Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30216
De la 07 Ianuarie 2003
101867626

Cine este Laura Chiţoiu, ce este de fapt Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cum de şi-a început cu stângul activitatea

  • 28 January 2014, 23:00
Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante a ajuns la actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF) fiind director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, unde lucra din 2008, dupa ce Daniel Chitoiu ajunsese parlamentar de Giurgiu. Reamintim ca ASF s-a format prin comasarea activitatilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Institutia controleaza o piata de circa 15 miliarde de euro, avandu-l in frunte pe Dan Radu Rusanu, considerat eminenta cenusie a liberalilor si nasul ministrului Chitoiu. Imaginea ASF s-a degradat inca de la infiintare, iar actualul scandal in care este implicata nu face decat sa confirme proasta gestiune a imaginii si a activitatii ei.
Scandalurile in care a fost implicata Autoritatea au inceput la foarte scurta vreme dupa ce institutia s-a format. Numarul mare de personal (circa jumatate din cel al Bancii Nationale, desi ASF controleaza active de peste 8 ori mai mici), numarul mare de sefi care a trebuit redus, o birocratie interna uriasa care a indepartat angajati valorosi, externalizari cu cantec ale unor servicii, scandaluri legate de piata pe care o controleaza, si nu in ultimul rand faptul ca ASF se autofinanteaza din comisioanele de la cei pe care ii reglementeaza.
Pana si oficiali ai Ambasadei SUA au atras atentia asupra comisioanelor mari percepute de ASF: "Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB", a spus insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher
"Eu vad aici un conflict de interese. O reglementare serioasa, transparenta si impartiala duce prin competitie la reducerea marjelor de profit si poate chiar la falimentul unor firme. Dar asta inseamna comisioane mai putine si implicit salarii mai mici pentru ASF", scrie Florin Citu pe blogul lui.
Cine este Laura Chitoiu, director CSA si apoi ASF?
Sotia actualului ministru de Finante avea in 2012 un salariu de aproape 300.000 pe an, ceea ce inseamna un salariu mediu lunar de circa 5.500 de euro, potrivit unei declaratii de avere depusa de Daniel Chitoiu. Ea ocupa functia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.
Ea detine impreuna cu actualul ministru o casa in suprafata de 456 metri patrati pentru care au contractat un credit la Banca Transilvania, un autoturism Hyundai cumparat in 2008 si bijuterii estimate la 15.500 de euro.
In septembrie 2013, Laura Chitoiu detinea depozite la banci de circa 130.000 de euro.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Revendicările vasluienilor
Horoscopul zilei
Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria
Morişca detaşărilor: Guvernul îl pune prefect pe un fost sef de cazinou
secretar general adjunct la Justiţie îl trimite pe fostul consilier al lui Ponta, de la familia căruia premierul îşi luase casă în circumscripţie
Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de DNA
Botoşani: Crezul de-o viaţă al Marianei Honceru
Ioan Rotundu
Am primit atâtea telefoane de la ambasade încât am retras Legea lobby-ului de la votul final
Universitatea din Bucureşti suspendă cursurile şi examenele din zilele de 29 şi 30 ianuarie
Partidul Comunist şi Partidul Regiunilor interzise la Cernăuţi. Ce face Comunitatea Românească?
Tudor Chiuariu a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă