este necesar
- să fie oferită cetăţenia română pentru toţi românii din afara României şi, în special, mă refer la Republica Moldova, sudul Basarabiei şi nordul Bucovinei;
- construcţia liniilor electrice şi a conductelor de gaz între cele două maluri ale Prutului, pentru a asigura o autonomie şi o independenţă reală a celor care locuiesc în această zonă a Europei;
- construcţia liniilor de cale ferată cu ecartament european pentru direcţia Chişinău - Iaşi, ceea ce va însemna o mai mare deschidere către Uniunea Europeană;
- investiţii europene directe în Republica Moldova cu sprijinul României
- integrarea Republicii Moldova în spaţiul informaţional european, ceea ce ar presupune inclusiv şi un acces mai mare a populaţiei la posturile de radio şi tv europene".
„Puterea exemplului a functionat la 1859 si sunt convins ca puterea exemplului poate functiona si astazi, mai ales ca in situatia noastra a fi in fata faptului implinit inseamna a fi in fata adevarului, iar adevarul este unul la Iasi, la Chisinau, la Bucuresti, la Bruxelles. Sa traiasca Romania!", a mai adăugat Dorin Chirtoacă, citat de NewsIn.
Fara indoiala ceea ce cere liderul roman de la Chisinau ar fi trebuit de mult sa faca parte dintr-o normalitate a politicii Bucurestiului fata de ce-l de-al doilea stat romanesc. Ca fata si de alte spatii unde traiesc romani.
Uneori tradarea intereselor nationale, alteori prostia dublata de dezinteres a facut ca Romania sa nu aiba o politica coerenta fata de romanii din afara frontierelor. Nu exista un proiect identitar romanesc la fel cum au ungurii de exemplu sau mai nou bulgarii (care au dat cetatenie la sute de mii de cetateni din Macedonia, Serbia sau Basarabia), existand permanent numai intentii nefinalizate si care uneori nu lasa in urma decat dezamagire facand mai mult rau decat bine.
Vinovati pentru acest lucru sunt politicienii de la Bucuresti care in loc sa gaseasca solutii pentru a realiza lucrurile invocate de Dorin Chirtoaca, cauta motive sa nu faca aceste lucruri. Deja placa cu guvernul comunist de la Chisinau care nu ne lasa sa facem, este cantata de tot felul de papagali politici de la Bucuresti, acompaniati de argumente la fel de iresponsabile a tot felul de « servicii », care nu-si dau seama ca sustinand asemenea prostii se descalifica pe ele insele demonstrand cat de incapabile sunt sa apere si sa promoveze interesele nationale romanesti. Pana cand acesti patrihoti nu vor disparea si pana cand in acele institutii din umbra, patriotismul nu se va mai deconta in euro, in vile sau in functii, intre Bucuresti si Chisinau dar si intre Bucuresti si Timoc, Nordul Bucovinei sau Sudul Basarabiei, Bitola si Ohrid, Pind sau Corcea, nu vor fi decat vorbe goale. Discursurile si invocarea in ele a romanilor de pretutindeni nu tin loc de politici nationale si nu-i ajuta pe romani, sa ramana ceea ce sunt, acolo unde alte state, folosind infrastructuri complexe, se lupta sa-i asimileze.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comemorarea academicianului Anghel Rugină
Grupurile de presiune din PSD
Ioan Rotundu
"Când şi cum se poate încheia un război...."
Comentariul comentariilor XVI
(Ioan Rotundu)
Obama a intrat în conflict cu Vaticanul
Oficialităţile din Harghita continuă să-şi bată joc de România
Comunicat de presă
Horoscop
Revolta amantului
Festivalul concurs „Artele copilăriei”
Ediţia a I – a 26 – 31 ianuarie 2009
Ce se întâmplă când se afişează întreţinerea?
1,3 miliarde lei aruncare într-un WC pe care s-a pus lacăt
Vicele Ghiorghiţă se simte împlinit şi fericit
are şi de ce, a mutat maşinile din stradă pe trotuar
Prefectul Sorescu nu s-a considerat a fi un preşedinte de CAP
Restricţii privind parcarea lângă zebre
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a îndemnat la credinţă
Sorescu şi-a făcut bagajul, nu fără a-l avertiza pe noul prefect
Ca treburile să meargă şi mai prost, înfiinţăm o linie telefonică directă
Oferta locurilor de muncă se revigorează
Noi promisiuni pentru bugetari, sau un mod de-ai păcăli
Angajaţii din medicina şcoală iar au fost uitaţi… la salarii
Guvernul Boc se gândeşte la amânarea majorării pensiilor
Guvernul Boc caută nod în papură pentru a amâna majorarea pensiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog