Andropauza, denumita si criza varstei mijlocii la barbati, este un proces de durata si treptat care provoaca numeroase schimbari in organismul individului. Pe langa tulburarile de ordin sexual, intervin si probleme de ordin emotional, care genereaza iritabilitate, neliniste sau pierderea propriei stime, stres familial sau depresii acute.
Aceste tulburari nu sunt legate doar de aspectul personal, ci si de cel profesional, precum pierdere inerenta a interesului si avantului sau o manifestare crescuta de agresivitate, teama fata de anumite situatii intervenite la serviciu care inainte erau considerate chestiuni de rutina si care acum par scapate de sub control.
Exista simptome percepute in postura fizica: mersul garbovit, tonul sovaitor, completat de o stare vizibila de slabiciune. Exista indicii si la nivel motivational sau al energiei interioare: pierderea interesului fata de anumite proiecte, senzatie de incapacitate, de a genera idei noi si lipsa de competitivitate.
In ce priveste relatia cu anturajul se poate manifesta o pierdere a increderii in sine, a tenacitatii, a dinamismului si chiar a eficientei. Toate acestea pot genera senzatie de neliniste, nervozitate si irascibilitate. Depresia este simptomul cel mai evident. Elementul declansator este pierderea tineretii care genereaza anxietate si incertitudine. Imbatranirea parintilor joaca un rol decisiv, avand in vedere ca se produce un fenomen de identificare care acutizeaza starea.
Apar indoieli in privinta serviciului, a relatiilor cu mediului social sau chiar la nivel de cuplu si de intimitate. Intervin ganduri recurente legate de varsta si de tabieturi considerate de altii tipice pentru un om batran.
Pentru a combate aceste simptome, terapeutii spanioli propun terapie in grup. Faptul de a se putea sprijini pe un grup de persoane aflate in aceeasi situatie va ajuta individul sa-si impartaseasca propriile probleme si sa le infrunte cu ajutorul unei echipe de profesionisti.
A.C.