Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22441
De la 07 Ianuarie 2003
120846907

Cine sunt fraţii Corneschi din Vama Stânca?

  • Ioan Rotundu
  • 17 August 2023, 15:03
În articolul intitulat „În Vama Stânca, vameşii, poliţiştii de frontieră şi contrabandiştii s-au înfrăţit - Prosperitatea pe seama contrabandei cu ţigări a explodat” postat pe site în data de 17 august 2023, am prezentat modul în care s-a reorganizat în Vama Stânca – Ştefăneşti contrabanda cu ţigări, articol în care apare şi numele fostului ofiţer SRI Cornel Corneschi.
Prin acest articol am să vă prezint şi cine sunt fraţii Cristian şi Cornel Corneschi. Cristian Corneschi este şofer vechi în Vama Stânca. El a fost mulţi ani şoferul vameşului şef Ionel Ungureanu, cunoscut şi versat vameş, uns cu toate alifiile, iar toate anchetele administrative şi judiciare s-au soldat în favoarea sa. Unii spun că acest avantaj s-ar datora soţiei sale care este grefier la Tribunalul Botoşani. Posibil!
În tot acest timp, fratele lui Cristian, Cornel Corneschi, active ca ofiţer SRI la Botoşani. Suspectat de contrabandă cu ţigări, Cristian a intrat în atenţia DIICOT Suceava. Anchetarea fratelui s-a răsfrânt şi asupra ofiţerului SRI căruia SRI Bucureşti i-a retras dreptul de a mai avea acces la informaţii secrete. Prin pierderea acestui drept, Cornel Corneschi a fost ejectat din sistem.
Au trecut ani de anchete iar Cristian Corneschi a fost declarat nevinovat, procurorii DIICOT Suceava l-au achitat pe motiv că fapta nu există. Verdictul este formula clasică rezolvării dorinţei celui care l-a sunat pe procuror.
Fratele ofiţer, care a încercat să-şi câştige dreptatea în instanţa de judecată cum că a fost dat afară din SRI în mod abuziv, n-a avut câştig de cauză. S-a adresat în la CEDO şi a câştigat procesul pe motiv că instanţele româneşti nu i-au respectat dreptul la apărare.
Acum, Cornel Corneschi se judecă la Curtea de Apel Suceava pentru reintegrare în muncă şi obţinerea drepturilor salariale pentru perioada cât n-a lucrat. O sursă din SRI mi-a declarat că “poate obţine drepturi salariale dar nu cred că şi integrarea”.
O altă sursă din Vama Stânca mi-a atras atenţia că în perioada cât Cristian Corneschi a fost şoferul lui Ionel Ungureanu, vameşul şef beneficia prin şofer, şi acesta de la frate lui ofiţer SRI, de importante informaţii despre eventualele interceptări telefonice şi anchete ale DIICOT şi DNA.
Aceeaşi sursă din SRI mi-a declarat că “Imposibil să fi fost aşa pentru că Corneschi nu avea acces la toate informaţiile gestionate de SRI, ci numai la cele de pe sectorul său”. Sunt însă unele aspecte care contrazic declaraţia sursei. Ca ofiţer SRI, Corneschi s-a ocupat de crima transfrontalieră, deci culegea informaţii şi din vămile şi punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani.
În prezent, Cristian Corneschi este din nou şofer la Vama Stânca, dar la noul şef Ovidiu Marcian, un vameş care s-a bucurat de şefie şi în vremurile PSD şi ale PNL, ştiind foarte bine ce avea de făcut ca să nu-şi piardă funcţia.
Cornel Corneschi a dat anul trecut examen la Regionala Vamală Iaşi şi a reuşit să devină vameş căţelar în Vama Stânca, alături de fratele său. Vechea prietenie dintre ofiţerul Corneschi şi fostul vameş şef Ionel Ungureanu nu s-a dezmembrat. Dimpotrivă, Corneschi face tură cu Ungureanu într-o colaborare reciproc avantajoasă.
Prin eliminarea Dianei Şerbescu din funcţia de vameş şef, cunoscută ca legistă şi duşmancă a mitei, în Vama Stânca s-a reinstalat armonia dintre vameşi şi poliţiştii de frontieră. Gurile rele spun că “vremurile prospere din perioada când Ionel Ungureanu era vameş şef şi-au reluat locul cuvenit.”
Au aş zice că prea este lăudat Ungureanu. Nici în vremurile când şef era Ovidiu Marcian n-a sărăcit vreun vameş sau poliţist de frontieră.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Soluţia rabinului
Bibilica - comisar la CJPC Botoşani în faţa unei porţi din Suliţa
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 21 – 27.08.2023
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
După dezvăluirile făcute, CJ otoşBani se mai codeşte
Ioan Rotundu
Noile tarife, cu titlu de mită, practicate în Vama Stânca
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat
Doino, Alexandra îţi cere să demisionezi!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă