Ingrediente: O găinuţă grasă de la ţară este ideală, dar în lipsa acesteia se pot folosi 4 pulpe de pui cu tot cu spate sau 6-7 pulpe fără spate, sau 4 bucăţi piept de pui, 1 ceapă, 4 morcovi, 2 rădăcini pătrunjel sau păstârnac, 2 ardei capia sau graşi, 5 gălbenuşuri de ou, 400 grame smântână, oţet, usturoi, verdeaţă după gust.
Mod de preparare: Se pune la fiert, în aproximativ 2,5 l apă, carnea ce o avem la dispoziţie, se spumează şi se adaugă şi legumele întregi, se adaugă sare sau condimente de tip Knorr. Se lasă să fiarbă până ce carnea devine foarte fragedă (se desprinde de pe os). Se strecoară supa obţinută. Carnea şi legumele se taie în bucăţi mici (se aruncă pielea şi oasele) şi se pun înapoi în supă, la fiert. Între timp se bat împreună, cu mixerul, smântâna şi gălbenuşurile de ou. Când supa dă în clocot, se toarnă compoziţia de smântână şi ou, amestecând continuu. Se adaugă oţet şi usturoi zdrobit după gust, piper şi eventual verdeaţă mărunţită. Se mai fierbe câteva minute.
Se serveşte cu ardei iute, smântână, oţet şi usturoi pisat după gustul fiecăruia. (Lucullus)