Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37675
De la 07 Ianuarie 2003
103385948

Cine pune capăt acestor abuzuri?!

  • 16 July 2010, 23:00
Societatea Apetrans, societate de transport persoane, îşi doreşte să ofere călătorilor săi o autogară cât mai modernă. Numai că locaţia spre care s-a orientat se află la parterul blocului din zona gării, unde a funcţionat cândva celebrul restaurant condus de celebra familie Iliescu.
Fiind la parter de bloc, conform legii, pentru ca autogara să poată fi amenajată, societatea trebuie să obţină aprobarea locatarilor de pe scară. Iar locatarii, în majoritate de modă veche: pensionari, şomeri sau familii fără chef de muncă, când vine vorba să semneze pentru aşa ceva, n-o fac decât motivaţi.
În primul rând, nu semnează din gelozie pentru patronul care are bani să susţină o astfel de afacere. În al doilea rând, dacă semnează, vor să profite cât mai mult de banii acestuia. Culmea, acestor mentalităţi retrograde a locuitorilor de la bloc facă de întreprinzători s-au alăturat şi consilierii municipali, în majoritate social-democraţi. Semn că nostalgia lor pentru comunism încă îi roade pe dinăuntru, iar ura faţă de prosperitatea capitaliştilor noştri autohtoni se menţine la cote înalte prin sediul lor de partid, unde s-a revenit la faţa de masă roşie.
Prevederea legală cu strângerea semnăturilor de la locatarii blocului este veche şi provine din perioada de glorie a preşedintelui Iliescu, când se declara susţinerea economiei de piaţă, dar prin culise se căutau chichiţe de a bloca dezvoltarea afacerilor private.
Potrivit Constituţiei actualizate, de proprietatea privată a cuiva nu poate dispune nimeni decât proprietarul de drept. Dacă eu dezvolt o afacere în apartamentul meu, este treaba mea şi numai a mea. Singura obligaţie ce-mi revine este de a respecta legile în domeniu şi de convieţuire în comun. Faptul că strâng semnături de la vecini, nu mă scuteşte de respectarea normelor legale.
Apoi, ca afacerea mea să poată deveni viabilă, îmi trebuie o serie de autorizaţii, pentru care voi plăti cu vârf şi îndesat. Iar autorizaţiile nu mi se eliberează decât dacă fac dovada că, prin afacerea dezvoltată, respect legile aflate în vigoare. Şi iar putem constatat inutilitatea adunării semnăturilor.
Am să aduc, în susţinerea cârcotelei mele, două exemple. Pe Calea Naţională, aproape de intersecţia cu str. Octav Onicescu, un proprietar de apartament la parter a obţinut autorizaţie de la primărie să-şi extindă apartamentul printr-o anexă în prelungirea blocului, amenajând un magazin. Totul a fost bine, până a început construcţia.
Atunci, vecina de deasupra, o fostă spălătoreasă la spital, dar care se prezintă şi acum contabilă pensionară, l-a reclamat pe la mai toate instituţiile, inclusiv la poliţie. După ce l-au fost cercetat în fel şi chip, poliţiştii, văzând că are actele în regulă, l-au lăsat în pace. Nu şi vecina, care, văzând că nu reuşeşte să-i blocheze afacerea, voia acum să fie mituită. Nu ştiu cum s-a procedat până în final, dar ştiu că spălătoreasa pensionară şi-a închis gura.
Un alt caz s-a petrecut pe Pietonalul Transilvaniei. Doctorul veterinar Eugen Aramă amenajase într-un spaţiu la parter de bloc o pizzărie. În prima zi de activitate, i-a servit pe vecinii de deasupra cu câte o pizza. A doua zi, o locatară, a coborât în pizzărie cu gura cât şura, reclamând că nu i s-a adus cuvenita pizza.
Nevasta doctorului, Velica, nedusă de multe ori la biserică, i-a explicat că gestul făcut cu o zi înainte nu are caracter de permanenţă, adică nu va da locatarilor, în fiecare zi, gratuit, câte o pizza. Supărată, locatara a ameninţat că-şi retrage semnătura. A „convins-o” Velica cum vine treaba cu semnătura, scoţând-o apoi pe uşa din spate.
În concluzie, prevederea legală cu semnătura vecinilor este o încălcare a drepturilor de proprietate şi o cale spre abuzuri, fie că ele vin din partea locatarilor sau a consilierilor municipali pofticioşi la banii patronului. Cine pune capăt acestor abuzuri?!
Cârcotaşul
JBD 2.12.2006 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cum lucrează mafia din sistemul de Sănătate (II)
Bancul zilei: Duhul n-a înţeles… aluzia
Cârlanul dolofan şi proţapul buclucaş
Filmuleţ cămin cultural Manoleasa
Mi-s dragi Botoşanii!
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă