Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18838
De la 07 Ianuarie 2003
122878905

Cine scoate corupţia cuibărită în sediul Anticorupţiei din Suceava?

  • Ioan Rotundu
  • 27 February 2020, 5:44
Se pare că la DNA Suceava, având în frunte ca procuror şef pe botoşăneanca noastră Mihaela Mihai Popa, corupţia s-a cuibărit şi se simte la ea acasă. Am tot dat exemple de percheziţii şi anchete iniţiate de procurorii DNA Suceava care s-au dovedit in final un fiasco. Iar dacă am în vedere consecinţele dramatice suportate de către cei anchetaţi, în plan profesional, public şi familial prin pierderea funcţiilor deţinute, cred că a sosit momentul ca şi aceşti procurări să dea socoteală cuiva. În anul 2013 fostul primar de Flămânzi, Constantin Pitorac, văzând cum se fură la lumina zilei pe seama unor lucrări efectuate pe bani publici de către primarul liberal care i-a luat locul, Dan Oloeru, a înaintat un denunţ la DNA Suceava.
După 4 ani de tăcere din partea acestei instituţii, Pitorac revine la DNA Suceava cu un nou denunţ arătând noi furturi pe seama banilor publici, de această dată lucrări efectuate de către o firmă suceveană. Mai mult, Pitorac a apelat la emisiunea Lumea lu+ Rotundu, iar eu am filmat cu echipa toate punctele unde s-a lucrat în oraşul Flămânzi de către firma suceveană Test Prima SRL patronată de un anume Juravle, difuzând reportajul intitulat „Hoţie sau prostie?”.
Pitorac ţinea în mână documentaţia tehnică şi documentele care atestau câţi bani a costat lucrarea iar noi filmam dovezile care atestau că valoarea lucrării era supraîncărcată la decontare. S-a putut vedea din reportaj cum la lăţimea unor poduri de beton s-a furat mai mult de 1 metru din construcţie, corect spus, s-a umflat lăţimea cu 1 metru, încasându-se bani necuveniţi.
Am scris atunci şi un reportaj publicat în Jurnalul sub titlul ”La Primăria Flămânzi jefuirea banului public continuă nestingherit”. Iată şi un fragment din acel reportaj:
„Anul trecut (n.r. – 2016), Primăria Flămânzi a primit de la guvern suma de 1,6 milioane lei cu titlu de despăgubiri pentru pagubele suferite în urma inundaţiilor. Pitorac susţine că în oraşul Flămânzi şi satele care aparţin de acesta n-au avut loc inundaţii şi cu atât mai puţin pagube şi se miră că funcţionarii din Prefectura Botoşani care au evaluat astfel de situaţii de pe urma inundaţiilor au întocmit o astfel de documentaţie şi pentru oraşul Flămânzi.
Primind aceşti bani, primarul Oloeru a decis să-i folosească la întreţinerea străzilor din oraş. În acest scop, la data de 26 septembrie 2016 a încheiat cu firma suceveană Test Prima SRL contractul nr. 75 în valoare de 1,6 milioane lei. Firma urma să pietruiască o serie de străzi, să refacă podeţe şi şanţurile. În documentaţia tehnică stă scris cu detaliu ce operaţiuni urmau a fi executate.”

Constantin Pitorac a întocmit un denunţ şi a arătat cu documentele întocmite de primărie cum s-a furat din banii publici prin decontarea unor lucrări fără a fi executate. S-a arătat în denunţ „Cum de s-au plătit aceste lucrări neexecutate? La data de 16.12.2016, firma suceveană, despre care se spune că ar fi patronată de un fost ofiţer de securitate pe nume Juravle, a emis factura nr. 5.540 pentru valoarea de 1.602.602 lei, adică pentru valoarea integrală a contractului dar fără ca lucrările să fie executate integral. Cu toate că mai erau lucrări de efectuat, primarul Oloeru, cu OP nr. 944(16.12.2016 plăteşte suma de 1.575.691 lei şi cu OP nr. 945/16.12.2016 restul sumei de 26.710 lei.
Observăm că atât factura cât şi plata poartă data aceleaşi zile. Coincidenţă sau nu, după efectuarea şi efectuarea plătii, primarul Dan Oloeru şi-a cumpărat un autoturism Wolkswagen Trigrum evaluat la 40 mii de euro. Cum leafa de primar i-ar fi fost insuficientă’ pentru a întreţine familia şi să facă economii să cumpere o maşină atât de scumpă apar multe semne de întrebare cu privire la sursa financiară a acestei achiziţii.”

După 7 ani de tăcere, cei de la DNA i-au comunicat recent lui Pitorac Ordonanţa de clasare din 22 ianuarie 2020 dată în dosarul penal nr. 64/P/2017. Citez din preambulul Ordonanţei semnată de procurorul Ana – Maria Aparaschivei: „La data de 18.05.2017 a fost înregistrat la D.N.A. – S.T. Suceava dosarul penal nr. 64/P/2017 urmare a disjungerii dispuse de acelaşi organ de urmărire penală prin Ordonanţa nr. 51/P/2013 din data de 8.05.2017 prin care s-a dispus printre altele, şi disjungerea şi constituirea unui dosar penal distinct având ca obiect denunţurile formulate de numitul Pitorac Constantin cu privire la existenţa unor ilegalităţi în legătură cu derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene în cadrul U.A.T. oraş Flămânzi…”
Ce a stabilit procurorul de dosar după 7 ani de cercetări aflăm din aceeaşi ordonanţă în care stă scris negru pe alb că nu s-au comis falsuri în documente sau declaraţii şi că nu s-a fraudat nici un leuţ din fondurile publice care să fi condus la infracţiuni care să fi intrat în competenţa DNA.
Mai stă scris la pct. 3: „Dosarul cauzei împreună cu denunţul formulat de Pitorac Constantin la data de 20.03,2017 şi oi copie după denunţul formulat de acesta la data de 4.12.2014 se va înainta la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, spre competentă soluţionare.”
S-au spălat pe mâini ca Pillat din Pont, câştigător din toată cercetarea ieşind omul sucevean de afaceri Judele. Nu şi omul de afaceri botoşănean Bârsan, cel care a executat lucrări peisagistice şi care a fost găsit că a fraudat fonduri publice cu suma de 37.384,38 lei. Nici el nu va păţi mare lucru pentru că fapta va fi cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Deja 7 ani au trecut, aşa că prescripţia faptelor bate la uşă. Şi Bârsan poate pune şampania la rece. Suceveanul cred că a şi băut-o deja.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Concurenţă neloială între soţi
Centrul de comandă al USR şi penalul Gorgan
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 24.02 – 1.03.2020
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 21.03.2020
Catrenul săptămânii
Ioan mamaische
Mileanca – Şezătoare de partid organizată pe bani publici
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Manastirea Petru Voda Schitul Poiana
Comuna Tudora pe cale de a se elibera din robia PSD
Ioan Rotundu
Calarasi - Sezatoarea din mosi stramosi
Declarația unică se depune până la data de 25 mai 2020
11 ani de luptă împotriva mirosului emanat de vacile viceprimarului Trufin
Ioan Rotundu
“Le transmit celor din România că sunt prea alarmaţi”
Presa`n gura lu` Rotundu; Emisiunea din 28.02.2020
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog