Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24518
De la 07 Ianuarie 2003
95170581

Cine este Laura Stefan, castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" decernat de Ambasada SUA?

  • 16 April 2015, 23:00
Intr-o perioada in care institutiile din Justitie au fost supuse unei presiuni constante din partea politicienilor, o mica parte a societatii civile a sustinut eforturile anticoruptie. Una dintre vocile cele mai credibile din societatea civila a fost Laura Stefan, in prezent coordonatorul activitatilor anticoruptie pentru ONG-ul Expert Forum. Laura Stefan este castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" a anului 2015 si nominalizarea Ambasadei SUA la Bucuresti pentru premiul "Femei curajoase din intreaga lume", acordat de Secretarul de Stat al SUA.
Laura Stefan a intrat in constiinta publica in urma luarilor de pozitie extrem de ferme in apararea institutiilor-cheie in lupta anticoruptie in timpul atacului la statul de drept dat de USL in vara anului 2012. Un an mai tarziu, Laura Stefan a protestat public fata de intelegerea netransparenta dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pentru stabilirea sefilor de parchete.
De asemenea, prin pozitiile sale publice, Laura Stefan a avut un rol esential in stoparea unor initiative legislative care ar fi minat lupta anticoruptie. Ea a militat in permanenta pentru transparentizarea procedurilor care vizeaza activitatea institutiilor din Justitie.
Mai mult: alaturi de colegii sai de la Expert Forum si din alte ONG-uri a participat la monitorizarea alegerilor din 2014, denuntand abuzuri si carente organizatorice. In plus, Laura Stefan s-a pronuntat in permanenta pentru mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene, un instrument esential pentru stabilitatea sistemului de justitiei din Romania.
Laura Stefan a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti si are un Master la Cambridge University. Ea a inceput sa lucreze in domeniul anticoruptiei in 2005, la Ministerul Justitiei, in mandatul Monicai Macovei.
"Domeniul care mi-a fost alocat a fost acesta al luptei anticoruptie. Era 2005, presiunea pe Romania era foarte mare sa faca ceva in privinta luptei impotriva coruptiei - mai ales a coruptiei la nivel inalt - si cred ca asa a inceput totul", a spus Laura Stefan intr-un interviu pentru B1 TV despre inceputurile carierei sale. Intre 2005 si 2007 a ocupat functia de director in cadrul Ministerului Roman de Justitie, responsabila de politicile anticoruptie.
A elaborat si a pledat pentru adoptarea legislatiei anticoruptie, a elaborat programe de constientizare publica si a lucrat la reforma Oficiului procurorilor publici.
A urmat o experienta profesionala de peste 10 ani in practicile publice si private, ca expert international pentru Comisia Europeana, UNDP, OECD si alte organizatii internationale in domeniile reformei juridice, anticoruptiei si spalarii banilor. In anul 2011, Comisia Europeana a numit-o membru al Expert Group on Corruption.
De-a lungul timpului, Laura Stefan a ocupat functii reprezentative, precum: Seful delegatiei si membru al biroului GRECO, inalt reprezentant pentru SPAI si SPOC, reprezentantul Romaniei la Reteaua Anticoruptie OECD si forumurile globale ONU pe tema coruptiei si a crimei organizate, membru al Retelei Practicienilor Anticoruptie UNDP. Anterior, a fost Consilier juridic in cadrul a doua programe finantate USAID.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoare deschisă adresată cetăţenilor comunei Văculeşti
Seful Fiscului explica de ce nu a participat la audierile din Senat
Acele cazuri mediatizate, cum ca s-ar fi "inchis" afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii
Un senator vrea să cumpere tăcerea jurnaliştilor dându-le pensie specială
Alina Gorghiu: Vom depune motiune de cenzura in aceasta sesiune
nu am garantia ca va duce la picarea guvernului
Să nu fie de joi până mai apoi!
Averea celor mai bogati 200 de rusi a scazut cu 73 miliarde dolari
Vladimir Potanin devine cel mai bogat om din Rusia
Cristian Preda: Europarlamentarii PSD strang semnaturi sa inlocuiasca Realitatea TV cu Antena 3 la Parlamentul European
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Olteanul în bazarul turcesc
Reţeta zilei: Gulaş de porc
8 parlamentari botoşăneni vor pensii nesimţite
Ioan Rotundu
Botoşani: Schelele de la Sf. Gheorghe, dovada istorică a incompetenţei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă