Datorită intervenţiei pompierilor din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga Botoşani, au fost salvate bunuri în valoare de 1,675 mii lei. La Ibăneşti, la locuinţa lui Vasile A. a izbucnit un incendiu din cauza unui coş de fum deteriorat. Din acest motiv flăcările au cuprins acoperişul bucătăriei. Încercând să salveze câteva bunuri, soţia lui Vasile A. a suferit arsuri de gradul I pe faţă şi pe mâini, fiind internată la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
Intervenţia promptă a pompierilor profesionişti a făcut ca bunuri în valoare de 80 mii lei să nu fie atinse de flăcări, a precizat Dorina Lupu, subofiţer de relaţii cu publicul în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
Un alt incendiu a izbucnit la locuinţa Floarei D., din comuna Călălaşi. Flăcările au izbucnit din cauza unui jar căzut din sobă pe materiale combustibile. În urma incendiului, proprietara, în vârstă de 77 de ani, şi-a pierdut viaţa.
Un rest de ţigară aprinsă aruncată la întâmplare într-o încăpere în care existau plante furajere a provocat un incendiu la locuinţa Elenei C., din Truşeşti. Focul a fost stins de un echipaj de pompieri profesionişti din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti.
Pompierii au fost solicitaţi să intervină şi la locuinţa unui bărbat din comuna Hudeşti. Din motive necunoscute acesta şi-a autoincendiat dormitorul. În aceste condiţii, flăcările au mistuit bunuri în valoare de 3.000 lei, iar proprietarul locuinţei a fost transportat la spital.
Evenimentele înregistrate în ultimele zile ne obligă sa atragem atenţia cetăţenilor judeţului Botoşani că în sezonul rece există riscul de izbucnire a unor incendii ce pot avea drept cauza exploatarea unor sisteme de încălzire cu defecţiuni ori având coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine, amplasate necorespunzător ori neprotejate termic faţă de materialele combustibile din alcătuirea podurilor construcţiilor, a declarat subofiţerul de relaţii cu publicul, Dorina Lupu.
Pentru a înlătura pericolul de incendii din casele şi gospodăriile botoşănenilor reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă acestora să nu supraîncălzească sobele, să nu pună la uscat pe sobe metalice sau pe plite haine, rufe sau alte materiale combustibile sau să depoziteze cenuşa rezultată din ardere numai în gropi amenajate la distanţe faţă de construcţii sau furaje. (Margareta NICHIFOR)