Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Important
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3631
De la 07 Ianuarie 2003
122575570

Cine şi de ce l-a sacrificat pe viceprimarul Bursuc

  • 13 April 2014, 23:00
Vineri, consilierii municipali dorohoieni au votat demiterea viceprimarului liberal Constantin Bursuc (foto). Despre această eventuală demitere, cu ceva timp în urmă am avut o discuţie cu viceprimarul şi mi-a spus că nu se pune problema demiterii sale pentru că dispune de o majoritate favorabilă şi dacă primarul social-democrat Dorin Alexandrescu ar dori demiterea sa nu ar reuşi.
L-am avertizat atunci pe viceprimarul Bursuc să nu se bazeze numai pe faptul că are o majoritate în Consiliul Local pentru că interesele politice ale PNL pot duce la înţelegeri cu cei din PSD, apărând decizii politice neaşteptate. I-am dat şi câteva exemple de liberali activi sacrificaţi fără remuşcări de şeful PNL Florin Ţurcanu, tocmai pentru că se evidenţiaseră a fi periculoşi de buni şi potenţiali concurenţi la funcţia sa de preşedinte. Cred că atunci când l-am avertizat pe Bursuc am avut gura aurită. Consiliul Local Dorohoi este format din 19 consilieri: 14 USL, 3 PDL şi 2 PPDD. Vicele Bursuc miza pe voturile PP-DD, PDL şi 6 ale PNL, în total 11 voturi şi mai avea un vot din rândul consilierilor PSD, deci avea de partea sa 11 voturi din 19.
Numai că la începutul acestei săptămâni primarul social-democrat Dorin Alexandrescu, se pare că luni seară, a avut o discuţie secretă cu 4 consilieri PNL. A doua zi, adică marţi, primarul a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre de demitere a viceprimarului Constantin Bursuc. Numai că viceprimarul continua să se bazeze pe majoritatea ştiută şi mai ales pe faptul că preşedintele PNL Florin Ţurcanu a discutat în trei rânduri cu consilierii PNL ca nu cumva să pactizeze cu diavolul roşu, adică cu PSD. Constantin Bursuc împlinea în iunie 2 ani de la alegerea în funcţia de viceprimar. În acest interval de timp a demonstrat dorohoienilor că este om de cuvânt şi de acţiune. Repede dorohoienii l-au remarcat că ar fi bun de primar.
Dacă la nivel de judeţ PNL este cotat cam la 25%, îăn Dorohoi, sub conducerea lui Bursuc, PNL a ajuns cam pe la 40%. Cu o zi înainte de a fi demis, la sediul PNL din Dorohoi, Bursuc a primit în audienţă 19 dorohoieni. În vreo două rânduri eram în biroul său şi l-am văzut cum era apreciat de cetăţeni şi cum îi promiteau că la viitoarele alegeri îl vor vota primar.
Prin modul său de a se implica serios şi competent în treburile administraţiei oraşului Dorohoi, Bursuc a intrat în conflict deschis cu primarul social-democrat Dorin Alexandrescu care deja vedea în el un serios concurent la funcţie în viitoarele alegeri şi căuta prilej de a-l vedea scos din primărie.
Cu ce i-o fi momit primarul pe cei 4 consilieri PNL ca să voteze împotriva lui Bursuc încă nu se ştie. Cert este că vineri, în şedinţa de consiliu Local, consilierii liberali au votat pentru demiterea lui Bursuc alături de cei 8 consilieri social-democraţi.
Dacă la mijloc n-au fost alte jocuri politice, o înţelegere peste capul lui Bursuc, de exemplu o înţelegere Florin Ţurcanu – Dorin Alexandrescu ca primarul să-i asigure voturi lui Mihai Ţurcanu la europarlamentare, cum mi-a spus o sursă din Primăria Dorohoi, atunci preşedintele Florin Ţurcanu va trebui să le retragă sprijinul politic consilierilor rebeli şi să desemneze alţii.
Mai mult, preşedintele Ţurcanu are obligaţia politică şi morală să-l ajute pe Bursuc să conteste decizia de vineri a Consiliului Local pentru că motivarea expunerii la proiectul de hotărâre iniţiat de primar se bazează pe nerespectarea prevederilor din Acordul USL, care acord era denunţat deja şi nu mai avea nicio valoare juridică.
Sacrificarea viceprimarului de Dorohoi mai ridică şi alte semne de întrebare a căror răspunsuri vor trebui căutate în derularea evenimentelor ce vor urma. Dacă preşedintele Florin Ţurcanu nu va da o replică dură celor din PSD şi nu va sancţiona dur indisciplina consilierilor liberali de la Dorohoi, situaţia s-ar putea repeta şi prin alte comune sau oraşe.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Pască cu ciocolată
Bancul zilei: Modestia… prietenului
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Încondeiatul ouălor
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.04.2014
Dinamica economiei: Fabrica de mobilă Frumuşica
UCRAINA Operaţiune "antiteroristă" lansată la Slaviansk, în estul ţării
"morţi şi răniţi" de ambele părţi (ministru)
Martin Harris: România e punct de stabilitate în această zonă
nu aştept o schimbare în politica externă
Jose Manuel Barroso îndeamnă la un răspuns colectiv al UE faţă de ameninţările Rusiei privind livrările de gaze
Ambasadorul Martin Harris: Aveţi "oameni de fier" în procuratură care luptă cu corupţia cu o determinare impresionantî
Alune americane
Trei autoturisme distruse parţial de flăcări
Clădiri aprinse de un scurtcircuit electric
Botoşani/Dorohoi: Firele demiterii viceprimarului Bursuc duc în interiorul PNL
Câtă influenţă are Rusia în economia României
Companiile-cheie, oligarhii şi situaţia lor la zi
Loto România: Numerele câştigătoare tragerea din 13.04.2014
Ionică Nechifor s-a împăcat cu Florin Țurcanu
„Plăteşte 0 pentru ce ţi se cuvine”
Sancțiuni pentru cei patru liberali care au votat demiterea lui Bursuc
Traian Băsescu: Mesajul Victoriei Nuland despre corupţie şi oligarhi nu este adresat României
este un mesaj regional. A fost stimulat de situaţia din Ucraina
Meteorologii anunţă precipitaţii şi răcire accentuată a vremii, pana joi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog